30 let bi rad dopolnil v reprezentanci

Po dnevu počitka se bo 22 dni pred začetkom EuroBasketa znova zbrala slovenska reprezentanca, v kateri letos vloga prvega centra pripada Gašperju Vidmarju. Ta bo 14. septembra dopolnil 30 let. Upa, da v polfinalu prvenstva.

"Z Gogijem se vedno hitro ujameva," pravi Vidmar. "Z Gogijem se vedno hitro ujameva," pravi Vidmar. Foto: Sportida

Potem ko se Tomaž Bolčina ni odzval reprezentančnemu vabilu, selektor Igor Kokoškov pa je v prvem delu priprav z zdaj že kar tradicionalnimi klišejskimi javnimi zahvalami za prizadevnost in obljubami o vpoklicu za naslednjo akcijo iz tabora odslovil Blaža Mahkovica, Luko Rupnika, Erazma Lorbka in Gregorja Hrovata, je na seznamu kandidatov za dvanajst mest ostalo še petnajst imen. Med tistimi, ki si z bojem za preboj na EuroBasket ne belijo glave, je prav gotovo Gašper Vidmar, eden najbolj zanesljivih potnikov v Helsinke, kjer bo Slovenija domovala v prvem delu prvenstva.

Ko je pred desetletjem na evropskem prvenstvu v Španiji prvič zaigral za člansko reprezentanco, je bil najmlajši v slovenski reprezentanci ter ob močni centrski zasedbi tudi varno skrit pred največjimi pritiski. V pripravah na EuroBasket 2017 pa je Vidmar v popolnoma drugačni vlogi.

Desetletje pozneje …

Od njega sta namreč starejša zgolj Saša Zagorac in kapetan Goran Dragič, predvsem pa je po tem, ko so se pri KZS ogreli za Anthonyja Randolpha in s tem izločili Alena Omića, nesporno prvo centrsko ime.

"Izziva se ne bojim. Obenem pa vem tudi, da imam soigralce, na katere se lahko zanesem, in tiste, ki mi bodo lahko omogočili počitek. Žiga Dimec je namreč v letu, odkar se nisva videla, zelo napredoval. Na treningih se redno dokazuje. On je na tem položaju slovenska prihodnost," o svoji vlogi razmišlja 210 centimetrov visoki Ljubljančan.

Gašper Vidmar Foto: Sportida

Preveč nihanj

Po tem, ko je izpustil uvodno pripravljalno tekmo proti univerzitetni ekipi Rusije, je ob koncu tedna na mariborskem turnirju proti Madžarski in Češki že upravičeval pričakovanja. Dosegel je 13 in 10 točk ter obe tekmi končal s štirimi skoki. Svojo nalogo je korektno opravil tudi v obrambi.  

"Še vedno je preveč nihanj. V igralnih akcijah se še nismo povsem ujeli. Žoga prepogosto ne 'najde' prostega igralca. A verjamem, da imamo še dovolj časa, da odpravimo vse napake. Poleg tega pa je osnova dobra. To so pokazale tudi uvodne tri pripravljalne tekme, na katerih smo zmagali. Zmagati pa je vedno lepo," pravi Vidmar, ki se je odlično ujel v trikotniku z Goranom Dragićem in Luko Dončićem.

Po torto v Istanbul

Z Dragićem se poznata že vrsto let, zato dobro sodelovanje označuje kot samoumevno, mladega Dončića pa je na parketu šele spoznal. "Res je mlad, celo najmlajši. Toda v igri deluje kot izjemno zrel košarkar," pravi 29-letni center, ki bo okrogli rojstni dan praznoval 14. septembra. Prav na ta dan urnik EuroBasketa predvideva eno od dveh polfinalnih tekem. Vidmar, ki je namignil, da utegne biti tudi zanj letošnja reprezentančna akcija zadnja, upa, da bo tedaj Slovenija še v igri za odličja.

Zaveda se sicer, da je pot do Istanbula še zelo dolga, zato ne želi preskakovati stopnic. Poleg kakovosti nosilcev veliko prednost vidi tudi v kemiji, ki se gradi na treningih. "Super ekipa! Odlično se razumemo. Tudi ko ni treningov ali tekem, se družimo. To je dober znak," ocenjuje izkušeni član Banvita, s katerim je pred kratkim podpisal novo pogodbo, si nadel kapetanski trak in napovedal gostovanje v Ljubljani. Banvit in Olimpija bosta namreč tekmeca v skupinskem delu lige prvakov.

Vidmar in prosti meti

Gašper Vidmar Foto: Sportida

Gašper Vidmar je vedno veljal za čvrstega centra, ki zna spretno izkoristiti višino in izjemno fizično moč, uloviti veliko odbitih žog, odigrati kakovostno s hrbtom, podati žogo na zunanji položaj ali pa jo z zabijanjem silovito spraviti skozi obroč. Večna hiba pa je bilo le slabo izvajanje prostih metov, kar so vedeli tudi tekmeci in ga v ključnih trenutkih radi udarili po roki. Prerojeni Vidmar naj bi odpravil tudi to pomanjkljivost. "Ne kličite hudiča … Res pa je, da na treningih redno ostajam v dvorani in vadim tehniko prostih metov," pravi center, ki je na tekmah v Mariboru zadel 9 od 14 prostih metov.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano