Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2017,
17.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Aleksander Ovečkin Sidney Crosby Washington Capitals Pittsburgh Penguins končnica liga NHL Connor McDavid Edmonton Oilers

Sreda, 12. 4. 2017, 17.36

6 let, 7 mesecev

Pred končnico lige NHL

Bo Ovečkin Washingtonu pomagal do prvega Stanleyjevega pokala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Aleksander Ovečkin Washington Capitals NHL | Foto Reuters

Foto: Reuters

V najmočnejši hokejski ligi na svetu NHL se začenja končnica. V boju za Stanleyjev pokal je 16 ekip, med njimi manjkajo Los Angeles Kings našega Anžeta Kopitarja, pa tudi Detroit Red Wings, ki so brez končnice ostali prvič po četrt stoletja.

Prav Rdeča krila iz Detroita so zadnje moštvo, ki mu je uspelo ubraniti Stanleyjev pokal. To se je zgodilo leta 1998. Lanski prvaki Pittsburgh Penguins so odločeni, da prekinejo to 19-letno obdobje, ko prvakom slavne lovorike ni uspelo dvigniti dve sezoni zapored. Detroita v končnici ni prvič po 25 sezonah.


Preberite še:


Pingvini lahko že v drugem krogu naletijo na Washington

Pingvini glede na prikazano v rednem delu sezone zagotovo veljajo za ene od favoritov prvenstva (v 82 tekmah so osvojili 111 točk), a najprej morajo preskočiti neugodni Columbus (108 točk), že v polfinalu vzhodne konference pa lahko naletijo na Washington Capitals, s 118 točkami najboljše moštvo rednega dela sezone.

Aleksander Ovečkin in njegovi soigralci iz Washingtona so bili najboljši po rednem delu sezone. Bodo šli tokrat do konca? | Foto: Reuters Aleksander Ovečkin in njegovi soigralci iz Washingtona so bili najboljši po rednem delu sezone. Bodo šli tokrat do konca? Foto: Reuters

Ovečkin Stanleyjevega pokala še nima

Washington Stanleyjevega pokala še nima, prva ovira za ruskega zvezdnika Aleksandra Ovečkina (z 69 točkami za 33 golov in 36 podaj 21. najboljšega strelca rednega dela) in švedskega ostrostrelca Niklasa Backströma (s 86 točkami za 23 golov in 63 podaj četrtega najučinkovitejšega napadalca sezone) pa bodo Toronto Maple Leafs, ki so si nastop v končnici zagotovili tik pred zdajci.

Kdo lahko ustavi Connorja McDavida in Naftarje?

Po tem, ko lani v končnici ni bilo nobenega kanadskega moštva, jih je v letošnjem "play-offu" pet od sedmih, ki igrajo v ligi NHL. Med temi je največje pozornosti deležen Edmonton, pri katerem blesti 20-letni kanadski napadalec Connor McDavid. Mladi levoroki center je bil prvi izbor na draftu leta 2015, lani z Oilers končnice ni videl, letos pa je eden glavnih krivcev za to, da si je Edmonton nastop med 16 najboljšimi ekipami lige zagotovil udobno, z osvojenimi 103 točkami (47 zmag/35 porazov).

McDavid je bil z okroglimi stotimi točkami (30 golov in 70 podaj) najboljši napadalec rednega dela sezone in je za to že osvojil pokal Arta Rossa. Na poti do veliko bolj zaželenega Stanleyjevega pokala Edmontonu na poti stoji nekaj visokih ovir, najprej San Jose Sharks, ki so lani svoj pohod končali šele v velikem finalu, v katerem so izgubili proti Pittsburghu.

Četrtfinalni pari vzhodne konference:

 

Montreal Canadiens - New York Rangers

Montreal Canadiens NY Rangers NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters Gre za obračun moštev t. i. originalne šesterice (25 let od konca druge svetovne vojne do razširitve lige leta 1967 je v NHL nastopalo le šest ekip, poleg Rangers in Canadiens še Boston, Chicago, Detroit in Toronto) in njun 16. spopad v končnici.

