Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 18.08

8 let

Špilak ugnal vso konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski kolesar Simon Špilak je poskrbel za izjemen uspeh na dirki po Romandiji, saj je bil najboljši v četrti etapi. V skupnem seštevku na tretjem mestu zaostaja le še pet sekund za Rogersom.

Večji del deževne in 158 kilometrov dolge etape je bila v begu skupina sedmih kolesarjev. Mihail Ignatijev (Katjuša), Jaroslav Marič (Saxo Bank), Maksim Gourov (Astana), Andreas Stauff (Quick Step), Matthew Busche (RadioShack), Martin Elmiger (Ag2r-La Mondiale) in Juan Jose Oroz (Euskaltel-Euskadi). V drugem delu etape sta bila na sporedu dva klanca prve kategorije - najprej vzpon na prelaz Morgins ter nato še vzpon na Cabbage du Corbier, katerega vrh je bil 25 kilometrov do cilja.

Na zadnji vzpon je s pobegom poskušal Denis Menčov, ki je gorski cilj prečkal deset sekund pred skupino 15 kolesarjev, v kateri sta bila tudi Brajkovič in Špilak. Še pred zaključkom spusta je bil Menčov ujet. Petnajst kilometrov do cilja so se začeli vrstiti številni poskusi pobega Simona Špilaka. Dvanajst kilometrov do cilja so bili v ospredju Ivan Basso, Christophe Moreau, Moris Possoni ter Simon Špilak. Ubežniki so si hitro prikolesarili pol minute prednosti, a nato niso uspeli složno narekovati tempa na čelu. Špilak se je devet kilometrov do cilja odločil za solo pobeg. Šest kilometrov do cilja je glavnina ulovila preostale tri ubežnike, medtem ko je imel Špilak še 25 sekund prednosti.

Sledil je dva kilometra dolg vzpon, na vrhu katerega je imel Špilak še 20 sekund prednosti pred glavnino. Slednji so tik pred vrhom pobegnili še Peter Sagan, Philippe Gilbert in Hubert Dupont. Vendar je imel Špilak ob vhodu v zadnji kilometer dovolj prednosti, da je bilo že jasno, da bo slavil svojo največjo zmago v karieri. Ciljno črto je prečkal kar 22 sekund pred skupino, v kateri so bili Valverde, Rogers in Brajkovič. Med njimi in Špilakom so se za drugo mesto borili Sagan, Gilbert in Gadret. Sagan je bil z lahkoto drugi in je celo vzdignil roke v zrak, saj je mislil, da je slavil etapno zmago. Špilak se je z devetega povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku. Za vodilnim Rogersom zaostaja le še pet sekund.

''Ni bilo druge možnosti. Dež mi že od nekdaj odgovarja. Zavedal sem se, da v primeru, da v cilj prikolesarim z večjo skupino, ne morem doseči zmage. Dež in dobra pripravljenost sta mi vlili še dodatnih moči, da sem v zadnjem delu etape večkrat poskušal s pobegom. Ko sem pobegnil z Bassom, Moreaujem in Hupondom sem kmalu uvidel, da v takšni sestavi ne bomo prikolesarili do cilja pred glavnino. Ko sem ostal sam, sem samo želel čim prej opraviti z vzponom za katerega sem menil, da bo lažji. Ko sem bil na vrhu, sem vedel da sem blizu uspeha v etapi. Zmage sem zelo vesel, saj se bom sedaj lahko v miru pripravil za nastop na dirki po Franciji,'' je po največji zmagi v karieri v članski konkurenci za Sportal povedal Špilak, ki bo jutri kolesaril v beli majici najboljšega mladega kolesarja v skupnem seštevku.

Ne spreglejte