Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 11. 2020,
18.36

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

1

Natisni članek

Marti Vigo del Arco kolesarstvo tek na smučeh

Sobota, 28. 11. 2020, 18.36

3 leta, 4 mesece

Martí Vigo del Arco se je poslovil od tekaških smuči in sedel na kolo

Španski olimpijec po poteh Primoža Rogliča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

1

Marti Vigo | Španski smučarski tekač Martí Vigo del Arco se je pri 22 letih odločil za prestop na cestno kolo. Primož Roglič, številka ena svetovnega kolesarstva, se je za prehod v drugo športno panogo odločil pri 24 letih. | Foto Guliverimage

Španski smučarski tekač Martí Vigo del Arco se je pri 22 letih odločil za prestop na cestno kolo. Primož Roglič, številka ena svetovnega kolesarstva, se je za prehod v drugo športno panogo odločil pri 24 letih.

Foto: Guliverimage

Tako kot se je Primož Roglič pri 24 letih odločil, da skakalne smuči zamenja za kolo, se je olimpijec Martí Vigo del Arco določil, da namesto tekaških smuči osedla kolo. 22-letni Španec bo za prihodnji dve sezoni dirkal za italijansko prokontinentalno ekipo Androni Giocattoli Sidermec, kjer se je pred leti kalil zmagovalec Toura Egan Bernal.

22-letni Španec Martí Vigo del Arco je bolj znan ljubiteljem zimskih športov. Večino svojega življenja se je namreč ukvarjal s smučarskim tekom, vrhunec pa doživel z olimpijskim nastopom v Pjongčangu leta 2018, kjer je z rojaki zasedel 19. mesto v ekipnem sprintu.

Vigo del Arco se je s kolesarstvom resneje začel ukvarjati lani, ko se je za podoben korak odločilo tudi njegovo dekle, prav tako nekdanja smučarska tekačica Lydia Iglesias, ki je v letošnji sezoni že dirkala za špansko profesionalno ekipo Cronos Casa Dorada Women Cycling.

Leta 2018 je nastopil na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Nanj ga spominja tudi tetovaža z olimpijskimi krogi.

Vigo je za zdaj nastopil na nekaj lokalnih kolesarskih dirkah, kjer je po poročanju kolesarskega portala Velonews kazal odlične predstave in tudi fizične sposobnosti.

Na svoji debitantski dirki, prvenstvu Aragone, je bil odličen šesti, na dirki Memorial Valenciaga pa je zasedel 13. mesto.

Prepričal šefa, ki je prepoznal že talent Bernala

S predstavo je očitno prepričal tudi izkušenega šefa ekipe Androni Giocattoli Sidermec Giannija Savio, ki mu je ponudil dveletno pogodbo.

Savio je znan po tem, da talente prepozna že na daleč. Leta 2016 je denimo v svoje vrste zvabil takrat 19-letnega Egana Bernala, ki se je pred tem ukvarjal z gorskim kolesarstvom. Kolumbijec je po dveh sezonah pri Giocattoliju leta 2018 prestopi v britanski Sky. Leto pozneje je postal zmagovalec Dirke po Franciji.

Med kolesarskimi dvoživkami sta tudi Primož Roglič, številka ena svetovnega kolesarstva, ki je pri 24 letih smučarske skoke zamenjal za kolo, fenomen pa je tudi Belgijec Remco Evenepoel, ki je, preden se je lotil kolesarstva, zelo resno treniral nogomet.

Preberite še:

Sportal Deset najzanimivejših športnih dvoživk
Ne spreglejte