Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2011,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dirka po Franciji

Nedelja, 17. 7. 2011, 12.49

8 let

Zmaga Marka Cavendisha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mark Cavendish na kolesarski dirki po Franciji ostaja šprinterski kralj. Britanec je v ciljnem šprintu dobil 15. etapo francoske pentlje, dolgo 193 km med Limouxom in Montpellierjem.

To je bila še njegova četrta etapna zmaga na letošnjem Touru, skupno pa že 19. Rumena majica vodilnega ostaja na prsih Francoza Thomasa Vöcklerja. V nedeljski večinoma ravninski etapi med vinogradi je bilo po treh težkih gorskih etapah v Pirenejih pričakovati šprinterski obračun, ki ga je dobil Cavendish, drugi je bil Američan Tyler Farrar (Garmin), tretji pa italijanski šprinterski zvezdnik Alessandro Petacchi (Lampre). Od slovenskih kolesarjev je bil najboljši Borut Božič (Vacansoleil), ki je bil 14., v času zmagovalca pa je ciljno črto na 87. mestu prečkal tudi Kristijan Koren (Liquigas). Grega Bole (Lampre) je bil z zaostankom 44 sekund 120.

"To je res neverjetno! Moji moštveni kolegi so zame spet opravili izjemno delo. Priznam, da sem bil po Pirenejih že precej utrujen," je uvodoma po zmagi povedal Cavendish. "V gorah sem imel res veliko težav, zato mi nedeljska zmaga pomeni še toliko več. Tako je bilo težko, da sem komaj preživel. Tudi v nedeljo je bila težka etapa z zelo tehničnim koncem, za nameček pa je bilo še zelo vetrovno," je še dejal 26-letni britanski zvezdnik.

Vodstvo je zadržal 32-letni Vöckler, ki je rumeno majico oblekel po deveti etapi in jo presenetljivo zadržal tudi skozi prve tri gorske etape. "Zelo sem vesel, da smo danes 'odpeljali' ravninsko etapo," je bil jedrnat Francoz.

Vsi glavni favoriti so vožnjo proti Sredozemlju odpeljali na varnem in etapo končali tik za šprinterji. Tako na drugem mestu skupno ostaja Luksemburžan Fränk Schleck z zaostankom 1:49 minute, na tretjem mestu sledi Avstralec Cadel Evans (+ 2:06). Branilec naslova Španec Alberto Contador je sedmi z zaostankom štirih minut.

V ponedeljek bodo imeli kolesarji na Touru prost dan, v torek pa se bo boj za rumeno majico preselil v Alpe. Tour se bo končal 24. julija na Elizejskih poljanah.


Dirka po Franciji, 15. etapa Limoux-Montpellier, 193 km:

CILJ: ZMAGA MARKA CAVENDISHA PRED TYLERJEM FARRARJEM IN ALESSANDROM PETACCHIJEM.

2 km do cilja: Vodita Gilbert in Roux.

3,5 km do cilja: Terpstra ima še 7 sekund naskoka.

6 km do cilja Glavnina je ujela Ignatjeva, Terpstra se še ni predal in skuša zadržati vodstvo. Fant je celo povečal prednost na 13 sekund.

7 km do cilja: Glavnina že vidi ubežnika in ima le še 10 sekund zaostanka.

10 km do cilja Terpstra in Ignatjev le še s 25 sekundami naskoka pred glavnino.

12 km do cilja: Glavnina je ujela tri ubežnike, vodilna dva kolesarja imata še 33 sekund prednosti.

17 km do cilja: V ospredju sta se Niki Terpstra in Mihail Ignatjev otresla treh kolegov in si privozila 32 sekund prednosti. Glavnina za njima zaostaja 49 sekund.

35 km do cilja: Vodilna petorka je povečala prednost na minuto in 40 sekund.

46 km do cilja: Ubežniki imajo le še 56 sekund naskoka.

60 km do cilja: Prednost vodilne peterice pred glavnino se še naprej topi. Sedaj znaša minuto in 45 sekund.

70 km do cilja: Nič novega na dirki po Franciji. Še vedno je v prednosti pet ubežnikov, njihova prednost pa zdaj znaša le še dve minuti.

115 km do cilja: Ubežniki imajo nekaj več kot tri minute prednosti pred glavnino.

190 km do cilja: Že po treh kilometrih dirke si je peterica kolesarjev privozila minuto in 5 sekund prednosti. Ubežniki so Niki Terpstra (Niz), Mickael Delage (Fra), Samuel Dumoulin (Fra), Mihail Ignatjev (Rus) in Anthony Delaplace (Fra).

Štart: Etapa od Limouxa do Montpellierja, ki je dolga 193 kilometrov, se je začela minuto pred 13. uro. Gre za ravninsko etapo, v kateri se bodo za zmago bržkone borili specialisti za šprint, medtem ko v boju za rumeno majico najverjetneje ne bo prišlo do sprememb. V karavani je še 170 kolesarjev. Temperatura v Limouxu je 15 stopinj Celzija. Cesta je mokra, a ne dežuje.

Ne spreglejte