Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 12. 2012,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hokej

Torek, 25. 12. 2012, 16.41

8 let

NHL-ovci bodo popestrili Spenglerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spenglerjev pokal velja za najstarejši hokejski turnir, kamor si lahko prišel le z vabilom organizatorja. Tekmovanje je vsako leto na sporedu med Božičem in zadnjim dnem tekočega leta.

Do nastopa na tradicionalnem Spenglerjevem pokalu, ki nosi ime po Carlu Spenglerju, ki je imel zasluge za promocijo hokeja v nemško govorečem delu Evrope, prideš le s povabilom organizatorja. To pa je švicarski Davos, ki je hkrati osvojil največ naslovov prvaka tradicionalnega tekmovanja.

Prvič je bil turnir odigran leta 1923, ko je naslov prvaka osvojila univerza iz Oxforda, ki je v finalu premagala nemški Berlin. Doslej pokal ni bil odigran le štirikrat, leta 1939 in 1940 zaradi druge svetovne vojne, v letih 1949 in 1956 pa ga niso usveli izvesti.

Za naslov se bori šest ekipi, ki so razdeljene v dve skupini. Prvouvrščeni ekipi neposredno potujeta v polfinale, za dve mesti pa se borijo preostale ekipe. Ker gre za prestižno tekmovanje, so organizatorji dopustili, da se moštva nekoliko okrepijo le za čas tekmovanja. Tako lahko poleg zasedbe, ki je registrirana v domačem prvenstvu, vsaka ekipa lahko pripelje še pet dodatnih igralcev in enega vratarja. Poleg klubskih zasedb lahko sodelujejo tudi reprezentance, letos bo to znova selekcija Kanade. Slednjo so v preteklosti sestavljali kanadski igralci, ki si kruh služijo po Evropi. Letos pa bo veliko močnejša, v ligi NHL namreč poteka stavka. Tudi preostale ekipe imajo v svojih vrstah nekaj hokejistov, ki sicer igrajo v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Zaradi tega bo letošnji Spenglerjev pokal še močnejši.

Adler Mannheim

Za aktualne nemške podprvake bo to že sedmi nastop na tem tekmovanju, vendar pa doslej niso uspeli osvojiti naslova prvaka oziroma se nikoli še niso prebili niti v finale. V domačem prvenstvu imajo visoke cilje, želijo si naslova prvaka. Tega so osvojili v DEL šestkrat, nazadnje v sezoni 2006/07. Zaenkrat zasedajo prvo mesto na lestvici, prihodnje leto pa bodo ''orli'' praznovali 75. obletnico delovanja kluba. Za čas stavke v NHL so v klubu pripeljali tri igrale. Nemškega branilca Dennisa Seidenberga, v napadu pa njegovega rojaka Marcela Goca in Kanadčana z ameriškim državljanstvom Jasona Pominvilla. Le za Spenglerjev pokal se bo Mannheim okrepil še s tremi igralci, NHL-ovcema Luco Sbiso in Nickom Boninom ter Marcom Maurerjem, ki v najmočnejši švicarski ligi.

Fribourg-Gotteron

Tudi švicarski Fribourg-Gotteron bo praznoval 75. rojstni dan, vodstvo je bilo tako zelo veselo povabila na tako tradicionalen turnir, kar je dejal tudi 49-letni trener Hans Kossmann: ''Osebno sem zelo ponosen, da bom lahko sodeloval na takšnem turnirju, prav nič drugače pa ni z igralci. Zares idealna priložnost za praznovanje rojstnega dne.'' Moštvo s lepo preteklostjo se je sprva imenovalo le Gotteron, nato se preimenovalo v Fribourg, leta 1980, ko se je prvič uvrstilo v najmočnejšo švicarsko ligo, pa se je še tretjič preimenovalo. Dobilo je sedanje ime. Sicer do naslova švicarskega prvaka Fribourg-Gotteron še ni prišel, štirikrat je postal podprvak. Med stavko v NHL se je v klub preselil David Desharnais, na Spenglerjevem pokalu pa mu bodo na pomoč priskočili še trije predstavniki iz najmočnejše hokejske lige na svetu, in sicer Bruno Gervais, Patrick Hörnqvist in Maxime Talbot. Sicer pa so v državnem prvenstvu najučinkovitejši igralci moštva Christian Dube, Simon Gamache in Andrej Bikov.

