Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2008,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 5. 2008, 8.53

8 let

Zmaga Nosetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaključek 14. kolesarske dirke Po Sloveniji je bil ogledalo celotne dirke. Izjemno zanimiv ciljni šprint v Novem mestu je bil v znamenju padca kolesarjev.

Med udeleženci v padcu je bil tudi prvi etapni favorit Danilo Napolitano (Lampre - Fondital). Pravega junaka dirke Po Sloveniji pa lahko najdemo v Tomažu Nosetu (Adria Mobil), ki je še drugo leto zapored prikolesaril v Novo mesto z rumeno majico in osvojil slovensko pentljo.

Po pričakovanjih je bila zadnja etapa najmanj zanimiva za gledalce, če odštejemo zaključno vožnjo po Novem mestu in samim ciljem. Od Grosuplja pa vse do Novega mesta nismo videli omembe vrednega pobega, ki bi morda ogrozil rumeno majico Tomaža Noseta (Adria Mobil). Kolesarji so se bolj osredotočili za boje v generalnih razvrstitvah za posamezne majice. Tako je bila zelo zanimiva bitka za pikčasto majico (gorski cilji). Za njo sta se potegovala Gabriele Bosisio (Tenax) in naš Gašper Švab (Sava Kranj). Pred začetkom zadnje etape je bilo razmerje v točkah 17:16 v korist Italijana.

Prvi gorski cilj (Pijava Gorica) je še bolj nagnil tehtnico na stran člana Tenax, saj je bil drugi, medtem ko Švab tretji in prednost je narasla na tri točke (prvi na gorskem cilju II. kategorije dobi 5 točk, drugi 3 in tretji 1, op.p.). Vendar Švab se ni dal, saj je na 470 metrov visoki Peščenik privozil kot drugi, Bosisio pa je bil tretji. Razlika je bila zopet le ena točka. O skupnem zmagovalcu je odločal zadnji gorski cilj te etape - Medvedjek (409 n.m.v.). Ekipa Tenaxa je v boj podala kar tri kolesarje, s katerimi je želela osvojiti prav vsa tri mesta in s tem onemogočiti Švabu, da bi v skupnem seštevku premagal njihovega favorita za pikčasto majico. Žal Švab, ki je pred začetkom etape potožil, da ima povišano telesno temperaturo in težave z želodcem, ni mogel konkurirati trojici Tenaxa in bitko je dobil Bosisio.

Dež v dolenjski prestolnici

Od zadnjega gorskega cilja pa do Novega mesta se je nato nadaljevala družna vožnja, kjer pa je kolesarje pričakal dež. To se je zgodilo nasploh prvič v zgodovini dirke Po Sloveniji, da je na cilju v dolenjski prestolnici kolesarje pričakalo slabo vreme in obenem spolzko cestišče. Prav slednje je napovedovalo zanimiv ciljni šprint, še prej pa so morali kolesarji peljati šest krogov po sedem kilometrov po Novem mestu. V tretjem krogu sta najprej pobegnila Andrej Omulec (Perutnina Ptuj) in Claudio Corioni (Lampre - Fondital), vendar ju je glavnina po dvajsetih minutah solo vožnje ujela.

Padec v zadnjem ovinku

V veliki skupini kolesarjev je nato v zadnjem krogu postajalo vse bolj napeto. Ekipe so pripravljale prostor za svoje favorite. Kljub težkim razmeram na cesti so v ospredje prišli člani Lampreja - Fonditala in gledalci pred ciljno ravnino so z nestrpnostjo pričakovali, kaj se bo zgodilo na zahtevnem zadnjem ovinku (300 metrov pred ciljem). Paolo Bossoni in Danilo Napolitano (oba Lampre - Fondital) sta bila povsem v ospredju in že je kazalo, da bo po zmagi v prvi etapi s ciljem v Zagrebu ponovno zmagal Napolitano, je sledil padec obeh kolesarjev Lampreja. Za seboj sta potegnila še nekatere šprinterje, ki so računali na visoko uvrstitev v današnji etapi. Zmedo je najbolje izkoristil Italijan Enrico Rossi (OTC Doors - Laurentana), ki je bil najbolj pripravljen v slabih vremenskih razmerah.

Tik za njim se je uvrstil Borut Božič (Team L.P.R.), lanski zmagovalec etape Grosuplje - Novo mesto, ki je bil po prihodu v cilj še nekoliko v šoku: "Ne morem še povsem komentirati dogajanja. Malo sem v šoku. Na prvi in drugi poziciji sta v ovinek pred ciljno ravnino pripeljala Paolo Bossoni ter Danilo Napolitano in oba sta padla. Zaradi spolzkih tal sem se nekoliko bal zaključka in pripeljal v ovinek na šesti poziciji. Na koncu se mi je uspelo izmuzniti padcu in etapo končati na drugem mestu." Zmagovalec današnje etape je k temu le dodal: " Zelo sem vesel zmage, kljub temu, da je imel Napolitano smolo. Menim, da sem imel v danih pogojih najboljšo linijo med kolesarji. Ni bilo vse v sreči, saj moraš znati voziti pametno in obenem hitro tudi v takšnih razmerah." V padcu sta jih poleg italijanskih kolesarjev skupila še Grega Bole (Sava Kranj) in Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj). Slednji je bil dva dneva nosilec rumene majice na dirki Po Sloveniji.

Junak pa je vendarle le eden - Tomaž Nose

Glavni junak dirke Po Sloveniji pa je še drugo leto zapored postal Tomaž Nose. Največje delo je opravil že v petek na vzponu na Vršič, ko si je z drugim mestom prikolesaril rumeno majico. Danes je skupaj s klubskimi kolegi le kontroliral potek dogajanja na trasi. Njegova prednost je bila za današnjo traso pač prevelika, da bi se morebiti kateri od tekmecev za skupno zmago odločil za pobeg in upal na veliko presenečenje. "Zelo sem vesel, da mi je uspelo ponoviti lansko zmago, saj je bila letos konkurenca še močnejša. Hkrati pa izkoriščam priložnost in se zahvaljujem vsem klubskim kolegom, Milanu Erženu in Boštjanu Mervarju, ker so verjeli, da sem sposoben zmagati tudi letos. Sedaj me čaka nastop na državnem prvenstvu ter na nekaterih dirkah po Italiji. Pogodbe za naslednje leto še nimam podpisane, saj jo obnavljam vsako leto sproti. Za odhod v katero izmed boljših ekip v Evropi bom moral narediti še kakšen dober rezultat v tujini, je za Sportalove bralce in bralke dejal kralj 14. dirke Po Sloveniji, ki se je z dosežkom v zadnjih dveh letih postavil ob bok Mitji Mahoriči, ki je pravtako dvakrat osvojil slovenski Tour.

Ne spreglejte