Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
10.01

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

kazen NBA Kyrie Irving

Petek, 4. 11. 2022, 10.01

1 leto, 6 mesecev

Brooklyn Nets suspendirali Kyrieja Irvinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

kyrie irving | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ameriško košarkarsko moštvo Brooklyn Nets, ki igra v severnoameriški ligi NBA, je do nadaljnjega, a najmanj za pet tekem, suspendiralo svojega košarkarja Kyrieja Irvinga. Vzrok za kazen zvezdnika ekipe je domnevna podpora antisemitskega filma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Irving je pred dnevi na družbenih omrežjih delil objavo o knjigi in filmu, ki je po besedah lastnika Brooklyn Nets Joeja Tsaija "polna antisemitskih dezinformacij".

Komisar lige NBA Adam Silver je dejal, da je razočaran, da se Irving ni opravičil za nespametno objavo. | Foto: AP / Guliverimage Komisar lige NBA Adam Silver je dejal, da je razočaran, da se Irving ni opravičil za nespametno objavo. Foto: AP / Guliverimage Sprva je odgovoril dvoumno

Prvak iz leta 2016 se na četrtkovi novinarski konferenci ni opravičil za sporno objavo, namesto tega je dvoumno odgovoril na vprašanje, ali ima antisemitska prepričanja.

Komisar lige NBA Adam Silver je dejal, da je razočaran, da se Irving ni opravičil za nespametno objavo. Sta pa tako Irving kot klub v sredo podarila po 500 tisoč dolarjev (511 tisoč evrov) za organizacije, ki želijo izkoreniniti sovraštvo v skupnostih.

Toda po četrtkovi novinarski konferenci je klub suspendiral Irvinga za najmanj pet tekem brez plačila. "V zadnjih dneh smo večkrat poskusili delati s Kyriejem in mu poskusili pomagati razumeti škodo in nevarnost njegovih besed in dejanj, ki so se začela z njegovim širjenjem filma, ta vsebuje zelo skrb vzbujajoče antisemitsko sovraštvo," so pri Brooklynu zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da so bili še enkrat razočarani, ko je imel Irving novo priložnost za zanikanje antisemitskih prepričanj na druženju z mediji. "Toda ni prvič, ko je imel takšno priložnost in se ni izjasnil," so dodali in pojasnili, da so takšna dejanja proti vrednotam, ki jih zagovarja njihova organizacija.

Nikomur ni želel škoditi

Irving je sicer prevzel odgovornost za deljenje objave na družbenih omrežjih, ki jo je že izbrisal, a še enkrat poudaril svoje stališče. "Nisem želel škoditi nikomur. Nisem jaz naredil tega dokumentarnega filma," je dejal in nadaljeval: "Povedal sem vam, kako čutim. Spoštujem vse vidike življenja. To je moje stališče. Ne morem biti antisemit, če vem, od kod sam izviram."

Ne spreglejte