Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
16.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zimska klasika NHL Philadelphia

Nedelja, 1. 1. 2012, 16.46

1 leto, 4 mesece

Za ''letalce'' druga zimska klasika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Moštvo Philadelphia Flyers je bilo ustanovljeno leta 1967 in je doslej osvojilo dva naslova Stanleyjevega zmagovalca. Za ''letalce'' bo to druga zimska klasika, prvo so odigrali leta 2010.

Philadelphia se je ligi pridružila leta 1976, ko so povečali število moštev iz šest na 12. Je prva ekipa, ki ne spada v skupino originalnih šestih moštev, ki je osvojila Stanleyjev pokal. Natančneje je prišla do dveh naslovov, v sezoni 1973/74 in 1974/75.

Med vsemi moštvi je na drugem mestu po odstotku zmag, pohvali pa se lahko tudi z najštevilčnejšim številom nastopov v končnici med vsemi ekipami, ki v ligi NHL ne nastopajo od začetka. Od leta 1996 nastopajo v dvorani Wachovia Center, pred tem pa so igrali v dvorani po imenu The Spectrum. Največji rivali so New York Rangers, ob slednjih pa še New Jersey Devils in Pittsburgh Penguins, ki prihajajo iz iste zvezne države, in sicer Pennsylvanie. Ob ''pingvinih'' bodo postali druga ekipa, ki bo zaigrala na dveh tekmah zimske klasike.

Dva zaporedna naslova prvakov

Najuspešnejše obdobje za Flyers je med letoma 1972 in 1978, ko so osvojili dva naslova prvaka, ki sta hkrati tudi edina v klubski zgodovini. Prvič so ga osvojili v sezoni 1973/74, drugega pa že v naslednjem letu. Tudi v sezoni 1975/76 so se prebili do finala, a na koncu z 0:4 v zmagah izgubili proti Montrealu. Na nov finale so morali čakati štiri leta, na koncu pa so bili znova poraženi. Tokrat proti New York Islanders. V sezoni 1984/85 in 1986/87 je bil v finalu premočan Edmonton, nato pa je trajalo natančno desetletje, da so si znova priborili možnost borbe za naslov prvaka, kjer pa so po štirih tekmah klonili proti Detroitu. To je bil tudi zadnji finale za Philadelphio.

Leta 2005 je prišlo do prenove ekipe, ko se je poslovilo lepo število nosilcev, namesto njih pa so prišli novi. Od napadalcev so glavno breme nosili Mike Richards, Jeff Carter, Danny Briere, Claude Giroux, Scott Hartnell in Simon Gagne. V obrambi so bili nosilci Chris Pronger, Kimmo Timonen, Matt Carle in Braydon Coburn. Po izgubljenem finalu Stanleyjevega pokala leta 2010 in pred to sezono je prišlo do novih rokah v garderobi. Odšel je kapetan Richards, ob njem pa še Carter, Gagne in nekateri drugi, v klub pa so prišli nekateri izkušeni hokejisti, kot so vratar Ilja Brizgalov ter napadalci Jaromir Jagr, Maxime Talbot in Wayne Simmonds.

V preteklosti največji pečat pustili Clarke, Lindros, Forsberg, Recchi ... V klubski zgodovini je največ točk dosegel Bobby Clarke (1,210), v bližnji preteklosti pa so največji vtis pustili Eric Lindros, Rod Brind'Amour, Marc Recchi, Peter Forsberg in John LeClair.

Ne spreglejte