Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 8.04

8 let

Gesinku prva gorska etapa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec 3. etape na kolesarski dirki Po Kaliforniji je Nizozemec Robert Gesink. Nov nosilec zlate majice vodilnega je Američan Levi Leipheimer.

Današnja 3. etapa je bila prva gorska etapa na letošnji dirki. Kolesarji so morali prevoziti štiri gorske cilje, pri tem pa jih je oviralo še hladno vreme. Že po 12 kilometrih so glavnini uspeli pobegniti trije kolesarji, katerim se je kasneje pridružil še en ubežnik. Četverica je složno narekovala tempo v ospredju vse do vzpona na najvišji klanec v etapi Mount Hamilton. Tik pred pričetkom vzpona je od glavnine odpadel nosilec zlate majice vodilnega Tyler Farrar in odstopil z dirke. Kasneje so objavili, da se je slednji zastrupil s hrano.

Kot zadnji ubežnik je bil tik pred vrhom vzpona na Mount Hamilton ujet Paul Martens (Rabobank). Na vrhu vzpona je bilo v ospredju le 16 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jani Brajkovič. Sledilo je 18 kilometrov spusta ter vzpon na zadnji gorski cilj v etapi Sierra Road. Še pred koncem spusta je prvi skupini pobegnil George Hincapie, kolesarji Astane pa so morali na čelu narekovati tempo za Leipheimerja. V prvi skupini jih je bilo z Leipheimerjem vred pet.

Veliko dela je opravil prav Brajkovič, ki ''se še'' ne zna obnašati tako egoistično kot to počno nekateri drugi kolesarji. Do pričetka zadnjega vzpona je prvo skupino ulovilo še nekaj kolesarjev, tako da jih je bilo ob pričetku vzpona v ospredju 24. Vendar je skupina takoj razpadla na ''prafaktorje''. V ospredju so ostali le Rubiera, Horner, Leipheimer, Gesink, Ardila, Pena in Zabriskie.

Na vrhu klanca sta bila v ospredju le še Gesink in Leipheimer. Do cilja ju je čakalo še 20 napornih kilometrov. Največja prednost minute in petnajstih sekund pred 14 zasledovalci se je hitro manjšala. V ozadju so namreč Cancellara, Larsson, Zabriskie, Millar in Vandevelde narekovali peklenski tempo. Vseeno sta ubežnika uspela v cilj pripeljati pred zasledovalci, med katerimi ni bilo Janija Brajkoviča.

Dirka se bo jutri nadaljevala z najdaljšo etapo na letošnji dirki. Kolesarje čaka 217 kilometrov dolga etapa ob Tihem oceanu, katere cilj bo v mestu San Luis Obispo.


Rezultati 3. etape, Modesto-San Jose, 152 km:

1. Robert Gesink (Niz) Rabobank 4;28:29 2. Levi Leipheimer (ZDA) Astana 3. Jurgen Vandewalle (Bel) Quick.Step +0:19 4. Kevin Seeldraeyers (Bel) Quick.Step 5. Jose Luis Rubiera Vigil (Špa) Astana 6. Thomas Peterson (ZDA) Slipstream Chipotle 7. Christopher Horner (ZDA) Astana 8. Mauricio Alberto Ardila Cano (Kol) Rabobank 9. Alexandre Moos (Švi) BMC Racing Team 10. Victor Hugo Pena Grisales (Kol) Rock Racing … 25. Janez Brajkovič (Slo) Astana 4:20

Ne spreglejte