Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2016,
21.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi hokej EIHC turnir Olimpijske kvalifikacije

Petek, 4. 11. 2016, 21.28

6 let, 6 mesecev

Turnir EIHC, Bled, 2. dan

Slovenci postali specialisti za zadnje sekunde – tokrat odločil Goličič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Boštjan Goličič gol Bled Slovenija Francija | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na domačem turnirju EIHC po Latviji v zadnjih sekundah premagala še Francijo. Zadetek za zmago z 2:1 je 16 sekund pred koncem rednega dela prispeval Boštjan Goličič. Risi se bodo v soboto ob 16.30 za prvo mesto udarili z Belorusi.

Po trdem četrtkovem boju z Latvijo so se izbranci Nika Zupančiča pomerili z gostiteljico majskega svetovnega prvenstva elitne divizije Francijo in njen odpor strli po dramatični končnici, ki jo je odločil Boštjan Goličič.

Risi so se morali proti Francozom, ki so pripotovali s pomlajeno reprezentanco, znajti brez poškodovanega kapetana Jana Muršaka. Štajerski napadalec si je v četrtek izpahnil desno ramo. V petek je v Mariboru opravil pregled z magnetno resonanco, v prihodnjih dneh pa ga čakajo še nadaljnji pregledi. Njegovo mesto v drugem napadu ob Mihi Verliču in Kenu Ograjenšku je selektor namenil Žigi Pešutu, strelcu prvega slovenskega zadetka ob četrtkovi zmagi.

Sabolič kronal številčno prednost

hokej Slovenija Francija Bled | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida Prva tretjina je pripadla razigrani slovenski izbrani vrsti, tako rezultatsko kot po igri. Zupančičevi varovanci so bili nevarnejši nasprotnik, večji del prvih 20 minut se je odvijal pred golom Floriana Hardyja, Verliču in Ograjenšku ga po kombiniranju v peti minuti ni uspelo premagati. Poskušal je tudi Anže Ropret, a tudi on neuspešno.

Vse bolj se je prebujala tudi udarna peterka in v 14. minuti razveselila gledalce v blejski dvorani. Številčno prednost je po lepem prenosu igre z leve na desno s strelom iz strani z zadetkom kronal Robert Sabolič, za katerega je bila (klubske zahteve) to zadnja tekma na tem turnirju.

Do redkih priložnosti so prišli tudi Francozi. Še najlepšo so imeli po protinapadu kaj hitro po prejetem golu v igri štiri na štiri, a se je izkazal tokratni prvi vratar Matija Pintarič (njegova menjava je bil mladi Žan Us, medtem ko je Luka Gračnar tekmo spremljal s klopi), ki je dobro posredoval tudi ob strelih Pierra Crinona in s soigralci na prvi odmor odšel s tesno prednostjo.

Hladna prha pred koncem tretjine

Moči so bile v drugem delu bolj izenačene. Slovenci so imeli sredi tretjine igralca več, a jim vaje iz prve tretjine ni uspelo ponoviti. Številčno prednost so imeli tudi Francozi, ki niso resneje ogrozili štajerskega čuvaja mreže. So pa v nadaljevanju prežali na protinapade in iskali napake gostiteljev turnirja. Eno takšnih so dočakali v 39. minuti, ko je Saboliču na modri črti plošček odskočil. Do njega je prišel Maurin Bouvet, sam zadrsal pred Pintariča in postavil izid tretjine (1:1).

Fotogalerija
1 / 16

Goličič prehitel sireno

V zadnji tretjini, v kateri ni manjkalo priložnosti na obeh straneh, sta obe moštvi večino časa streljali s praznimi naboji. Ko je že kazalo, da bo še na drugi slovenski tekmi odločal podaljšek, je v dramatični končnici 16 sekund pred koncem rednega dela Hardyja premagal Boštjan Goličič in Sloveniji prinesel drugo zmago.

Po srečanju s Francozi bo Slovenija turnir evropskega izziva končala v soboto s tekmo proti Belorusiji, ki je po dveh suverenih zmagah (3:0 Francija, 4:0 Latvija) brez prejetega gola na dveh obračunih na prvem mestu.

Slovenski selektor po zmagi:

Slovenija Francija hokej Bled | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida "Mislim, da je bila to za nas boljša tekma kot proti Latviji. Sploh prva tretjina in polovica druge, ko smo bili boljši nasprotnik in smo delali stvari, ki smo se jih pred tem dogovorili. Dobro smo analizirali Francijo, fantje so upoštevali navodila, zato smo tudi prihajali do priložnosti. Žal pa je bil sklepni del malo slabši.

