Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
9.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Saša Dončić Ilirija Goran Jagodnik Tivoli

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 9.25

6 let, 6 mesecev

Dončićev odkrit napad na prvo ligo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Medtem ko dolgoletna vlečna konja ljubljanske košarke Union Olimpija in Slovan prestajata najtežje trenutke po osamosvojitvi, svojevrsten razcvet doživlja Ilirija, ki pod vodstvom Saše Dončića že več kot leto ne pozna poraza.

Goran Jagodnik in Jasmih Hukić: skupaj imata 80 let, a tekmecem še vedno povzročata sive lase. | Foto: Sportida Goran Jagodnik in Jasmih Hukić: skupaj imata 80 let, a tekmecem še vedno povzročata sive lase. Foto: Sportida

Dolgoletnemu slovenskemu reprezentantu Goranu Jagodniku tudi pri 42 letih še ni do košarkarskega pokoja. Že drugo sezono namreč nosi dres ljubljanske Ilirije, ki se je tudi s pomočjo pet let mlajšega Stipeta Modrića iz tretje prebila v drugo slovensko ligo. V njej po šestih krogih še ne pozna poraza, omenjenima veteranoma pa se je na parketu pridružil še nekdanji član Olimpije in Krke ter reprezentant Bosne in Hercegovine Jasmin Hukić.

Izkušeno trojico in njihove krepko mlajše soigralce, med katerimi strelsko izstopa 23-letni Anže Germ, vodi Saša Dončić, tudi idejni vodja projekta obujanja Ilirije. Ta se je lani z 18 zmagami na prav toliko tekmah gladko prebila v drugo ligo, kjer se niz neporaženosti nadaljuje.

"Cilj je jasen. Želimo v prvo ligo," odločno poudarja Dončić, ki je v svoji igralski karieri igral za kar devet slovenskih prvoligaški klubov. Med njimi tudi za Slovan, ki je v težkem finančnem položaju v 3. SKL, in Olimpijo. Ta sicer ohranja status prepričljivo največjega kluba v Ljubljani, a se z najšibkejšim kadrom in najskromnejšim proračunom po osamosvojitvi bori kar na štirih frontah. Ob treh tekmovalnih še v boju za preživetje.

Ilirija je po šestih krogih 2. SKL še brez poraza. | Foto: Sportida Ilirija je po šestih krogih 2. SKL še brez poraza. Foto: Sportida

Trener, predsednik

"Prva liga je res cilj, a v nadaljevanju ne želimo brezglavo loviti rezultata. Ilirija tudi nikoli ne bo klub z visokim proračunom, ki bi košarkarjem ponujal mamljive pogodbe. Osnovna ideja je namreč oblikovanje zdravega kluba, v katerem bo mogoče delati z mladimi. Trdim, da imamo v Ljubljani in širše veliko število zelo nadarjenih igralcev. Zakaj bi jih pošiljali v tujino? Temelj Ilirije mora biti delo z mladimi. Članska ekipa bi bila zgolj reklama za klub," pojasnjuje Dončić, po novem ne le trener, temveč tudi predsednik kluba.

"Upam, da je to le kratkoročna rešitev," pravi 42-letni košarkarski delavec, ki je taktirko mlajših kategorij zaupal Nejcu Višnikarju. "Zelo dragocena je tudi vloga Jagodnika, Hukića in Modrića. Niso le nosilci ekipe, temveč tudi mentorji mlajšim. To je spoštovanja vredno delo," pravi alfa in omega kluba, ki za letno delovanje porabi med 70 in 80 tisoč evri. Ob selitvi na višjo tekmovalno raven bi seveda potreboval zajetno finančno injekcijo.

"Moj trenerski izziv je mladim zagotoviti pravo delovno okolje," pravi oče Luke Dončića. | Foto: Sportida "Moj trenerski izziv je mladim zagotoviti pravo delovno okolje," pravi oče Luke Dončića. Foto: Sportida

Selitev v Tivoli?

Če lahko sklepamo po uvodnih krogih 2. SKL, bodo vrh lestvice najodločneje napadali pri še neporaženi Mesariji Prunk iz Sežane in Plami Pur iz Ilirske Bistrice, ki je v šestih krogih dosegla pet zmag.

Če bo Iliriji na koncu uspel veliki met, pa se bo morala posloviti tudi od dvorane GIB, ki ni ustrezna za tekme v prvi ligi. Zdi se, da ima Dončićev tabor pripravljeno rešitev. Domače tekme naj bi matični klub Gorana Dragića igral kar v dolgoletnem hramu slovenske košarke – dvorani Tivoli. 

Srečanje reprezentantov

Šesto zmago v sezoni so košarkarji Ilirije vknjižili v soboto, ko so z rezultatom 94:74 ugnali Celje, pri katerem pod vodstvom trenerja Jerneja Kobaleta prav tako postavljajo nove temelje. Ljubljanski "veterani" so se ob tem lahko srečali tudi z več starimi znanci. Med njimi je izstopal prvi strelec Celja, dolgoletni reprezentant Samo Udrih

Samo Udrih v novi sezoni nosi dres Celja. | Foto: Sportida Samo Udrih v novi sezoni nosi dres Celja. Foto: Sportida
Ne spreglejte