Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2010,
18.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 17. 6. 2010, 18.57

8 let

Bole v rumeni majici vodilnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štiriindvajsetletni Grega Bole je zmagovalec 1. etape 17. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1). V etapi s ciljem v Medvodah je v ciljnem šprintu premagal Marka Kumpa in Jureta Zrimška.

Bole je že z zmago v ciljnem šprintu 1. etape dirke Pro toura Criterium du Dauphine dokazal, da je v vse boljši formi, kar je potrdil s tokratno zmago. Sicer je etapo zaznamovalo predvsem vreme, ki je pokazalo dva povsem različna obraza in s tem vplivalo predvsem na zaključek etape. Medtem, ko se je 109 kolesarjev iz štarta etape v Kopru podalo v povsem sončnem in jasnem vremenu pri 28 stopinjah Celzijah, jih je zadnjih 40 kilometrov etape pričakalo peklensko vreme. Grmenje, močni nalivi dežja in 15 stopinj Celzija so ceste okoli Medvod spremenile v drsalnico.

Prva ura dirke je bila izjemno hitra, saj je povprečna hitrost po prvi uri, kljub vzponu na Črni kal, znašala kar 43 kilometrov na uro. Neprestano so se vrstili poskusi pobega, a je prvi pri tem uspel Stephane Rossetto (Vacansolil). Po zmagi na gorskem cilju je Francoz nadaljeval v solo vožnji, a je bil kmalu ujet. Sledili so številni novi poskusi pobega dokler ni nekaj kilometrov pred Sežano uspel pobeg Tunizijcu Rafai Chtiouiu. Kolesar ekipe Acqua & Sapone si je v nadaljevanju etape uspel prikolesariti največ sedem minut prednosti, ki je pričela kopneti, ko so se na čelo glavnine postavili kolesarji ekipe ISD-Neri.

Pred Logatcem sta jim na pomoč priskočila še kolesar ekipe Liquigas ter kolesar ekipe Lampre. Prednost ubežnika je bila vseskozi manjša in je ob prečkanju drugega gorskega cilja na Suhem dolu znašala le še dobro minuto. Brez težav je točke za drugo mesto na gorskem cilju, ter s tem pikčasto majico vodilnega v tem točkovanju, osvojil Rossetto. Sledilo je deževno vreme in zahteven spust v Poljansko dolino, ki je dodobra raztegnil glavnino. Sledil je ugoden scenarij razpleta etape za kolesarje slovenskih ekip.

Poznavanje cest ter želja po dokazovanju pred domačimi gledalci je privedla do tega, da so se pričeli v glavnini vrstiti padci, ki so dodobra razredčili vrste najboljših, ki so še lahko sledili najbolj drznim in močnim. Še pred prvim prihodom preko ciljne črte se je slabih sedem kilometrov do cilja pripetil prvi večji padec, kateremu je sledil drugi ob edinem prečkanju železniških tirov v etapi. Slednji je bil usoden za polovico kolesarjev ekipe Adria Mobil, ki so očitno želeli preveč.

Dobre tri kilometre do cilja je bila tako v ospredju skupina tridesetih kolesarjev, ki so nato med seboj odločili o etapni zmagi. Prvi je tekmece na zahtevnih ovinkih med 1500 in 1000 metri do cilja presenetil Blaž Furdi, ki je bil ujet šele v ciljnem šprintu dobrih 150 metrov do cilja. Prvi ga je ulovil Zrimšek, katerega sta do cilja prehitela še Bole in Kump. Sijajno zmago z dvema metroma prednosti je slavil Bole. ''K zmagi je veliko pripomoglo poznavanje ceste, ki so bile v zaključku etape prava drsalnica. Že pred pričetkom ciljnega kroga smo bili vsi v ospredju. Ekipa je dobro delovala in kljub temu, da sem moral v zaključku sam premagati tekmece, je to zmaga celotne ekipe,'' so bile prve besede Boleta za Sportal po cilju etape.

Drugega mesta v etapi se je veselil tudi Marko Kump. ''Sam sem zadovoljen prav z vsako uvrstitvijo, ki te popelje na zmagovalni oder. Sicer ostaja grenak priokus. Na sporedu sta še dve etapi, v katerih bom še iskal priložnost za najvišjo stopničko,'' je za Sportal povedal Kump, ki je na vprašanje. kaj bi moral danes storiti, da bi premagal Boleta. dejal: ''To je sedaj nesmiselno komentirati. Vsi vemo, da je Grega vrhunski kolesar, kar dokazuje iz dirke v dirko. Težko ga je premagati. Sam sicer menim, da sem s šprintom pričel prepozno, a sedaj to ni pomembno. Grega je bil boljši in vse kar lahko storim je, da mu iskreno čestitam.''

Svoj najbolj vreden rezultat po povratku v kolesarsko karavano je osvojil Jure Zrimšek. Tudi on, tako kot preostala člana zmagovalne trojice, živi v Novem mestu. ''Ob prvem prečkanju ciljne črte sem rekel Staretu in Furdiju, da naj pričneta narekovati oster tempo na čelu. Ležali so na vsakem ovinku, zato je bila to edina rešitev. Ne vem, kaj so mislili kolesarji Adria Mobila, ko so želeli mimo nas na tračnicah tri kilometre do cilja in jih je nato polovica pristala na tleh. Že dvajset metrov pred ciljem sem prenehal s šprintom in me je na črti prehitel še Kump. Vseeno sem zadovoljen, saj smo kot ekipa dokazali, da smo dobro pripravljeni. To sem opazil že ob vzponu na Črni Kal, ko nas je bilo kar pet ali šest v ospredju,'' je zaključil Zrimšek.

Zaradi padca glavnine v zadnjih treh kilometrih etape in zaradi slabih vremenskih razmer se je zbor komisarjev odločil, da dodeli isti čas vsem kolesarjem do 73. mesta v etapni razvrstitvi. To pomeni, da v igri za skupno zmago ostajajo še vsi favoriti.

Ne spreglejte