Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2008,
11.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2008, 11.30

6 let, 6 mesecev

Golčer junak kraljeve etape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kraljevska, tretja etapa dirke Po Sloveniji je bila zaradi varnostnih razlogov dolga le 123 km, najhitreje pa je z njo opravil Jure Golčer (LPR), ki je odlično odpeljal zadnji vzpon na Krvavec.

Tretja etapa dirke Po Sloveniji je potekala od Škofje Loke do Krvavca v dolžini 123 kilometrov. Lahko si ogledate tudi GPS posnetek etape.


3. etapa dirke Po Sloveniji v besedi:

Cilj, Krvavec (123 km) - Jure Golčer (LPR) je kot prvi pripeljal na Krvavec in postal kralj tretje etape dirke Po Sloveniji. Približno deset sekund za njim je zaostal Franco Pellizotti (Liquigas), tretji pa je bil Robert Kišerlovski (Adria Mobil), ki si je nabral približno pol minute zaostanka za zmagovalcem.

1. Jure Golčer (LPR) 2. Franco Pellizotti (Liquigas), 3. Robert Kišerlovski (Adria Mobil), 4. Simon Špilak (Lampre), 5. Radoslav Rogina (Perutnina Ptuj), 6. Przemyslaw Niemec (Miche) 7. Grega Bole (Adria Mobil), 8. Matija Kvasina (Perutnina Ptuj) 9. Ruslan Podgornij (LPR) 10. Luca Zanasca (Partizan)

122,5 km, 500 m do cilja - Le še deset sekund prednosti Jureta Golčerja pred Francom Pellizottijem.

122 km - 1 km do cilja - Jure Golčer (LPR) ima 15 sekund prednosti pred Kišerlovskim in Pellizottijem in gre v zadnji kilometer. Špilak in Niemec zaostajata 20 sekund.

121,5 km - 1,5 km do cilja - Jure Gočler (LPR) še vedno vozi sam. Robert Kišerlovski (Adria Mobil) in Pellizotti (Liquigas) se vozita za njim, katerima pa se približujeta Simon Špilak (Lampre) in Przemyslaw Niemec (Miche)

120 km - Jure Golčer (LPR) se je odločil, da bo osvojil današnjo etapo. Močno je potegnil in ima sedaj pred Robertom Kišerlovskim (Adria Mobil) in Francom Pellizottijem (Liquigas) 70 metrov prednosti. Za njima vozi Simon Špilak (Lampre).

119,5 km - 3,5 km do cilja - Sedaj so napadli Robert Kišerlovski (Adria Mobil), Franco Pellizotti (Liquigas), Jure Golčer (LPR) in Simon Špilak (Lampre).

Pellizotti je bil na letošnjem Giru denimo 4. v generalni razvrstitvi.

118 km - 5 km do cilja - Pet kilometrov pred ciljem sta se 14 kolesarjem priključila še dva člana ekipe Liquigas Leonardo Bertagnolli in Franco Pellizotti. Na čelu ubežne skupine je sedaj Leonardo Bertagnolli.

117 km - 6 km do cilja - Vsi kolesarji vozijo v počasnem tempu, tako se bosta 14 kolesarjem kmalu priključila še dva tekmovalca. Povsem v ozadju ubežne skupine se vozi Slovenec Jure Golčer.

115 km - V ospredju je sedaj že skupina 14 kolesarjev. Grega Bole (Adria Mobil), Robert Kišerlovski (Adria Mobil), Matija Kvasina (Perutnina Ptuj), Radoslav Rogina (Perutnina Ptuj), Simon Špilak (Lampre), Andrea Noe (Liquigas), Jure Golčer, Ruslan Podgornij (oba LPR), Markus Eibegger (ELK Haus), Francesco Reda (NGC MEdical), Massimo Giunti, Enerico Degano (oba Miche).

Jure Zrimšek (Adria Mobil) je odpadel iz boja za zmago.

113 km - Deset kilometrov do cilja. V ospredju so trije kolesarji, Jure Zrimšek (Adria Mobil), Robert Kišerlovski (Adria Mobil) in Luca Zanasca (Partizan).