Selekcija Kanade

Kanadska selekcija že dolgo ni bila tako močna kot bo tokrat. Razlog je brez dvoma stavka v ligi NHL. V preteklosti so namreč na turnirju nastopili le kanadski igralci, ki so igrali po Evropi, tokrat pa se bodo na njem preizkusili tudi tisti iz najmočnejše lige na svetu. Sicer pa bo to za javorove liste že 29. nastop na tem tekmovanju, enajstkrat so ga zmagali. Letos bo nastopilo kar enajst igralcev, ki sicer igrajo v NHL. Med vratnicami bo tudi član Los Angelesa Jonathan Bernier, predvsem pa bodo igrala v napadu zveneča imena. Navijači bodo lahko tako občudovali mojstrovine Patrica Bergerona, Matta Duchena, Tylerja Seguina, Ryana Smytha, Jasona Spezze in Johna Tavaresa.

Salavat Julajev Ufa

Ruska ekipa, ki je bila ustanovljena leta 1959 pod imenom Gastello Ufa, je v zadnjih letih vedno v vrhu mednarodne lige KHL. V sezoni 2010/11 se je veselila naslova prvaka in osvojila Gagarinov pokal. Na Spenglerjevem pokalu je bila leta 2007 blizu prvem mestu, v finalu je morala priznati premoč selekciji Kanade. V preteklih sezonah sta bila najbolj prepoznavna igralca Aleksander Radulov in Viktor Kozlov, sedaj pa glavno breme nosijo Nikita Filatov, Igor Mirnov in Oleg Saprikin.

Vitkovice Steel

Moštvo iz Vitkovic je bilo ustanovljeno daljnega leta 1928, vseeno pa je v bogati zgodovini le dvakrat osvojilo naslov češkega prvaka. Prvič v sezoni 1951/52 in drugič leta 1982. Na Spenglerjevem pokalu je sodeloval že lani, prišel do polfinala, kjer pa je moral priznati premoč končnemu zmagovalcu Davosu. Organizatorji so se odločili, da ''železarje'' povabijo tudi letos. Vitkovice imajo v svoji ekipi enega NHL-ovca, branilca Romana Polaka. Za čas turnirja jih bo okrepil še en branilec, in sicer Švicar Thomas Wellinger. Na lanskem pokalu se je vratar Roman Malek uvrstil v ''all-star'' ekipo turnirja.

Davos

Ekipa, ki organizira Spenglerjev pokal, je največkrat tudi osvojila naslov prvaka tega tradicionalnega turnirja. Davos je pokal najvišje dvignil petnajstkrat, še 24-krat pa je prišel v finale. Hkrati pa gre tudi za najuspešnejši švicarski hokejski kolektiv, ki je naslov državnega prvaka v svoji devetdesetletni zgodovini letošnjega aprila osvojil točno tridesetič. Pred leti je uspešno nosil dres Davosa tudi nekdanji igralec Olimpije in Jesenic Todd Elik. Na klopi švicarski prvakov že 17 let zapored sedi Arno Del Curto, ki je v tem času osvojil pet naslovov državnega prvaka. Davos se je med stavko v ligi NHL okrepil z zvenečimi imeni. Kanadska napadalca Rick Nash, ki je sicer poškodovan in Joe Thornton sta za švicarsko ekipo igrala že med stavko v sezoni 2004/05, letos pa se jima je pridružil še Šved Loui Eriksson. Od tujcev so v ekipi še trije Čehi in en Finec.

Ne spreglejte