Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
29. 10. 2015,
10.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marko Milić Union Olimpija Stožice Zmago Sagadin

Četrtek, 29. 10. 2015, 10.07

7 let, 12 mesecev

Danes Marko Milić, jutri …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"V prihodnosti bodo elitno mesto pod stropom dobili še nekateri izbranci," so po tem, ko so slovesno dvignili dres Marka Milića, zatrdili pri Unionu Olimpiji.

"Ne počutim se upokojensko," je v svojem slogu slovo od košarkarskih igrišč ob robu tekme tretjega kroga evropskega pokala med Unionom Olimpijo in Bonnom (77:82) dejal neusahljivi vir iskrivih misli Marko Milić. Ko je spremljal, kako se zastava s podobo njegovega dresa s številko 12 dviga proti stropu dvorane v Stožicah, ni ostal povsem ravnodušen. Pozneje je priznal, da je bil na robu solza, v grlu pa je imel velik cmok.

"Prihajajo novi obrazi," je dejal 38-letni nekdanji kapetan ljubljanskega kluba in športni zvezdnik, ki je ob košarkarskih vragolijah s svojim značajem znal očarati okolico. Zato ne čudi glasen aplavz občinstva v Stožicah, čeprav dvorana še zdaleč ni bila polna, članov organizirane navijaške skupine, s katero je v igralskih časih pogosto koketiral, pa je bilo le za vzorec. A to je ogledalo trenutnega stanja športnega duha v Ljubljani in predvsem odsev evropske (ne)konkurenčnosti.

Sagadin: Ikona, animator in izjemen človek

"Kot trener sem s svojim štabom v ospredje sistematično potiskal mlade fante. Za vsakega sem upal, da bi mu uspelo. Ne le Marku Miliću. Mnogim je tudi uspelo. Res pa je, da je 'Milkova' zgodba nekaj posebnega. Ni bil le odličen košarkar. Vedno je bil tudi izjemna osebnost, ikona kluba, animator mladih … Pri Olimpiji ali pa Košarkarski zvezi Slovenije mu morajo poiskati vlogo, s katero bo lahko nadaljeval poslanstvo. Je magnet za mlade, ki lahko s svojo energijo in karizmo še veliko pomaga. Le upam lahko, da bo tako uspešen, kot je bil pod koši, tudi v prihodnje," je po krajši slovesnosti, s katero se je klub poklonil Miliću, dejal Zmago Sagadin, košarkarjev dolgoletni trener in tudi svojevrsten športni mentor. Ob tem je kaj hitro pripomnil, da je pod stropom mogočne dvorane še dovolj prostora za kakšen dres. "Še kar nekaj igralcev si zasluži to čast," pravi Sagadin.

Milić in Daneu ne bosta samevala

Ko se bodo košarkarji Olimpije po kar treh zaporednih gostovanjih 21. 11. vrnili v Stožice in gostili Mega Leks, bosta obiskovalce pod stropom dvorane pričakala dva legendarna soseda – Marko Milić in Ivo Daneu. Misli, ki jih je delil Sagadin, pa so blizu tudi klubskemu vodstvu. To se ob ubadanju s finančno sanacijo in posledičnim oddaljevanjem od evropske in tudi jadranske elite vse bolj zaveda pomembnosti poudarjanja bogate klubske zgodovine. Kot odmev na čustveno sredino slovesnost so tako iz kluba sporočili, da bodo v prihodnosti častno mesto pod stropom Stožic dobili še nekateri izbranci. Kdaj se bodo torej prvima legendama pridružili še Jure Zdovc, Peter Vilfan, Vinko Jelovac …?

"Postopoma, morda s košarkarjem ali dvema na sezono, se nameravamo pokloniti legendam kluba, torej tistim košarkarjem, ki so pustili velik pečat v ljubljanski in svetovni košarki. Na določeni točki bo seveda treba potegniti mejo, dejstvo pa je, da imamo v mislih še kar nekaj legend. Daneu je bil pred leti kot prvi logična izbira, pri Miliću pa smo se odzvali na njegovo nedavno upokojitev," pojasnjuje direktor kluba Matevž Zupančič, ki navijačem Olimpije že v tej sezoni obljublja novo presenečenje ob 70. obletnici kluba. Podrobnost sledijo …

Ne spreglejte