112 km - Prva dva kolesarja iz glavnine, ki sta uspela uloviti ubežnika, sta Robert Kišerlovski (Adria Mobil) in Luca Zanasca (Partizan).

Glavnina je že ulovila vse ubežnike razen Jureta Zrimška (Adria Mobil) in Františka Kloučka (PSK) razen prvih dveh. Pričeli so se vrstiti napadi kolesarjev Adrie in Partizana.

110 km - V ospredju je še vedno Jure Zrimšek (Adria Mobil), poleg njega pa še kolesari František Klouček (PSK). 50 metrov za njima so Matej Stare (Perutnina Ptuj), Luca Solari (Serramenti PVC) in Enrico Rossi (NGC Medical)

Tudi glavnina je začel z vzponom. Od ubežnikov je v ospredju Jure Zrimšek (Adria Mobil), medtem ko so vsi ostali ujeti.

Kolesarji so že pričeli z vzponom na Kvavec.

110 km - Kilometer do pričetka vzpona. Ubežniki imajo 1:30 prednosti. V glavnini sta padla dva kolesarja LPR-ja

110 km - Ubežniki, ki imajo le še 1:40 prednosti, se nahajajo 3 kilometre pred začetkom vzopna na Krvavec.

107 km - Vodilni kolesarji so se peljali skozi Luže, kjer je doma Matej Stare (Perutnina Ptuj). Ob cesti ga je pričakal tudi njegov oče.

Matej Stare je začel vrteti pedala pri kolesarskemu klubu Sava Kranj, nato je presedlal k Sidi-DeRosi, sedaj pa vozi za Perutnino Ptuj. Njegov rezultat kariere je 10. mesto na svetovnem prvenstvu U23 - Valkenburg 1998.

Med ubežniki je tudi Enrico Rossi (NGC Medical), ki je danes že doživel padec in se kasneje ponovno priključil ubženikom. V karieri je že dosegel etapno zmago na dirki Po Sloveniji, in sicer lansko leto.

101 km - Še enajst kilometrov do začetka ciljnega vzpona na Krvavec. Prednost še vedno 2:05.

98 km - Pri Kokrici imajo ubežniki sedaj nekoliko manj naskoka pred glavnino, ki je uspela znižati zaostanek na 2:05.

94 km - V tem trenutku se na dirki ne dogaja nič posebnega. Ubežniki imajo še vedno dve minuti in dvajset skund prednosti pred glavnino. Pravkar pa so se peljali skozi Tenetiše.

91 km - Ubežniki so že mimo Golnika, medtem ko je glavnina v Seničnem. Eden izmed kolesarjev Hrvaške reprezentance je imel gumji defekt. Zaostanek glavnine je še vedno 2:20.

88 km - Ubežniki so že preko kratkega strmega vzpona iz Križ proti Golniku, pred rumeno majico pa imajo sedaj 2:20 prednosti.

86 km - Ubežniki že zapuščajo Bistrico pri Tržiču. Srečno so se ognili nevarnim ovinkom v tem naselju. Pravo pot jim je kazal Matej Stare, član Perutnine Ptuj, ki dodobra pozna ceste v tem predelu Slovenije.

83 km - Ubežniki imajo pred glavnino sedaj manj kot tri minute prednosti (2:40)

81 km - Enrico Rossi (NGC Medical) po padcu ni obupal in se je po nekaj kilometrih ponovno vrnil v ubežno skupino, ki složno napreduje proti cilju etape.

77 km - PADEC med ubežniki - Enrico Rossi (NGC Medical), ki je bil v skupini ubežnikov je na desnem ovinku iz Podbržeja proti Križam nerodno padel.

75 km - Ubežniki imajo še vedno 3:10 prednosti. Na cilju na Krvavcu je za sedaj malo gledalcev, čemur botruje slabo vreme.

Tekmovalci so že prekolesarili več kot polovico današnje etape, ki je dolga 123 km.