Ob tem gre tudi za obračun četrte najboljše napadalne ekipe lige (Rangers so v rednem delu tekmecem zabili 253 golov) in četrte najboljše obrambne ekipe rednega dela (Canadiens so prejeli samo 198 golov).

Montreal je redni del sezone končal na četrtem mestu vzhodne konference (103 točke), New York na petem (102).

Najboljša posameznika v napadu Canadiens sta Max Pacioretty (35 golov) in Aleksander Radulov (36 podaj), pri Rangers pa Chris Kreider (28 golov) in Mats Zucarello (44 podaj). Ekipi se lahko pohvalita tudi z dvema izvrstnima vratarjema, Montrealov Carey Price je v sezoni ustavil 92,3 odstotke strelov na svoja vrata, Henrik Lundqvist za Rangers 91 odstotkov.

Ottawa Senators - Boston Bruins

Ottawa Senators Boston Burins NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters To je dvoboj šeste (Senators 98 točk) in sedme (Bruins 95 točk) ekipe vzhodne konference. Boston ima v svojih vrstah šestega najboljšega strelca sezone (Brad Marchand – 85 točk za 39 golov in 46 podaj), ob tem pa je tudi najboljše moštvo lige v igri z igralcem manj (85,7-odstotni "penalty-kill"), temu pa je pomembno prispeval tudi izvrstni finski vratar Tuukka Rask.

Zmagovalec tega dvoboja se bo v konferenčnem polfinalu spopadel z boljšim iz para Montreal – NY Rangers.

Washington Capitals - Toronto Maple Leafs

Washington Capitals Toronto Maple Leafs NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters Washington bi moral glede na dosežke iz rednega dela sezone v dvoboju s Torontom veljati za izrazitega favorita. Capitals so bili najboljša ekipa lige, Maple Leafs pa so si nastop v končnici priborili v zadnjih tekmah rednega dela.

A "play-off" je zgodba zase, radi poudarjajo hokejisti lige NHL in Aleksander Ovečkin (s 33 goli prvi strelec Washingtona) in druščina najbrž ne bodo imeli prav lahkega dela. Čeprav je Ovečkin najboljši "golgeter" Washingtona, pa je po točkah še učinkovitejši Niklas Backström (86), prvi podajalec ekipe (63 podaj), a Capitals so predvsem izjemna obrambna ekipa, ki je tekmecem v rednem delu dovolila vsega 177 golov (prvo mesto v tem statističnem elementu).

Ta izjemna obramba bo morala v konferenčnem četrtfinalu paziti predvsem na Austona Matthewsa, 19-letnega ameriškega centra, ki je že v svoji krstni sezoni v ligi NHL zabil 40 golov, največ med vsemi "Javorjevimi listi".

Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets

Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters Kanadski superzvezdnik Sidney Crosby želi ponoviti uspeh pittsburške generacije iz 90. let prejšnjega stoletja, ko so Pingvini Stanleyjev pokal osvojili dvakrat zapored (1991 in 1992).

Obramba naslova prvakov je nazadnje uspela Detroitu leta 1998, a danes ima Pittsburgh ekipo, ki bi se lahko v zgodovino vpisala kot dinastija. Crosby je bil z 89 točkami (44 golov in 45 podaj) tretji najboljši strelec rednega dela sezone, pa čeprav je odigral samo 75 tekem, najboljši podajalec moštva je Phil Kessel (47), več kot 20 golov je v sezoni prispevalo pet hokejistov, 33 tudi ruski as Jevgenij Malkin, ki naj bi po poškodbi že zaigral v končnici.

Pingvini so najboljše napadalno moštvo lige (povprečno so tekmecem zabili 3,39 gola na tekmo, spopadli pa se bodo z drugo najboljšo obrambno ekipo lige, Blue Jackets so v 82 tekmah prejeli 193 zadetkov in s 108 točkami zasedli tretje mesto na vzhodu, četrto v ligi. Cam Atkinson je s 35 goli najnevarnejši napadalec Blue Jackets, ki imajo v vratih tudi izjemnega ruskega čuvaja mreže Sergeja Bobrovskega (93,1-odstotka ubranjenih strelov).