Njim se je nato ponudila priložnost, ki so jo izkoristili. Sledilo je 20 minut garanja. V zadnji tretjini je bilo kar nekaj priložnosti na obeh straneh. Francozi so pritisnili. Spet se bom ponovil, a hokej se igra 60 minut in včasih zadeneš v prvi minuti, včasih v zadnji. Nam se je spet izšlo v zadnji. Fantom sem povedal, da očitno nekaj delamo prav, saj za take stvari ne moreš imeti le sreče, ampak si jih moraš zaslužiti," je po drugi zmagi dejal selektor Nik Zupančič.

Ta v soboto pričakuje srdit boj za prvo mesto z izjemno kompaktnimi Belorusi, ki na dveh tekmah niso prejeli zadetka, dali pa so jih sedem.

 

Turnir EIHC, Bled (3.–5. november)

Petek, 4. november
Belorusija : Latvija 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Ustinenko 15., Graborenko 25. (PP), Demkov 37., Bojarčuk 41.

Francija: Slovenija 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Bouvet 39.; Sabolič (Tičar, Kovačević, 14., PP1), Goličič (Kuralt, Pance 60.)

Postava Slovenije: Pintarič, Us; Kovačević, Pretnar, D. Rodman, Tičar, Sabolič; Vidmar, Kranjc, Ograjenšek, Verlič, Pešut; Podlipnik, Tavželj, Kuralt, Goličič, Pance; Selan, Planko, Ropret, Mušič, Pem. Selektor: Nik Zupančič.
Postava Francija: Hardy, Quemener; Besch, Manavian, Rech, Lacroix, Valier; Baazzi, Beron, Berthon, Bouvet, Arroosamena; Faure, Crinon, Gutierrez, Ritz, Gaborit; Thillet, Janil, Bedin, Chapuis. Selektor: Dave Henderson
Sodniki: glavna – Bulovec, Trilar, linijska – Bergant, Zgonc
Gledalci: 700

Lestvica:
1. Belorusija 2 tekmi - 6 točk
2. Slovenija 2 - 5
3. Latvija 2 - 1
4. Francija 2 - 0


Sobota, 5. november
16.30 Belorusija – Slovenija
20.00 Latvija – Francija

Četrtek, 3. november
Francija : Belorusija 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Lopačuk 33., Drozd 40., Graborenko 48.

Slovenija : Latvija 3:2* (1:0, 0:0, 1:2, 1:0)
Pešut (Planko, Mušič, 15.), Rodman (Sabolič, Tičar, 60., PP1), Tičar (Kranjc, Vidmar 65.); Jelisejevs 41., Kulda 43.
*podaljšek

Vstopnica za ogled tekme stane 5 evrov.

 

Seznam slovenske reprezentance, turnir EIHC, Bled, 3.– 5. november:

Vratarji: Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HDD SIJ Acroni Jesenice, Alpska liga)

Branilci: Klemen Pretnar (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Sabahudin Kovačevič (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Luka Vidmar (Frederikshaven, danska Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Maks Selan, David Planko (oba HDD Olimpija, liga EBEL)

Napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak* (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), David Rodman (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Boštjan Goličič (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Kac Celovec liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Žiga Pešut, Nik Pem, Aleš Mušič, Anže Ropret (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Anže Kuralt (Grenoble, Ligue Magnus)
*poškodba

Selektor: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Videoanalitik: Aleš Burnik
Trener vratarjev: Gaber Glavič

 

Ženska reprezentanca visoko izgubila uvodno tekmo v Španiji

Slovenska ženska hokejska reprezentanca je na predkvalifikacijskem turnirju v Španiji. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenska ženska hokejska reprezentanca je na predkvalifikacijskem turnirju v Španiji. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Medtem ko si je moška reprezentanca septembra v Minsku drugič zapored zagotovila nastop na olimpijskih igrah, se v boj za tekmovanje petih krogov podajajo tudi dekleta. Med petkom in nedeljo bodo v Španiji v San Sebastianu v predkvalifikacijah igrale z Nizozemkami, Italijankami in gostiteljicami.

Uvodno tekmo z Nizozemkami so Slovenke visoko izgubile, edini gol za Slovenijo pa je dosegla Eva Dukarič v 60. minuti.

V slovenski izbrani vrsti, ki se je v Španijo odpravila pomlajena, se zavedajo, da pravih možnosti za prvo mesto, ki edino vodi v nadaljnje kvalifikacije, nimajo. Želje našega tabora so tako čim bolje izkoristiti te tri tekme za pripravo na spomladansko SP divizije II, skupine A, na prizorišču OI v Pjongčangu.

Olimpijske predkvalifikacije, San Sebastian (4.-6. november)

Petek, 4. november
Slovenija : Nizozemska 1:14 (0:4, 0:6, 1:4)
Italija : Španija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Sobota, 5. november
Italija – Slovenija
Nizozemska – Španija

Nedelja, 6. november
Španija – Slovenija
Italija – Nizozemska

Ne spreglejte