69 km - Kolesarji se trenutno vozijo od Kranja proti Naklemu. Ovira jih močan veter v prsi in dež, ki bo, sodeč po napovedih, skozi celotno etapo padal. Sicer pa je glavnina nekoliko zmanjšala zaostanek za vodilnimi. Ta sedaj znaša 3:10.

64 km - Vodilna peterica ima pred glavnino štiri minute prednosti. Živo srebro se je spustilo še za eno stopinjo Celzija (11).

Na cilju na Krvavcu je trenutno okoli 6 stopinj Celzija in dežuje, tako da ni bojazni, da bi kolesarje pričakal kak snežni metež.

58 km - Alda Ino Ilešiča je glavnina ujela.

56 km - Tekmovalci zapuščajo Medvode in se bodo odpeljali po stari regionalni cesti proti Kranju. Glavnina za ubežniki zaostaja že 4:20, medtem ko Ilešič za vodilnimi 2:37. Kolesarje ovira tudi močan veter v prsi.

2. leteči cilj, Medvode (54,4 km): 1. Enrico Rossi (NGC Medical) – 5 točk 2. František Klouček (PSK) – 3 točke 3. Matej Stare (Perutnina Ptuj) - 1 točka

54 km - Prednost ubežnikov je še vedno več kot tri minute. Med njimi in glavnino pa sam kolesari Aldo Ino Ilešič (Sava), ki ima pred rumeno majico in ostalimi kolesarji v glavnini minuto prednosti.

53 km - Jure Zrimšek (Adria Mobil), Matej Stare (Perutnina Ptuj), František Klouček (PSK), Luca Solari (Serramenti PVC) in Enrico Rossi (NGC Medical) imajo pred glavnino 3:10 prednosti.

Povprečna hitrost po prvi uri - Kolesarji izredno hitro kolesarijo v tretji etapi. Povprečna hitrost po prvi uri je skoraj 50 km/h. Glavnina še vedno zaostaja za ubežniki 2:20, na čelu nje pa je moštvo LPR.

48 km - Ubežniki složno narekujejo tempo v ospredju, rezultat tega pa je prednost 2:20 pred glavnino. Zunanja temperatura je le 12 stopinj Celzija.

Jure Golčer (LPR): "Nisem popolnoma prepričan, da lahko danes zmagam etapo. Mislim, da je moštveni kolega Podgornij v tem trenutku boljši od mene."

45 km - Prednost ubežnikov sedaj znaša 1:35. Odstopil je Hrvat Silvano Valčić (Hrvaška nacionalna ekipa)

43 km - Po vsega dveh kilometrih so ubežniki pridobili še dobre pol minute prednosti, ki sedaj znaša 1:20.

41 km - Ubežniki so pojačali tempo in imajo pred glavnino, v kateri je rumena majica (Claudio Cucinotta), že 45 sekund prednosti.

38 km - POBEG - Glavnini se je uspelo iztrgati pet kolesarjev - Jure Zrimšek (Adria Mobil), Matej Stare (Perutnina Ptuj), František Klouček (PSK), Luca Solari (Serramenti PVC) in Enrico Rossi (NGC Medical) – njihova prednost pa znaša 15 sekund.

Gorazd Štangelj (Liquigas) je bil pred štartom etape razpoložen: "Danes imam dva cilja. Želim pod vznožje pod Krvavec v ospredju pripeljati Pellizottija. Drugi cilj je, da čim bolje odpeljem vzpon na Krvavec."

35 km - ubežniki ujeti - Glavnina je odlično opravila svoje delo in polovila vse kolesarje, ki so skušali pobegniti.

33 km - V Medvodah imajo ubežniki samo še 20 sekund prednosti.

Grega Bole (Adria Mobil) je pred začetkom etape dejal: "Ne počutim se ravno najbolje. Ne moram pa tudi povedati, kaj lahko pričakujemo v sami etapi. To bomo lahko videli šele tekom nje. "

29 km - Glavnina je začela nekoliko hitreje vreteti pedala, saj se je njen zaostanek za ubežniki zmanjšal na 25 sekund.

