Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
13. 8. 2013,
11.32

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Memi Bečirović Iran

Torek, 13. 8. 2013, 11.32

4 leta, 4 mesece

Bečirović postal iranski bog

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Naslov azijskega prvaka z iransko košarkarsko reprezentanco je eden največjih uspehov za slovenskega strokovnjaka Memija Bečirovića. Zdaj bo navijal, da se mu v Španiji pridruži Slovenija.

Bečirović je suvereno popeljal Iran do tretjega naslova azijskega prvaka. V finalu je pred izjemno napetim ozračjem v Manili s 85:71 premagal domačo izbrano vrsto Filipinov in se v Iranu zapisal med nesmrtne. "Premagati pravzaprav vse na prvenstvu, in to prepričljivo – zmagali smo devetkrat zapored –, ni lahek zalogaj. Najmanjša razlika je bila ravno v finalu, v katerem smo zmagali za štirinajst točk. Vzdušje je bilo neverjetno. V novi dvorani na Filipinih je bilo kar 22 tisoč navijačev, čeprav jih ta sprejme 19 tisoč. Deset tisoč navdušencev je stalo pred dvorano in si tekmo ogledalo na velikem zaslonu. Ni bilo lahko, ampak nam je uspelo. Tudi trenerska zasedba je bila na prvenstvu vrhunska. Približno 80 odstotkov je bilo tujcev. Kitajce recimo vodi Panagiotis Giannakis …" se je velikega trenutka v karieri dotaknil Memi Bečirović.

Vse več kakovostnih košarkarjev odhaja na Bližnji vzhod, kjer veliko vlagajo v košarko, zato je košarka v Aziji v porastu. Med njimi sta recimo tudi Marko Milić in Sani Bečirović, trenersko palico pa je v Kuvajtu začel kot zadnji vihteti še Gašper Okorn. "Zanimanje za košarko v Aziji je izjemno veliko. Na Filipinih, kjer je bilo prvenstvo, je košarka nasploh prvi šport. Vse tekme njihove reprezentance so bile razprodane. Tudi na Japonskem sem lani doživel podobno zgodbo. Dvorane so bile polne. Košarka postaja tudi vse bolj kakovostna. Če bi bil poleg še kaznovani Libanon, bi bilo malce drugače. Na prvenstvu je bil prisoten tudi predsednik Fibe Ivan Mainini."

"Sem iskana roba. Navijal bom za Slovenijo."

Za naslednjo sezono Memi še nima kluba. V Iranu ga vsi častijo kot boga, zdaj čaka le še na zeleno luč iranske košarkarske zveze: "Od zveze je odvisno, ali bom lahko vodil kakšen klub. Sem iskana roba. Smo pa prva ekipa, ki se je prek kvalifikacij uvrstila na svetovno prvenstvo. Zdaj navijam za Slovence, da se nam pridružijo v Španiji prihodnje leto na svetovnem prvenstvu in da bomo igrali skupaj."

Nekdanji slovenski selektor bo spremljal tudi tekme naše izbrane vrste na septembrskem EuroBasketu v Sloveniji, vendar ne bo videl zaključnih bojev, saj ga znova čakajo obveznosti z iransko reprezentanco. Tokrat bo na turnir odpeljal mlajše košarkarje. "Navijal bom za Slovenijo, da pride do vrhunskega rezultata. Prek interneta sem jo spremljal že zdaj. Vem, da so naši košarkarji prikazali borbene igre, izgubili zadnjo tekmo proti Srbiji in da ima Jaka Lakovič težave. Zdaj jo bom lahko spremljal od bliže, ker bom doma," je za konec še dejal oče Sanija Bečirovića.

Ne spreglejte