Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
20. 6. 2015,
9.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Po Sloveniji kolesarstvo

Sobota, 20. 6. 2015, 9.55

6 let, 7 mesecev

Primož Roglič z junaško predstavo na kraljevski etapi do rumene majice

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kolesar Adrie Mobil Primož Roglič je dobil kraljevsko etapo dirke Po Sloveniji. V zadnjih nekaj metrih 178,5 kilometrov dolge etape je prehitel Španca Mikela Nieveja (Sky).

Primož Roglič, nekdanji skakalec, je z zmago na tretji, kraljevski etapi prevzel tudi vodstvo v generalni razvrstitvi in bo nedeljsko etapo začel v rumeni majici. Skupno zmago mu lahko vzame le še višja sila.

17:46, 2 km do vrha: Roglič še vedno v samostojnem pobegu grize proti vrhu. Približuje pa se mu Matija Kvasina (Hrv/Felbermayr).

17:43, 3 km do vrha: Roglič je še vedno sam v ospredju, prednost pa je še malce povečal, in sicer na 12 sekund.

17:40, 4 km do vrha: Napadel je Primož Roglič (Slo/Adria Mobil), skupinica se je močno razredčila. Kolesar Adrie ima pred peščico zasledovalcev deset sekund naskoka. Jan Polanc je omagal.

17:35, 7 km do vrha: Skočil je Matija Kvasina (Hrv/Felbermayr) in razredčil vodilno skupino, zdaj jih je v ospredju le še šest.

17:33, 8 km do vrha: V vodilni ekipi še 23 kolesarjev.

17:30, 9 km do vrha: Skupina ostaja skupaj, Polanc diktira zmeren tempo, ki ga lahko vsi sledijo. Kdaj bomo videli prvi pravi napad?

17:25, 10 km do vrha: Še vedno je načelu vodilne skupine Polanc, v skupini je že 24 kolesarjev.

17:20 Ubežnika sta ujeta. Za zmago se bo udarila skupina 25 kolesarjev, na čelu katere je Jan Polanc, ki očitno dela za moštvenega kolega Diega Ullisija. Kdo bo imel najbolj sveže noge?

17:15 Fajt in Gavazzi sta že začela s sklepnim vzponom kraljevske etape. Italijan je takoj potegnil in kolesarja Adrie Pustil za seboj.

17:05 161 km: Vodilnega Gavazzija je na spustu ujel Kristjan Fajt (Adria Mobil), ki bosta očitno skupaj začela vzpon na Tri Kralje. Tudi ostali niso daleč.

16:45: Vodilni Gavazzi ima 5 kilometrov do vrha Zgornjega Prebukovja še 30 sekund prednosti.

16:40: Samostojni jezdec v ospredju je glavnini pobegnil še za dodatnih 10 sekund, zdaj ta znaša že 50. Kolesarji se spet vozijo po ozkih cestah med vinogradi Ritoznoja in počasi plezajo na Prebukovje.

16:35, 145 km: Vodilni Italijan Gavazzi ima pred zasledovalno skupino 40 kolesarjev že 40 sekund prednosti. Kolesarji se še drugič v vzpenjajo na Zgornje Prebukovje.

16:32: Drugi in tretjeuvrščeni na zadnjem gorskem cilju nista znana, saj se njuna številka ni videla. Kolesarji so namreč oblečeni pred ciljem. Že zdaj je prišlo opozorilo, da jih bodo morali vsi pred ciljem sleči, da bodo lahko organizatorji dognali, kdo je dobil etapo.

16:28, 139 km: Iz glavnine 40 kolesarjev je skočil Francesco Gavazzi (Ita/SouthEast), ki si je hitro nabral 20 sekund prednosti.

16:23: S terena sporočajo veselo novico, da je prenehalo deževati in bo zaključek današnje kraljeve etape potekal brez padavin.

16:10, 127 km: Ubežniki so bili na spustu ujeti, kar pomeni, da proti drugemu gorskemu cilju vozi strnjena skupina, v kateri je še vedno tudi rumena majica.

16:00: Kolesarji se počasi vzpenjajo na Veliko Tinje, potem pa jih bo pot ponovno vodila na Zgornje Prebukovje

15:55: Spust v Slovensko Bistrico je bil v teh razmerah precej strašljiv, za kolesarje pa izjemno tehnično zahteven.

15:40: Legendarni poročevalec s proge Janko Horvat je dejal, da odkar pomni dirka Po Sloveniji se ni potekala po tako ozki cesti. Pomni seveda vse, saj je zraven od začetka.

15:35: Ubežna peterica, ki se že prvič vzpenja na Zgornje Prebukovje, ima pred zasledovalno skupino, v kateri je okoli 80 kolesarjev, nekaj manj kot dve minuti prednosti. Do prvega gorskega cilja na etapi je še tri kilometre.

