Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2008,
18.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 12. 9. 2008, 18.07

7 let, 12 mesecev

V tretji sezoni vendarle do polfinala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred slovenskimi državnimi prvaki je že tretja sezona v avstrijski hokejski ligi EBEL. Tokrat si Železarji želijo uvrstitve v polfinale, zanašali pa se bodo predvsem na domače hokejiste.

V gorenjskem klubu namreč ostajata le dva tujca, švedski napadalec Conny Strömberg in povratnik iz Innsbrucka, Kanadčan Jean Philippe Pare. Prvega so v prejšnji sezoni sicer pestile poškodbe, a je bil s 44 točkami (24 golov in 20 podaj) v 41 tekmah vseeno prvi strelec moštva, drugi pa je bil prvi napadalec tirolskega kluba. Bolj kot na tuje sile pa se bodo pod Mežaklo letos zanašali na domače hokejske zvezdnike. Po enoletnem "legionarstvu" se namreč na domač led vrača trojka Tomaž Razingar ter David in Marcel Rodman. Slednji je od Dejana Varla prejel celo kapetanski trak.

"Raza" je v prejšnji sezoni igral za Innsbruck in bil s 37 točkami (18 golov in 19 podaj) četrti najučinkovitejši napadalec tirolskega kluba, brata Rodman pa sta si kruh služila na Dunaju in bila na klubski lestvici najučinkovitejših na drugem in tretjem mestu. David je s 54 točkami (20 golov in 34 podaj) zasedel sedmo mesto v ligi, Marcel pa s 53 (18 golov in 35 podaj) deseto.

Podmežaklo je zapustila prava tujska legija Paul Healey, Markus Matthiasson, Derek Bekar, Jaroslav Nedved, Henrik Malmström in Jarrod Skalde. Švedskega napadalca Matthiassona so si sicer Železarji želeli zadržati, a je bil preprosto predrag, medtem ko ostali večinoma niti niso upravičili visokih plač. Poleg tujcev so Jesenice zapustili tudi Jurij Goličič, Robert Kristan in Tomi Hafner. Prvi se je vrnil v ljubljansko Olimpijo, druga dva pa sta nove delodajalce našla v tujini. Kristan bo srečo tako spet poskusil na Švedskem, medtem ko Hafner odhaja v ZDA.

V jeseniških vratih bosta tako Andrej Hočevar in izkušeni Gaber Glavič, priložnost pa bo kot tretji vratar čakal Peter Škrabelj. Slednji se je prvemu moštvu pridružil iz vrst "hčerinskega" kluba Jesenice mladi in ni edini. Jeseničani so zaupali tudi nekaterim drugim "proizvodom" svoje hokejske šole: Klemnu Žbontarju, Andreju Židanu, Žigi Jegliču, Mihi Brusu, Gašperju Sušanju, Maksu Selanu in Luki Pogačniku.

Lani so Železarji v rednem delu prikazali dva obraza. Najprej so naravnost briljirali in izenačili ligaški rekord Dunaja z dvanajstimi zaporednimi zmagami, nato pa je sledil nerazumljiv padec v formi, ki je nazadnje odnesel ameriškega trenerja Kima Collinsa. Tega je nadomestil še en ameriški strokovnjak Doug Bradley. Ta je Jeseničane popeljal do četrtfinala v ligi EBEL, v katerem so se srdito upirali Linzu, a mu morali na koncu vendarle priznati premoč z 2:3 v zmagah ter do naslova državnih prvakov. Cilji za prihajajočo sezono pa so še višji. V ligi EBEL si Jeseničani želijo polfinala, doma pa ubranitev naslova državnih prvakov.

Sezona 2007/08:

Največ točk: Conny Strömberg - 44 Največ golov: Conny Strömberg - 24 Največ podaj: Derek Bekar - 22 Največ kazenskih minut: Dejan Varl - 70 Odstotek ubranjenih strelov: Robert Kristan – 90,52 %

Uvrstitve v ligi EBEL v zadnjih štirih letih:

Sezona 2007/08: Redni del: Šesto mesto (po tekmah za razvrstitev) Končnica: Izpadli v četrtfinalu

Sezona 2006/07: Redni del: Peto mesto Končnica: - Sezona 2005/06: Redni del: - Končnica: - Sezona 2004/05: Redni del: - Končnica: -

Ne spreglejte