Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 17.20

8 let

Astana tudi brez Toura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri francoskem Amaury Sport Organisationu (ASO) so objavili, da letos ne nameravajo povabiti kolesarske ekipe Astana na nobeno izmed dirk, ki jih oni organizirajo.

Novica, ki so jo pri ASO objavili danes, bo močno odmevala v kolesarskih krogih. Lanske zmage tako ne bo mogel braniti Španec Alberto Contador, ki je letos prestopil v Astano. Tako se bo že tretjič zapored zgodilo, da zmage na dirki ne bo branil kolesar, ki je zmagal leto pred tem. Najprej se je to leta 1999 zgodilo Italijanu Marcu Pantaniju, ki je na Touru slavil leta 1998 in bil leta 1999 izključen z dirke Po Italiji (previsok hematokrit). Leta 2006 se je po sedmi zaporedni zmagi upokojil Lance Armstrong. Lani ni smel zaradi pozitivnega testa (sintetični testosteron) nastopiti Floyd Landis. Letos pa bo ta usoda verjetno doletela Alberta Contadorja.

Hkrati bo brez nastopa na Touru ostal tudi Levi Leipheimer, ki je bil lani tretji. Poleg njiju sta v Astani tudi Andreas Kloden, ki je že bil na stopničkah na Touru ter Slovenec Jani Brajkovič. ''Same slabe novice,'' je na hitro dejal Brajkovič, ki jutri s priprav v Albuquerqueju leti v San Francisco kjer bo v nedeljo na štartu dirke Po Kaliforniji. Prejšnji teden je v vetrovniku v San Diegu opravil testiranja pozicije na kolesu za posamično vožnjo na čas.

Upanje ostaja

Vsekakor lahko le upamo, da bo Brajkovič lahko nastopil na kateri veliki etapni dirki v letošnji sezoni. Pri ASO so zapisali, da Astane letos ne bodo vabili na svoje dirke, ker je ekipa zaradi vpletenosti v doping na lanskem Touru škodovala ugledu dirke in nasploh vsemu kolesarstvu v zadnjih dveh letih. V primeru, da Astana letošnjo sezono ''zvozi'' brez afer in sumničenj bodo pri ASO preučili možnost, da se ekipa v letu 2009 vrne na njihove dirke.

Vseeno upanje umre zadnje. Nekaj možnosti je še v dejstvu, da je pred nekaj dnevi devet ekip Pro Toura stopilo skupaj in sklenilo, da morajo organizatorji (RCS Sport, ASO in Unipublic) na svoje dirke povabiti to druščino v kompletu. V nasprotnem primeru bodo vse odpovedale nastop na Giru, Touru, Vuelti in ostalih dirkah, ki jih organizirajo zgoraj omenjeni. Ekipe, ki so sklenile dogovor so: Astana, Team High Road, Rabobank, Milram, Team CSC, Quick.Step, Lampre, Liquigas in Saunier Duval. ASO poleg Toura organizira tudi naslednje dirke: dirka Po Katarju, Pariz-Nica, Criterium International, Pariz-Roubaix, Valonska puščica, Liege-Bastogne-Liege, Tour de Picardie, Tour de l'Avenir in Pariz-Tours.

Ne spreglejte