Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
17.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dirka po Kataloniji Domen Novak Jani Brajkovič Alejandro Valverde

Sreda, 22. 3. 2017, 17.49

6 let, 6 mesecev

Dirka po Kataloniji, 3. etapa

Valverde na kazen odgovoril z zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Alejandro valverde | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Španski kolesar ekipe Movistara Alejandro Valverde je zmagovalec tretje, 188 kilometrov dolge, izredno zahtevne gorske etape dirke po Kataloniji. Španec se je za etapno zmago na zaključnem vzponu na poznano špansko zimsko-športno središče La Molino udaril z lanskim zmagovalcem Ircem Danielom Martinom in ga v ciljnem sprintu zanesljivo premagal.

S tem je hitro odgovoril sodnikom dirke, ki so pred etapo njegovo ekipo kaznovali z minuto pribitka, ker naj bi si v torkovem ekipnem kronometru, v katerem je bila najboljša, nepravilno pomagali. Jose Joaquin Rojas je namreč porival Andreya Amadorja in Nelsona Oliviero, kar je prepovedano. Kazen ni doletela le ekipe, ampak tudi Rojasa samega, kolesar je dobil tri minute pribitka. Zmagovalci ekipnega so tako postali kolesarji ekipe BMC, skupno vodstvo pa je prevzel njen član Američan Ben Hermans, prvi favorit pa postal Tejay Van Garderen.

To je po zahtevni sredini etapi, ki je ves čas potekala navzgor, imela tri vzpone prve kategorije, kar dvakrat so se povzpeli na La Molino, ki se nahaja več kot 1600 metrov nad morjem, tudi dokazal. Na cilj je prišel v skupini, ki je za najboljšima zaostala tri sekunde, v njej pa so bile tretjeuvrščeni v etapi Britanec Adam Yates, Francoz Romain Bardet, Rus Ilnur Zakarin, Britanec Geraint Thomas, in Španec Alberto Contador. Pet sekund več je zaostal eden od favoritov dirke Britanec Chris Froome.

Ne bo se oziral nazaj

"Kar je bilo, je bilo, nima se več smisla ozirati nazaj, nima smisla odirati polemik, pa čeprav sem najbrž po kazni ob skupno zmago. A predali se ne bomo. To smo danes dokazali z zmago v tipično gorski etapi. Vsebovala je beg, nato so pobudo prevzeli kolesarji Skyja, a je Marc Soler nazadoval njihove poskuse in je zaslužen za mojo zmago. Jaz sem ostal svež, kolikor se je dalo, in svoje opravil v sprintu," je bil z delom ekipe zadovoljen Valverde.

Van Garderen 41 sekund pred vsemi

Van Garderen ima zdaj v skupnem seštevku 41 sekund prednosti pred moštvenim kolegom Špancem Samuelom Sanchezom, 44 sekund zaostaja Thomas, 45 Valverde, 49 Froome, Contador je z zaostankom minute in 13 sekund sedmi.

Jani Brajkovič | Foto:

Brez Slovencev v ospredju

Jani Brajkovič in Domen Novak nista igrala pomembnih vlog in ju ni bilo v ospredju. Od kolesarjev iz ekipe Bahrain Merida je bil najboljši Čeh Ondrej Cink, ki je z zaostankom 15 sekund zasedel 16. mesto in je med njimi tudi najboljši v skupnem seštevku, a šele na 30. mestu.

Ne spreglejte