Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
18.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 18.38

8 let

Greipel srečno do zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 4. etape 64. kolesarske dirke po Španiji je Andre Greipel. V etapi, ki jo je zaznamovalo slabo vreme in ogromno padcev je zlato majico vodilnega zadržal Fabian Cancellara.

Borut Božič zaradi padca ob sijajno priložnost za ponovno uvrstitev na stopničke.

Današnja 225 kilometrov dolga etapa je kolesarje popeljala iz nizozemskega Venla do Liega v Belgiji. Poleg tega, da je bila etapa s tremi gorskimi cilji zelo razgibana, je kolesarjem veliko preglavic povzročalo deževno vreme, ki je cesto spremenilo v drsalnico. Javier Ramirez Abeja (Andalucia-Cajasur), Lars Boom (Rabobank), Dominik Roels (Milram) in Sergej Lagutin (Vacansoleil) so glavnini pobegnili že na začetku etape. Uspeli so si prikolesariti največ 14 minut prednosti pred glavnino.

V etapi se je pripetilo veliko število padcev. V ospredju sta padla tudi Lagutin in Roels, ki sta lahko nadaljevala dirko. V kamion je svoje kolo parkiral tudi Jakob Fuglsang, ki je tudi nadaljeval dirko. Še pred ciljem je z letošnjim nastopom na Vuelti zaključil Charley Wegelius (Silence-Lotto). Trideset kilometrov do cilja sta bila Lagutin in Boom ujeta, medtem ko Roels in Ramirez nista hotela vreči puške v koruzo in sta imela še dve minuti prednosti pred glavnino. Slednji je kmalu zatem pobegnil Lieuwe Westra.

Še preden je Westra ulovil ubežnika dvajset kilometrov do cilja, se je v glavnini pripetil še en padec, v katerega je bil vpleten tudi Gerald Ciolek. Zmagovalec druge etape je nekaj časa ležal na cestišču, a je nato nadaljeval etapo. Trinajst kilometrov do cilja je bil Westra ujet. Sledil je vzpon Saint Nicolas in številni poskusi pobega kolesarjev. Najboljše je kazalo Enricu Gasparottu, ki je glavnini pobegnil devet kilometrov do cilja. Tudi on je bil štiri kilometre in pol do cilja ujet s strani skupine šestdesetih kolesarjev.

Etapo so krojili padci

Sledil je boj "kamikaz" za etapno zmago. Manj kot tri kilometre do cilja je v krožišču padlo štirideset kolesarjev. Na kolesu je ostalo prvih šest kolesarjev. Trije kolesarji ekipe Columbia in trije ekipe QuickStep. V zaključnem šprintu Andre Greipel ni imel težkega dela in je slavil etapno zmago. Drugo mesto je osvojil Wouter Weylandt in Bert Grabsch tretje.

Prvi kolesar, ki je padel v krožišču je bil Marco Marcato. Takoj za njim je na tleh pristal Borut Božič. ''Zagotovo imamo najslabše gume v glavnini. Ne vem kaj bo z Marcatom, ki je grdo padel in dobil močan udarec v kolk. Ne verjamem, da jo bo odnesel brez zloma. Tudi sam sem pristal na tleh, a sem lahko nadaljeval do cilja. Dobil sem udarec v desni kolk. Škoda, saj sem se odlično počutil in sem bil dovolj močan, da se uvrstim vsaj med najboljše tri. Nimaš kaj. Želim si le, da bi jo Marcato odnesel brez poškodb,'' je bil v cilju pretresen Božič.

Med tistimi, ki so si polomili kosti je bil verjetno tudi Chris Horner, ki je verjetno utrpel zlom ključnice. Tadej Valjavec je včerajšnjo etapo preživel veliko manj stresno kot današnjo. ''Še sam ne vem, kako sem se dvakrat izognil padcu. Očitno mi je pomagala višja sila. Sicer sem v redu, a imam glavo popolnoma 'skurjeno'. To je ena sama borba za preživetje. Odhajamo v Španijo, kjer upam, da bo bolje. Današnji dan je bil eden tistih, ko od prvega do zadnjega kilometra tvegaš glavo in se sprašuješ o smislu tekmovanja. Ampak takšna je pač ta služba. Takšne reči je treba pozabiti in iti naprej,'' je bil ves iz sebe Valjavec.

Karavana se sedaj seli v Španijo kjer bo po jutrišnjem dnevu odmora v četrtek na sporedu 174 kilometrov dolga etapa od Tarragone do Vinarosa.

Ne spreglejte