Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 12. 2007,
11.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 30. 12. 2007, 11.32

8 let

Bettini že tretjič v karieri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijan Paolo Bettini je prejel nagrado Oscar Premio Gazzetta, ki jo za najboljšega kolesarja v letu 2007 podeljuje italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport.

Nagrado, ki se je do leta 2004 imenovala Premio Coppi – Bici d'Oro je Bettini prejel že tretjič. Na drugo mesto so poznavalci kolesarstva uvrstili Alberta Contadorja ter na tretje Danila Di Luco. Bettini je naslov osvojil predvsem zaradi ubranitve naslova svetovnega prvaka.

Kljub temu, da Bettini letos ni imel tako odlične sezone kot lani je ponovno dobil največ glasov. Za kolesarja leta so lahko glasovali direktorji Pro Tour ekip, organizatorji največjih kolesarskih dirk in 17 bivših kolesarskih legend med katerimi je tudi Belgijec Eddy Merckx. ''Res je, da je Alberto Contador zmagal dirko Po Franciji, a tudi meni v vsej karieri ni uspelo dvakrat zapored osvojiti naslov svetovnega prvaka,'' je dejal sloviti Merckx.

Zmaga na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu je bila šele tretja zmaga v sezoni za Bettinija. Zmaga je bila zanj veliko več kot to, saj so mu organizatorji prvenstva in Mednarodna kolesarska zveza skušali nastop preprečiti, ker ni hotel podpisati izjave o pripadnosti k novemu kolesarstvu. Podpis slednje naj bi bil le formalnost saj naj bi izjava ne imela pravne podlage. Vendar Bettini ni popustil pritiskom mednarodne javnosti in je v ciljnem šprintu premagal Aleksandra Kolobneva in Stefana Schumacherja. Bettini je dobil 77 glasov in Contador 35. Nekaj malega glasov sta dobila še Danilo Di Luca na tretjem in Cadel Evans na četrtem mestu. Lani je Bettini z 59 glasovi premagal Alejandra Valverdeja. ''Paolino je edinstven. Med dirko opazi, razume in se zaveda, kako se bo dirka odvila. Ima čudovit dar, da točno ve, v katerem trenutku je potrebno potegniti poteze s katerimi premaga tekmece,'' je dar, ki ga ima Bettini opisal selektor italijanske reprezentance Franco Ballerini.

Dosedanji dobitniki lovorike: Jan Ullrich (1997), Marco Pantani (1998), Lance Armstrong (1999 in 2000), Gilberto Simoni (2001), Mario Cipollini (2002), Paolo Bettini (2003), Damiano Cunego (2004), Tom Boonen (2005) in Paolo Bettini (2006).

Ne spreglejte