 

 Četrtfinalni pari zahodne konference:

 

Chicago Blackhawks - Nashville Predators

Chicago Blackhawks Nashville Predators NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters Blackhawks po letih 2010, 2013 in 2015 spet želijo na vrh. Patrick Kane (z 89 točkami za 34 golov in 55 podaj drugi najboljši strelec rednega dela sezone) in Duncan Keith peti najboljši branilec lige sta Chicago popeljala na tretje mesto po rednem delu (109 točk), medtem ko se je Nashville v končnico uvrstil skozi šivankino uho.

Vratar Chicaga Corey Crawford bo moral biti bržčas še najbolj pozoren na Viktorja Arvidssona, z 61 točkami in 31 goli najnevarnejšega napadalca Predatorjev, nevarnost za Nashvillovega vratarja Pekko Rinneja pa bo poleg Kana predstavljal še ruski strelec Artemi Panarin, ki je bil s 74 točkami (31 golov in 43 podaj) 11. najnevarnejši strelec rednega dela lige NHL.

Minnesota Wild - St. Louis Blues

Minnesota Wild NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters Minnesota je redni del sezone s 106 točkami končala na petem mestu lige in drugem v zahodni konferenci. S povprečjem 3,207 gola na tekmo je drugo najboljše napadalno moštvo lige, njegovi najnevarnejši ofenzivni orožji pa sta Kanadčan Eric Staal (28 golov) in finski čarovnik Mikael Granlund (z 69 točkami za 26 golov in 43 podaj 22. najučinkovitejši napadalec rednega dela).

Vrata Minnesote brani Devan Dubnyk, ki bo moral biti še posebej pozoren na Vladimirja Tarasenka (75 točk, 39 golov in 36 podaj), najnevarnejšega napadalca St. Louisa in desetega najnevarnejšega v rednem delu lige NHL. Zmagovalec tega dvoboja se bo pomeril z boljšim iz para Chicago – Nashville.

Anaheim Ducks - Calgary Flames

Calgary Flames Anaheim Ducks NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters Anaheim je v 82 tekmah rednega dela sezone dosegel 46 zmag in s 105 točkami zasedel šesto mesto v ligi, tretje na Zahodu. Na tekmo je v povprečju prejel 2,4 gola, kar ga uvršča na tretje mesto najboljših obrambnih ekip lige, pri sodniških metih pa je s skoraj 55 odstotki dobljenih na prvem mestu.

Najboljša strelca moštva sta Rickard Rakell s 33 doseženimi goli in Ryan Getzlaf s 73 točkami (15 golov in 58 podaj) najboljši napadalec Anaheima. Na drugi strani so si Flames končnico zagotovili s 94 točkami (osmo mesto v zahodni konferenci), v napadu pa stavijo na Seana Monahana (27 golov) in Johhnyja Gaudreauja (61 točk, 18 golov in 43 podaj).

Edmonton Oilers - San Jose Sharks

Edmonton Oilers San Jose Sharks NHL | Foto: Reuters Foto: Reuters Edmonton Oilers v tej sezoni blestijo po zaslugi 20-letnega kanadskega čudežnega dečka Connorja McDavida, s 100 točkami (30 golov in 70 podaj) najboljšega strelca rednega dela sezone. McDavid se je uspešno spopadel z bremenom vodje ekipe, vlogo, ki so jo pri Edmontonu v preteklosti zasedale legende kot Wayne Gretzky, Mark Messier, Lanny McDonald in Teemu Selanne.

McDavid bo sploh prvič občutil vročico končnice v ligi NHL, Edmonton pa ima v vratih tudi izkušenega vratarja Cama Talbota. V rednem delu so Oiler zbrali 103 točke in zasedli četrto mesto na Zahodu, v konferenčnem četrtfinalu pa jih čakajo San Jose Sharks, lanski finalisti lige NHL.

Pri teh je v napadu najnevarnejši mož Brent Burns, s 76 točkami (29 golov in 47 podaj) deveti najnevarnejši strelec rednega dela sezone. Vrata Morskih psov brani nekdanji Kralj Martin Jones.

Ne spreglejte