Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
19. 9. 2015,
1.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Aleksandar Đorđević Srbija Litva polfinale poraz

Sobota, 19. 9. 2015, 1.10

7 let, 12 mesecev

Đorđević povedal, kaj bi spremenil, če bi lahko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drugi finalist EuroBasketa je po zmagi nad Srbijo postala reprezentanca Litve, ki pred dvobojem ni bila favorit, a se je bolj čvrsto lotila Srbov, ki so imeli v končnici priložnost za zmago.

Toliko čustvenega naboja, kot smo ga lahko čutili v četrtek v polfinalu med Španijo in Francijo, v petek, ko sta se pomerili Srbija in Litva, ni bilo. A je bilo na parketu dvorane Stade Pierre Mauroy, ki je bila presenetljivo dobro zapolnjena, vroče.

Litva je imela sprva pobudo in kmalu povedla s 14:7. V prvi četrtini Srbi niso znali zaustaviti Jonasa Valančiunasa, ki se je lahko pohvalil z osmimi točkami. V 13. minuto so Srbi zaostajali celo za 11 (17:28).

Takrat pa je njihova obramba začela žeti povsem drugačne sadove. Litovci so imeli obilico težav, da so sploh prišli do odprtega meta, izbranci Aleksandra Đorđevića pa so se povsem ob koncu polčasa približali na vsega točko zaostanka (34:35).

Potem ko na začetku tretje četrtine niso prišli do točke, so za tem zrežirali delni izid 9:0 in si priigrali najvišje vodstvo na tekmi (43:40).

A so do konca te četrtine Litovci spet preobrnili rezultat in šli v zadnjo četrtino z naskokom petih točk (48:43), kaj kmalu pa že vodili z 52:43.

"Vrgli smo preveč metov za tri točke"

Ne glede na prednost pa smo dočakali izjemno razburljiv konec. Če je pri 65:61, ko je bilo do konca še 23 sekund, kazalo, da Litva že ima finalno vstopnico v roki, se je s trojko oglasil Miloš Teodosić in znižal na 64:65.

Renaldas Seibutis je na drugi strani zadel le en prosti met in Srbi so imeli pri zaostanku s 64:66 možnost, da izsilijo podaljšek (v četrtek sta se Španija in Francija po rednem delu razšli s 66:66), s trojko pa vstopnico za finale, a je Bogdan Bogdanović postal tragična oseba. Ob prodoru se je zapletel in žoga je pristala v rokah Litovcev, ki so le potrdili uvrstitev v finale in na olimpijske igre, Srbi pa se bodo v nedeljo s Francozi pomerili v tekmi za tretje mesto.

"Tekme nismo dobro odprli. Nismo se stepli. Litovci so igrali fizično čvrsto. Vedeli smo, da bo tako. To je bil očitno njihov načrt. Veliko energije smo porabili. Na koncu smo imeli možnost, da gremo na zmago. Igralci so tekmo igrali solidno v smislu želje, vendar nismo igrali dobro taktično. Napačne odločitve smo sprejeli. Vrgli smo preveč metov za tri točke (6/28, op. p.). Nobena trojka ni vredna devet točk," je Đorđević po težkem porazu iskal vzroke za poraz.

Na vprašanje, ali bi kaj spremenil, je odgovoril: "V zadnjem napadu bi metali za tri točke, če smo že imeli možnost za zmago."

Ne spreglejte