Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
21.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

risi Robert Kristan Aleš Mušič

Petek, 19. 4. 2013, 21.12

8 let

Razpoloženi ''risi'' s petardo v mreži sosedov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
''Risi'' so na peti pripravljalni tekmi presenetili severne sosede in jih ugnali s 5:2. V soboto reprezentanci čaka še drugi od treh medsebojnih obračunov pred odhodom na sever.

Po prvih štirih pripravljalnih tekmah, na katerih so vknjižili dve zmagi in dva poraza, so imeli varovanci Matjaža Kopitarja dober teden tekmovalnega premora, v katerem so pilili formo na bližajoče se svetovno prvenstvo. V tem času so se slovenskemu taboru pridružili trije novi obrazi, in sicer Andrej Tavželj, Mitja Robar in Tomaž Razingar. Slednji je prvo v seriji treh pripravljalnih tekmah proti severnim sosedom spremljal s tribun, saj v slovenskem taboru ne želijo, da bi se Razingarjeva poškodba kolena še poslabšala. Dolgoletnemu kapetanu ''risov'' sta na tribunah družbo delala vratarja Luka Gračnar in Andrej Hočevar ter branilca Maks Selan in Miha Štebih.

''Hat-trick'' v petih minutah

Gostujoči vratar Rene Swette je imel že na uvodu v tekmo kar nekaj dela in ni trajalo prav dolgo, ko je moral prvič po plošček v svojo mrežo. Blaž Gregorc je namreč v tretji minuti sprožil močan in natančen strel z modre črte ter poskrbel za prvi zadetek na tekmi. Očitno je zadetek ''risom'' dal krila, saj so še naprej oblegali vrata čuvaja mreže EBEL-ligaškega prvaka Swetteta. Slednji je v sedmi minuti slabo posredoval, ko je poskušal pokriti plošček, do katerega je prišel Rok Leber in ga potisnil v mrežo. Nalet Slovencev pa se kljub hitremu vodstvu ni končal. Dobro minuto zatem je namreč Blaž Gregorc ustrelil z modre, Swette je plošček odbil, a le do Roberta Saboliča, ki je odbitek le pospravil v mrežo. Visok zaostanek (-3) je sprožil reakcijo na avstrijski klopi, Manny Viveiros je svoje varovance namreč poklical na polminutni odmor, po katerem se je igra nekoliko umirila. Nobena stran si ni priigrala konkretnejših priložnosti, je pa imel po odmoru vseeno več dela vratar Celovca. Slovenci so imeli ob koncu tretjine dvakrat številčno prednost, a je niso izkoristili. Še najbolj nevarno je bilo kombiniranje Saboliča, Gregorca in Jegliča, a je bil Swette na mestu. S strelom z razdalje je poskušal še kapetan Mitja Robar, ki pa nekoliko večjega števila gledalcev, kot se jih je zbralo na prvih štirih tekmah, ni razveselil z zvišanjem vodstva.

Schiechl z igralcem manj ugnal ''Lixa''

Če se je prva tretjina začela z naletom domačih, je bila zgodba v drugi drugačna. V 23. minuti je Kristanovo zbranost z razdalje ''preveril'' Raphael Herburger, a mu zaostanka ni uspelo znižati. Le dve minuti zatem je Robert Sabolič lepo prestregel plošček, pobegnil v protinapad, vendar tudi njemu ni uspelo spremeniti izida na semaforju. Nato pa so ob prvi slovenski kazni prišle avstrijske minute in Kristan je bil spet na preizkušnji. Dobro se je slovenski čuvaj mreže postavil ob strelu Manuela Latuse, ki ga je skušal presenetiti s strelom iz bližine, in projektilu Phillipa Lakosa. Dobri dve minuti zatem, ko severni sosedi niso izkoristili prvega ''power-playa'', so imeli na voljo še enega, a tudi tokrat številčne premoči niso znali kronati z zadetkom. So pa to storili v 39. minuti in to z igralcem manj. Ob izključitvi Phillipa Lakosa je slovenski obrambi lepo ušel Matthias Iberer, ki se je srečal iz oči v oči z Lixom, a mu ni uspelo znižati, je pa akcijo z zadetkom zaključil Michael Schiechl, ki je postavil izid tretjine, v kateri so Avstrijci nastreljali Slovence (razmerje v strelih 8:17).

Pajič in Mušič zapečatila avstrijsko usodo, Kristan na pregled

Zadnji del tekme je prinesel spremembo v slovenskih vratih, Roberta Kristana, ki je dobil udarec v ahilovo tetivo, je zamenjal Gašper Krošelj. Kopitarjevi izbranci so imeli v tretji minuti 45 sekund dva igralca več, a dvojne premoči niso izkoristili, pri čemer je gostom ob strelu Klemna Pretnarja pomagala tudi vratnica. Je pa v 45. minuti, ko so imeli ''risi'' še vedno igralca več, za veselje v slovenskem taboru poskrbel Rok Pajič, ki je Swetta matiral še četrtič. In nato dobro minuto kasneje še petič. Aleš Mušič, najboljši igralec Slovenije, je z vrha krogov s strelom pod prečko še petič ugnal nemočne Avstrijce. Nalet domačih se ni ustavil, že tako visoko vodstvo sta skušala zvišati še Robar, ki je streljal z razdalje, in Jeglič, čigar strel je Swetteta zadel v čelado. Pri Avstrijcih si je resnejšo priložnost priigral Martin Schumnig, a je Krošelj ostal zbran. Je pa poraz tik pred koncem nekoliko omilil Andre Lakos, ki je 45 sekund pred iztekom tekme poskrbel, da je tudi drugi slovenski vratar prejel zadetek.

Izkupiček ''risov'' s petih pripravljalnih tekem so tri zmage in dva poraza. Že v soboto, 20. aprila, pa slovensko izbrano vrsto ob 17.30 čaka nov obračun z Avstrijci, na katerem zagotovo ne bo nastopil Robert Kristan, ki bo opravil še zdravniški pregled, a po prvih podatkih naj ne bi bil resneje poškodovan.

Ne spreglejte