Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
1. 6. 2010,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 14.57

8 let

Brezec: Pripada mi več kot pa civilna obleka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Reprezentančni center Primož Brezec bi tudi ob najbolj zavzetih optimističnih naporih težko našel pozitivno misel za nedavno končano sezono. Vseeno ameriških načrtov ni prekrižal.

V zenitu svoje kariere, v sezoni 2004/05, je Primož Brezec kot član moštva Charlotte Bobcats v povprečju dosegel 13 točk (938 točk, 72 tekem). Pet let zatem pa je v celotni sezoni dosegel vsega 19 točk. V dresu moštva Philedelphia 76ers je ob obrobni vlogi zaigral na 7 tekmah, po selitvi v Mitwaukee pa na 14. Sezona torej, ki se je ne bo prav rad spominjal. "Pričakoval sem drugačno sezono. Ob namigih klubskega vodstva sem pričakoval vidnejšo vlogo, tako pa sem tekmo velikokrat spremljal kar v civilni obleki," po končani sezoni 2009/10 razmišlja Brezec in dodaja: "Takšna je liga NBA. Malo te loči od civilne obleke do mesta na klopi in malo od vloge rezervista do prve peterke. V ligi sem prebil osem sezon. Na marsikaj sem že navajen. Zamenjal sem šest moštev, vsrkaval tamkajšnjo mentaliteto. Kako naprej? Bomo videli. Sem prost igralec."

Kljub grenki izkušnji pa 216 cm visoki Primorec ni prekrižal svojih severnoameriških načrtov. "Čakal bom na pravo ponudbo. Prav gotovo pa se v ZDA ne bom več vrnil zato, da bi na klopi sedel v civilni obleki. Pripada mi več. Star sem 30 let in pred seboj vidim še nekaj sezon na visoki ravni. Hkrati pa je mogoča tudi vrnitev v Evropo, a ne želim v nestabilno in nezanesljivo okolje. Pomembno vlogo igra tudi družina, saj bo navsezadnje hčerka jeseni prestopila šolski prag," pravi "Breza", zavedajoč se dejstva, da si v minuli sezoni ni pridobil prav ugodnih priporočil. V celotni sezoni je namreč na parketu prebil vsega 94 minut, prav blesteča pa ni bila niti njegova predhodna rimska avantura. "Nimam statistike, s katero bi prepričal klube. Tega se zavedam. A s tem se ne želim obremenjevati. Moja naloga je trdo treniranje, pogovore s klubi pa prepuščam svojemu zastopniku," priznava reprezentančni center, ki je v minuli sezoni zaslužil dobrih 825 dolarskih tisočakov, kar je krepko pod njegovo nekdanjo ceno.

Ob ne prav uspešni sezoni Brezcu misli že švigajo v reprezentančne vode. Ne verjame, da bo do zbora rešil klubski status, prepričan pa je, da bo za projekt "SP 2010" zaradi skorajda simptomatično skromne slovenske minutaže košarkarska "lakota" nadvse izrazita. "Vselej sem lačen košarke. Bom pa verjetno zaradi vseh dogodkov letos še za odtenek bolj motiviran. A ne le jaz. Večina v klubskih okoljih ni igrala vidnejše vloge. Izjemi sta morda le Beno Udrih in Goran Dragić. No, za slednjega še ni jasno, ali bo lahko igral. Motiv ne bo sporen. Verjamem, da nam bo dal ta motiv dodatnega zagona, ki nas bo ponesel do odmevnega rezultata," pravi 30-letni košarkarski popotnik, ki je del kariere prebil tudi v Ljubljani pri Unionu Olimpiji. Slednja trenutno ne bije le finalne bitke DP s Krko, temveč tudi boj za preživetje. Brezec verjame, da obstaja rešitev, opozarja pa, da mora biti le-ta celovita. "Kar se dogaja, je žalostno. Težave se kopičijo iz leta v leto. Še ko sem sam nosil zeleno-beli dres, so izplačila zamujala. Od tedaj je minilo 12 let. Mesto, država in gospodarstvo morajo poiskati skupni jezik in rešiti klub. S propadom Olimpije bi izgubila celotna košarka. Brez kluba v evroligi se lahko tudi reprezentanca poslovi od visoke evropske ravni, " trdi Brezec.

Ne spreglejte