Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
20.45

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 18. 6. 2011, 20.45

8 let, 3 mesece

Le še boj za etapno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Danes popoldne bo v Novem mestu padel zastor na že 18. kolesarski dirki Po Sloveniji. Zmaga na dirki prve kategorije se obeta 21-letnemu Diegu Ulissiju. Danes le še boj za etapno zmago.

Jasno je že, da bo na dirki slavil Diego Ulissi. Član ekipe Lampre bo tako izenačil razmerje zmag med domačimi in tujimi kolesarji na 9:9. Seveda ga do konca dirke loči še 181 kilometrov dolga etapa od Ptuja do Novega mesta, a v primeru, da se v etapi ne bo pripetilo nič nepredvidenega, gre pričakovati, da ne bo prišlo do sprememb v skupnem seštevku dirke. Ostaja pa še odprt boj za etapno zmago. V zadnjih letih so od Slovencev prvi ciljno črto na Glavnem trgu prečkali le Marko Kump (2009), Borut Božič (2006) in Boštjan Mervar (2003).

Ulissi si je v kraljevski etapi poleg rumene zagotovil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Poljak Rafal Majka (Saxo Bank-SunGard) za njim zaostaja več kot 5 minut. Odprt ostaja le še boj za modro majico med Kristjanom Korenom (Liquigas-Cannondale), Robertom Vrečerjem (Perutnina Ptuj) in Giovannijem Viscontijem (Farnese Vini-Neri Sottoli). Poleg tega tudi še ni odločen boj za pikčasto majico najboljšega kolesarja v točkovanju gorskih ciljev. Grega Bole (Lampre-ISD) ima isto število točk kot Ulissi. Tri točke manj ima Andrej Rajšp (Radenska) ter Hrvat Radoslav Rogina (Loborika) štiri manj.

Zadnja 4. etapa se bo pričela ob pol dvanajstih dopoldne na Ptuju. V etapi bodo na sporedu trije leteči in dva gorska cilja. Leteči cilji bodo v Podčetrtku, Šentjerneju in Novem mestu. Že tu lahko kolesarji v boju za modro majico vknjižijo nekaj novih točk. Gorska cilja tretje kategorije bosta na Pokleku in Studencu. Pričakujemo lahko pobeg manjše skupine, ki bo ujeta pred ciljnim šprintom v Novem mestu. Tu bodo kolesarji po prvem prečkanju ciljne črte prekolesarili še pet zaključnih krogov.

Šprinterji bodo imeli tako možnost, da dodobra spoznajo traso zadnjega kilometra etape. Marko Kump je edini kolesar v glavnini, ki je že slavil etapno zmago v Novem mestu na dirki Po Sloveniji. ''V sobotni etapi se nisem pretirano naprezal. Verjamem, da sem prihranil kar nekaj energije. Želim si, da bi se noge dobro vrtele. Sicer se pozna, da sem bil kar nekaj časa odsoten z dirk, a dejstvo je, da je cilj etape v Novem mestu. To pomeni, da če tu ne bom dirkal na nož, potem ne vem, kje bom. Vsak dan se boljše počutim in verjamem, da lahko v zadnji etapi kaj storim,'' je pred zadnjo etapo za Sportal povedal Kump.

Poleg Kumpa zadnje besede še ni rekel Grega Bole, ki bo imel ob sebi Alessandra Petacchija. Vprašanje je le ali bo Bole upal ponovno prevzeti breme morebitne etapne zmage na svoja pleča? Poleg omenjenih bodo v igri za visoka mesta še Jacopo Guarnieri, Elia Viviani, Claudio Corioni, Giovanni Visconti in še kdo.

Ne spreglejte