Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 7. 2011,
13.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Erazem Lorbek Barcelona Union Olimpija reprezentanca

Četrtek, 7. 7. 2011, 13.53

7 let, 12 mesecev

Bo moral Lorbek izpustiti EP v Litvi?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski košarkar Erazem Lorbek še ne ve natančno, ali bo lahko zaigral za reprezentanco na letošnjem prvenstvu ali ne. Težava se pojavlja ob sklepanju morebitne nove pogodbe z Barcelono.

V Barceloni bo v prihodnji sezoni slovenska delegacija štela le enega člana. Jaka Lakovič je moral namreč zapustiti katalonsko prestolnico, od koder ga je pot ponesla h Galatasarayu. Povsem normalno je, da bi si Erazem Lorbek želel imeti za soigralca še naprej organizatorja igre slovenske izbrane vrste, saj sta skupaj odlično sodelovala: "Jaka je dal veliko Barceloni. V teh letih, ko je igral za njo, je klub dosegal vrhunske rezultate. Prihajal je do lovorik. A tako je v karieri. Ne veš natančno, kam te bo pot peljala čez nekaj let."

Za razliko Lakoviča bo Erazem v prihodnjem tekmovalnem obdobju vnovič gostoval v Stožicah, saj sta bila Union Olimpija in Barcelona izžrebani v isto evroligaško skupino. Poleg njiju bodo v skupini D še Siena, Unics, Prokom in kvalifikant. In kako gleda na skupino slovenski košarkar ter gostovanje v Ljubljani? "Edini cilj Barcelone je priti na zaključni turni najboljše četverice. Skupina je zelo težka. Vse ekipe bodo zelo dobre. Naš cilj bo, da iz te skupine krenemo v TOP 16 kot prvouvrščeno moštvo. Igrati v Stožicah pa je poseben čar. Dvorana je ena najlepših v Evropi in igrati v njej je nekaj enkratnega. Veselim se vnovične tekme z Olimpijo, ki je lani igrala zelo dobro v evroligi in bila konkurenčna tudi proti nam," pravi Lorbek.

Bo moč Barcelone prevelika za Slovenijo?

Zanj lahko rečemo, da je eden boljših evropskih krilnih centrov v Evropi in razumljivo je zanimanje zanj veliko. V medijih so se pojavile govorice, da želi Barcelona podaljšati sodelovanje z najstarejšim od bratov Lorbek in ga vidi kot nosilca igre, a naj bi ob tem pogojevala z neigranjem za slovensko reprezentanco, v kateri je Erazem blestel pred dvema letoma in verjetno ima namen tudi selektor Božidar Maljković graditi igro okoli njega - tako kot Jure Zdovc leta 2009 na Poljskem. Dišati pa mu je začela tudi liga NBA, potem ko je San Antonio prejel od Indiane pravice zanj. "S to menjavo pravic je postala liga NBA veliko bolj zanimiva zame. Moja večna želja je, da bi enkrat zaigral onstran Atlantika v najmočnejši ligi na svetu. To so sanje vsakega košarkarja. V Barceloni pa si želijo podaljšati pogodbo z menoj. Ob tem se pojavlja težava glede igranja za reprezentanco, kar me postavlja v dvom. Igranje za izbrano vrsto predstavlja tveganje poškodbe, kar se v Barceloni zavedajo. Zato sem v precepu. Čakam ponudbo Barcelone, ki si želi podaljšati sodelovanje z menoj. Ta pogodba naj bi bila moja življenska pogodba. Nato se bom odločil, kako in kaj," je s cmokom v grlu povedal Lorbek, ki se te dni mudi na terapijah v Lenartu, kjer se osebje večino časa ukvarja z rehabilitacijo ahilove tetive. Ali bo Barcelona omogočila nastop Erazmu na evropskem prvenstvu, bomo verjetno izvedeli kaj kmalu, če bo prišlo do podaljšanja sodelovanja. Čez enajst dni bi se moral po prvotnih načrtih priključiti izbrani vrsti, medtem ko bo večina – poleg njega so še izjeme Boštjan Nachbar, Matjaž Smodiš in Jaka Lakovič – začela z reprezentančno akcijo 2011 v nedeljo, 10. julija. V kolikor ne bo mogel pomagati izbrani vrsti, bo to velika izguba za Slovenijo, saj je jasno kot beli dan, da je lahko trenutno praktično edini nosilec v ekipi.

Ne spreglejte