15:30, 106 km: Glavnina je že skoraj ujela ubežnike. Ta je že razpadal na manjše skupinice. Povejmo še, da je dogajanje izredno kaotično.

15:25: Vijugamo med vinogradi po izjemno ozki in spolzki cesti, s precej strmim klancem na levi strani. Sodniki opozarjajo na nevarnost.

15:16: Vodilna peterica je že v "bifeju", njena prednost pred zasledovalci je padla na 3 minute in osem sekund.

15:00: Kolesarji iz spremljevalnih vozil jemljejo dodatna oblačila in palerine, razmere na cesti so postale zelo zahtevne in nadvse neprijetne. Peterica ima na 95 kilometru le še 3 minute in 30 sekund prednosti pred glavnino.

14:55: S terena sporočajo, da je karavano že začel prati dež, v cilju pa nič novega - močan dež in le 9 stopinj Celzija.

14:45, 82 km: Vodilna peterica ima pred ostalimi 120 kolesarji 4 minute in 20 sekund prednosti.

14:44: Nebo je vse temnejše, nekateri kolesarji od ekip že zahtevajo palerine. Hitrost v drugi uri dirke je padla na 42 km/h.

14:40: Na današnji etapi do zdaj večjih zapletov ni bilo. Le nekaj defektov, prvi že v zaprti vožnji v Dobrovniku, ko je pnevmatika odpovedala kolesarju Radenske. Tudi padcev ni bilo, naj tako tudi ostane.

14:35: Zaenkrat kolesarji še vozijo po suhem, razmere so skoraj idealne za kolesarjenje, s Treh Kraljev pa vremenske razmere niso vzpodbudne. Tam že celi dan dežuje. Ubežniki so medtem spet odločneje stopili na pedala in prednost glavnino na 76 kilometru so spet dvignili na štiri minute.

14:30, 70 km: Vodilna peterica ima pred glavnino zdaj se 3 minute 45 sekund prednosti.

Napoved gorskih ciljev: Najprej se bodo kolesarji povzpeli na Zgornje Prebukovje, klanec II. kategorije na 777 metrov nmv, s povprečnim naklonom 4,9% in najstrmejšim delom 18%.

Sledi spust v Slovensko Bistrico, nato pa vzpon na 660 metrov visoko Veliko Tinje s povprečnim naklonom 5,8% in najstrmejšim delom 12%. Spet bo sledil spust v Slovensko Bistrico, nato pa bodo še enkrat zagrizli proti Zgornjemu Prebukovju. Po še enem spustu se bo začel še zadnji sklepni vzpon na Tri Kralje. Ta je prve kategorije in nam bo najbrž že dal zmagovalca letošnje pentlje.

14:16: Med 99 in 102 kilometrom bodo imela moštva možnost, da svojim kolesarjem v t.i. bifeju predajo okrepčila, nato bo etapa pokazala zobe.

14:14: Na čelu glavnine še vedno tempo diktira ekipa z rumeno majico Rusvelo.

14:12: Po radijskih zvezah so ves čas pozivi ekipam za raznorazno pomoč kolesarjem. Gre za razne malenkosti, popravila itd. Zdaj je čas, da se pripravijo na naporen drugi del etape. Kolesarji so prevedrili tudi ploho, ampak nebo postaja vse temnejše.

14:10, 60 km: Počasi se karavana bliža Ptuju. Glavnina za enkrat ne kaže nobenega interesa za lov ubežnikov, ki ostajajo na varni prednosti štirih minut.

13:55, 47 km: Čeprav je kazalo drugače, so kolesarje poškropile prve dežne kaplje. Prednost ubežnikov pa ne pada, niti ne narašča – 4 minute in 20 sekund.

13:50: Povprečna hitrost po prvi uri vožnje je približno 45 km/h.

13:30, 40 km: Ubežniki vzdržujejo 4 minute prednosti. Zdaj bo, kot kaže, vse do 111,6 kilometra etape nekaj miru, takrat pa bodo na razpolago prve gorske točke dneva. V glavnini tempo izmenjaje narekujejo kolesarji Rusvela in Bardianija.

13:30, 33 km: Ubežniki se ne ustavljajo in le povečujejo prednost. Ta je že več kot štiri minute (4:20).

13:25, 30 km:: Glavnina je povsem spustila tempo, kar pomeni, da si ubežniki nabirajo prednost. Ta je zdaj poskočila na dobre tri minute.

13:20, 25 km: Ubežniki so si privozili že lepo prednost pred glavnino, ki zdaj znaša minuto in pol. Nekaj kolesarjev se jim je skušalo priključiti, a jim tega glavnina ni dovolila.

