Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2019,
15.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Julian Alaphilippe Strade Bianche kolesarstvo

Sobota, 9. 3. 2019, 15.51

5 let, 1 mesec

Strade Bianche

Alaphilippu Strade Bianche

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Julian Alaphilippe | Julian Alaphilippe je zmagovalec italijanske enodnevne klasike Strade Bianche. | Foto Reuters

Julian Alaphilippe je zmagovalec italijanske enodnevne klasike Strade Bianche.

Foto: Reuters

Francoski kolesar Julian Alaphilippe je zmagovalec italijanske enodnevne klasike Strade Bianche. Po 184 kilometrih je v Sieni ugnal Danca Jakoba Fuglsanga in Nizozemca Wouta van Aerta. Slovencev ni bilo v ospredju.

Razgibano klasiko po belih toskanskih makadamih je na koncu odločil sprint med Alaphilippom in Fuglsangom. Danec v njem ni imel dovolj moči in 26-letni Francoz je hitro uvidel, da bo postal prvi Francoz z zmago na tej priljubljeni enodnevni dirki svetovne serije.

Slabih 14 kilometrih je prav Fuglsang odločilno pospešil iz skupine favoritov, s seboj je potegnil Alaphilippa in van Aerta. Nizozemec je hitro popustil, se znašel v zaostanku 40 sekund, a je tako kot lani vztrajal do konca, to pa se mu je obrestovalo kilometer pred ciljem, ko je tekmeca ujel. A je ob lovljenju porabil preveč moči, na 16-odstotnem klancu proti Piazzi del Campo sta Alaphilippe in Fuglsang s pospeševanjem odbrzela mimo njega.

Jakob Fuglsang je moral priznati premoč Alaphilippu. | Foto: Reuters Jakob Fuglsang je moral priznati premoč Alaphilippu. Foto: Reuters

Kljub temu je moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi van Aert še enkrat dokazal svoj razkošni talent in drugo leto v nizu osvojil tretje mesto na Strade Bianche. Nekdanji svetovni prvak v ciklokrosu se bo v letošnji sezoni bolj kot v preteklosti posvečal cestnemu kolesarstvu, največ stavi na enodnevne dirke.

Alaphilippe je na Strade Bianche nastopil prvič, svojemu moštvu Deceuninck - Quick Step je prikolesaril četrto zaporedno zmago na zadnjih štirih enodnevnih dirkah na najvišji ravni ter 15. v sezoni. "Res je neverjetno, da sem ob prvem nastopu na Strade Bianche zmagal. Ves dan sem razmišljal o zaključku dirke. K sreči nisem padel ali predrl zračnico. Moja ekipa me je dobro ščitila. Jakob Fuglsang je bil zelo močan, sam sem oddirkal brez napake. Do zadnjega zavoja nisem verjel v zmago. Je pa zato zdaj bolj sladka," je povedal Francoz.

Med Slovenci najboljši Pogačar

Prvi na cilju je bil Pogačar (UAE Emirates) na 30. mestu, Jan Tratnik, ki je poskusil z napadom med sedmim in osmim makadamskim sektorjem, je bil 37. in Luka Pibernik (oba Bahrain-Merida) 39. Brez uvrstitve je ostal Grega Bole (Bahrain-Merida).

Pred ciljem moške dirke so 136-kilometrsko dirko Strade Bianche končale tudi kolesarke. Prvega mesta se je veselila Nizozemka Annemiek van Vleuten pred Danko Anniko Langvad in Poljakinjo Katarzyno Niewiadomo. Od članic BTC City Ljubljane sta do cilja prišli Rusinja Anastazija Čursina na 24. mestu in Slovenka Eugenia Bujak na 54. Urška Žigart, Anja Longyka, Nizozemka Maaike Boogaard ter Švedinja Hanna Nilsson dirke niso končale.

Preberite še:

Georg Preidler
Sportal Kolesarska zveza suspendirala Avstrijca, povezana z afero iz Seefelda
Primož Roglič
Sportal Roglič osmi kolesar sveta in drugi na lestvici etapnih dirk

 

Ne spreglejte