25 km - Ubežniki imajo pred rumeno majico (Claudio Cucinotta) prednosti 35 sekund.

1. leteči cilj, Škofja Loka (22,5 km): 1. Enrico Rossi (NGC MEdical) - 5 točk 2. Nicola D'Andrea (Miche) – 3 točke 3. Jure Zrimšek (Adria Mobil) – 1 točka

21 km - Prednost ubežnikov še vedno pol minute. V roku ene ure se je temperatura ozračja spustila iz 17 na 13 stopinj Celzija.

21 km - Sodnik so v Škofji Loki ugotovili, da je med ubežniki 13 kolesarjev (danes je petek 13, op.p.). Tisti 13 je Nicola D'Andrea (Miche).

20 km - Kolesaraji se vračajo v Škofjo Loko. Ubežniki se menjavajo pri narekovanju tempa, vendar njihova prednost vseeno upada, kajti ekipa Liquigas ne bo dovolila, da bi preveč pobegnili, saj ima v današnji etapi tudi pomembne načrte.

14 km - Osmim kolesajem so se sedaj priključili še štirje, tako da jih je v ubežni skupini sedaj 12 (Jure Zrimšek (Adria Mobil), Matej Stare (Perutnina Ptuj), Uroš Šilar (Sava), Francesco Gavazzi (Lampre), Andrej Kunitski in Branislau Samoilau (oba Acqua Sapone), Walter Proch in Matteo Montaguti (oba LPR), Markus Eibegger (ELK Haus), František Klouček (PSK), Luca Solari (Serramenti PVC) in Enrico Rossi (NGC MEdical) Glavnina, na čelu katere je Liquigas zaostaja za 40 sekund.

13 km - Še vedno osem kolesarjev v ospredju, ki ima 30 sekund pred glavnino. Med njima je skupina treh kolesarjev.

10,5 - Formirale so se tri skupine. Povsem v ospredju je osmerica kolesarjev, katerim sledijo štirje tekmovalci, medtem ko je glavnina še nekoliko zadaj. Hitrosti kolesarjev so maksimalne, tako da spremljamo zelo hitro dirko. Tekmovalci so pravkar prišli do Medvod.

8 km - Skupina 20 kolesarjev ima nekaj sekund prednosti pred glavnino. Kolesarje je začel ovirati še dež.

5 km - Glavnina je zelo razpotegnjena. Napadi kolesarjev se vrstijo. Hitrosti so zelo visoke, saj glavnini pomaga tudi veter v hrbet.

3 km - POBEG - Kolesarji Liquigasa so kot prvi začeli s poskusi pobega.1 km - Na začetku ni bilo nobenih poskusov pobega. V glavnini je na čelu ekipa LPR, ki ima v svojih vrstah rumeno majico (Claudio Cucinotta). Cestišče je tako kot včeraj spolzko.

Štart 3. etape, Škofja Loka - Ob 12.30 so se kolesarji podali na 123 kilometrov dolgo pot.

12.25 - Robert Vrečer, Radenska KD Finančna točka, eden izmed favoritov za današnjo zmago, je pred začetkom etape dejal: Nimam se za favorita etape, čeprav nekateri pravijo, da sem. Te govorice me bodo le dodatno motivirale, da bom čim bolje odpeljal vzopn na Krvavec. Kot največje tekmece vidim v Pellizottiju (Liquigas), Podgornemu (LPR), od slovenskih klubov pa bosta nevarna Mahorič (Perutnina Ptuj) in Kišerlovski (Adria). Sicer pa se pred štartom dobro počutim in upam, da se bom danes hitro peljal.

12.05 - Štart tretje etape dirke Po Sloveniji, ki bo odločila po vsej verjetnosti tudi določila zmagovalca slovenske pentlje, se bo pričela v Škofji Loki ob 12.30. Zaradi varnostnih razlogov bo etapa skrajšana iz prvotno 153 kilometrov na 123. Cilj kraljeve etape za razliko od minulih let ne bo na Vršiču temveč na Krvavcu.

Ne spreglejte