13:15: Ubežna peterica ima pred glavnino okoli 25 sekund prednosti.

13:10: Karavana je že v Murski Soboti, kjer bo še drugi leteči cilj.

13:08: V vodstvu peterica: Klemen Štimulak (Slo/Adria Mobil), Otto Vergaerde (Bel/Topsport), Maksim Belkov (Rus/Katjuša), Marco Canola (Ita/UnitedHealthcare) in Stiven Ramirez Chacon (Kol/Colombia).

13:05, 15 km: Trojici, ki je prva prečkala Beltince, so se priključili še trije, a je zaenkrat težko govoriti o pobegu, saj imajo pred glavnino le kakšni 100 metrov prednosti.

13:00: Kakšnih 500 metrov pred Beltinci, kjer je bil prvi leteči cilj, so iz glavnine skočili trije kolesarji in si na letečem cilju razdelili prve točke dneve. Prvi je Beltince prečkal Adriin Klemen Štimulak.

12:55: V prvem delu etape se bodo delile točke na treh letečih ciljih v Beltincih, Murski Soboti in Radencih, drugi del, po 100. kilometru, pa bo povsem gorski, s ciljem na Treh Kraljih.

12:50: Vrstijo še številni napadi, a glavnina zaenkrat ostaja skupaj.

12:47: Že na samem začetku posamezniki kolesarji poskušajo s pobegi, zato je glavnina že na samem začetku zelo razpotegnjena. Le vprašanje časa je, kdaj se bo v ospredju znašla kombinacija kolesarjev, ki jim bo uspel pobeg.

12:45: Po ogrevanju se je začelo zares. Kraljevsko etapo je začelo 125 kolesarjev, v petek so namreč trije odstopili.

12:35: Zanimivo je, da je na cilju, na Treh Kraljih, vremenska slika obrnjena. Tam namreč dežuje in je mraz, vseeno pa bo boj zmago ne glede na to, vroč in napet.

12:30: Začela se je zaprta vožnja po Dobrovniku, vreme je za razliko od petka vrhunsko, praktično idealno za kolesarjenje.

Zanimivost: Janez Brajkovič je edini kolesar, ki je zmagal dirko Po Sloveniji in ni prevozil niti enega m v rumeni majici. Majico je oblekel po zadnji etapi.

12:10: Eden izmed glavnih slovenskih adutov za končno zmago Jure Golčer je pred kraljevsko etapo previden. Vzpon na Tri Kralje bi znal odpeljati miže, a se zaveda, da je pred njim težka etapa: "Naša ekipa je v primerjavi z drugimi izredno mlada in to treba vzeti v zakup. Z rumeno majico se prav nič ne obremenjujem."

Kolesarji se bodo na 178,5 kilometra dolgo pot podali ob 12.30, kjer bodo imeli glavno besedo tisti, ki se dobro vozijo v klanec. Karavano namreč čakajo kar štirje vzponi – eden bo tretje kategorije, dva druge in za konec, kot češnja na torti, vzpon prve kategorije.

Po nekaj več kot 100 kilometrov ogrevanja se bo začelo zares. Kolesarji se bodo naprej podali na Zgornje Prebukovje, ki ima na nekaterih odsekih tudi 18-odstotni naklon, sledil bo vzpon na Veliko Tinje (največji naklon 12 odstotkov), za ogrevanje pred velikim spopadom na Tri kralje pa se bodo kolesarji še drugič podali na Zgornje Prebukovje.

Konec etape bo na Treh kraljih, 17 kilometrov dolg vzpon pa ima v povprečju naklon 5,6 odstotka.

Favoriti?

Odlično izhodišče ima Italijan Diego Ulissi, ki je dirko Po Sloveniji že osvojil leta 2011. Zaostanek za Ovečkinom znaša vsega dve sekundi. V zelo dobrem položaju je prav tako dvakratni zmagovalec slovenske kolesarske pentlje Jure Golčer, ki je videti v dobri formi in pozna zadnji vzpon.

Naslednji na lestvici zaostankov je Jan Polanc (Lampre-Merida), ki ima pribitek 12 sekund in bo zagotovo grizel do konca. Nato prihaja na vrsto hribolazec Primož Roglič. Želja nekdanjega skakalca je, da bi mu letos uspel velik podvig. Od slovenskih kolesarjev je tu še Jani Brajkovič, njegov zaostanek pa je 23 sekund.

Ne pozabimo niti španskega kolesarja, ki je član najbogatejše ekipe Sky. Mikel Nieve si je na kronometru nabral 18 sekund pribitka, vendar spada danes med osrednje kandidate za rumeno majico.

Ne spreglejte