Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
19.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Danska Rok Tičar Robert Kristan

Torek, 7. 5. 2013, 19.29

8 let

''Risi'' dvakrat vodili, a znova izgubili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska hokejska reprezentanca je na tretji tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine na Švedskem v podaljšku izgubila z Dansko z 2:3 (1:0, 1:1, 0:1) in je zadnja na lestvici.

Pred današnjim dvobojem so se v obeh taborih zavedali, kako velik vložek ima tekma 3. kroga na SP. Potem ko sta obe ekipi v uvodnih tekmah ostali praznih rok, je prav medsebojni obračun v veliki meri odločal o obstanku med elito. Čeprav so Slovenci dvakrat vodili, so bili na koncu Danci tisti, ki so se veselili, zdaj imajo na računu dve točki in so na rešilnem predzadnjem mestu skupine v Stockholmu. Slovenijo pa v boju za obstanek čaka pravzaprav misija nemogoče, saj so njeni nasprotniki do konca SP samo še ekipe s svetovnega hokejskega vrha - Švica, Češka, Švedska in Kanada.

Slovenci so se tekme lotili podobno kot tiste z Belorusijo. S pokrivanjem tekmecev in preprečevanjem napadalnih akcij so skušali ustaviti hitre Dance, ki so imeli nekje v podzavesti nedvomno še dodaten motiv, maščevanje za februarski poraz na olimpijskih kvalifikacijah. A jim ni šlo po načrtih, Sloveniji pa je zelo dobro kazalo po sedmi minuti. Po strelu Blaža Gregorca je plošček zadel Roka Tičarja pred golom in ravno dovolj spremenil smer gibanja, da je presenetil vratarja Simona Nielsna. Naslednji lepi priložnosti je imel za Slovence Jan Urbas, ostali sta neizkoriščeni, ob nekaj danskih akcijah pa je bil zanesljiv Robert Kristan.

Danci so drugi del začeli s številčno prednostjo, ki pa je niso izkoristili. A le minuto po prestani kazni so Slovenci dovolili tekmecem hiter pobeg v napad, spretni Kim Staal pa je premagal Kristana in težko delo Slovenije se je začelo znova. Slovencem je občasno popustila zbranost; ko so imeli sami prvič "power-play", so si privoščili napako pred golom, vendar darila Mikkel Boedker ni znal izkoristi. Bolje je šlo Slovencem dve minuti pozneje, ob novi danski kazni: s strani je močno podal Mitja Robar, pred danskimi vrati je Niclas Hardt ustavil plošček in s tem pripravil idealno priložnost za strel Tičarju, ki ni zgrešil.

Green danski junak

A tako kot na prejšnji tekmi tudi tokrat izbranci Matjaža Kopitarja niso znali zdržati brez hitro prejetega gola. Danci so zadnji del začeli poletno in z željo po čim hitrejšem izenačenju, kar se jim je posrečilo tik pred iztekom kazni Marcelu Rodmanu in na semaforju je bilo 2:2, do konca tekme pa še 14 minut. V teh sta ekipi igrali zelo hitro in odprto, z veliko priložnostmi in tudi tveganjem za prejeti gol. V zadnjih minutah so bili boljši tekmec Slovenci, toda ne Rok Pajič, ne Robert Sabolič in ne Robar niso postavili pike na i, ki bi ob zmagi po rednem delu pomenila res velik korak k obstanku.

Po 60 minutah sta imeli ekipi tako v žepu po točko, v podaljšku pa sta se borili za drugo. Prvo večjo priložnost je imela Slovenija, vendar pa je bila tudi zadnja na tekmi. Na drugi strani so namreč Danci po nezbrani igri slovenskih igralcev za lastnimi vrati na lahek način prišli do ploščka, Morten Green je sam pridrsal pred slovenskega vratarja in ga rutinirano premagal za veliko dansko veselje.

Danci imajo zdaj precej boljše izhodišče; ne le, da imajo dve točki in so pred Slovenijo, čaka jih še tekma z Belorusijo, ki na tem SP ne more izpasti, na drugi strani pa je Slovenija ostala zgolj s še štirimi dvoboji s prvokategorniki, prva bo že v sredo popoldne na vrsti Švica.

Ne spreglejte