Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2008,
9.39

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 9.39

8 let, 2 meseca

Boonen najprej na Sanremo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Belgijski kolesarski šampion Tom Boonen je pred današnjo predstavitvijo ekipe Quick.Step-Innergetic v Kortrijku dejal, da bo prva dirka v letošnji sezoni, ki jo bo skušal zmagati Milano-Sanremo.

Na krilih morebitne zmage se bo nato 27 letni kralj šprinta osredotočil na morebitno tretjo zmago na dirki Po Flandriji ter drugo na dirki Pariz-Roubaix. Sledi priprava na Tour ter zatem še nastop na svetovnem prvenstvu v Vareseju.

Boonen lani kljub osvojitvi zelene majice na Touru in 11. zmagam ni bil tako uspešen kot prejšnji dve sezoni. Leto 2005 je bilo njegovo leto. Zmagal je dirko po Flandriji, dirko Pariz-Roubaix in osvojil naslov svetovnega prvaka. Vsega skupaj je tega leta vknjižil 17 zmag. Leta 2006 jih je vknjižil 22, a ''le'' z zmago na dirki Po Flandriji ni uspel osvojiti najbolj cenjenega klasičnega dvojčka iz prejšnje sezone. V šestih sezonah je zbral že 75 zmag!

Letos bo sezono zopet pričel na dirki Po Katarju. Sledil bo nastop na dirkah Po Kaliforniji, Het Volk, Kuurne-Bruselj-Kuurne in Pariz-Nica. Prav do slednje želi čim bolj hraniti moči saj ga nato čaka zanj najbolj pomemben del sezone. Za nastop na Flandriji in Roubaixu si verjetno želi slabega vremena, ki bi povečale njegove možnosti za zmago. Zadnji dve leti je bilo na dirki Pariz-Roubaix lepo sončno vreme, ki se nikakor ne poda k imenu ''severni pekel'' kot tudi imenujejo to dirko.

Boonen je prav tako kot Paolo Bettini prijavljen in živi v Monaku. Tja se je preselil, ker v zadnjih letih v Belgiji zaradi svoje popularnosti ne more več normalno trenirati. Seveda je k temu nekoliko pripomogla ugodna davčna politika te države. ''V mesecih, ko sem tu je tu zelo mirno. Zame je tu veliko lažje saj grem lahko v trgovino po kruh in me nihče ne pozna. Mogoče me prepoznajo, a me ne vznemirjajo,'' je o zvezdnikih v Monaku dejal Boonen.

V okolici Monaka je tudi veliko klancev, ki jih Boonen z veseljem prekolesari. Te možnosti v Belgiji nima. ''Ni treba, da treniraš na kockah, da jih nato lahko hitro prevoziš. Najprej moraš dobro trenirati, da se nato lahko hitro pelješ po kockah,'' je nekoč dejal Boonen. Vsekakor je že opustil misel o nastopu v Pekingu, a je zanj proga pretežka. Tudi za nastop na dirkališču ni več navdušen, saj bi z moštvenimi kolegi s tem preprečili nastop štirim drugim Belgijcem, ki se vso kariero pripravljajo in tekmujejo na dirkališču.

Vsekakor Boonen ne namerava že februarja dirkati na polno. April in julij sta letošnja meseca, ki bosta zanj najbolj pomembna. Če bo ostalo še kaj moči v nogah se bo z nastopom na Vuelti skušal čim bolj pripraviti na nastop na svetovnem prvenstvu. Vsekakor bodo Boonen, kot ostali člani ekipe Quick.Step, letos odlično nastopali, saj se ob koncu sezone umika njihov dolgoletni sponzor.

Ne spreglejte