Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2020,
7.48

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings Gary Bettman liga NHL

Sreda, 27. 5. 2020, 7.48

3 leta, 9 mesecev

Vodstvo NHL naznanilo načrt izpeljave sezone

Zdaj tudi uradno: konec sezone za Kopitarjeve, v boj za Stanleyja 24-erica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
St. Louis Blues | Hokejisti St. Louis Blues branijo Stanleyjev pokal. | Foto Reuters

Hokejisti St. Louis Blues branijo Stanleyjev pokal.

Foto: Reuters

Vodstvo lige NHL je v torek potrdilo, da bodo prekinjeno sezono poskušali izpeljati s končnico s 24 ekipami. Kdaj se bodo v dveh mestih začeli izločilni boji, še ni jasno, a lahko se zgodi, da šele konec julija. Za sedem ekip je tako sezone konec, tudi za Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja, ki je še tretjič v štirih letih ostal brez končnice. Pojavljajo se govorice, da bi se prihodnja sezona lige NHL lahko začela šele januarja.

Zaradi pandemije novega koronavirusa tekmovanje v ligi NHL miruje že od 12. marca, hokejisti so od takrat v samoizolaciji, vodstvo lige in sindikat igralcev pa sta v zadnjem času intenzivno iskala rešitve, kako izpeljati sezono do konca.

V zadnjih tednih se je tako pojavilo več mogočih scenarijev, a najpogosteje se je omenjalo nadaljevanje sezone s končnico in 24 ekipami. Da bo res tako, je v torek v izjavi za javnost potrdil komisar lige NHL Gary Bettman

Sedem najslabših ekip po odstotku točk iz rednega dela je tako sezono že končalo, med njimi tudi Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja, po 12 najboljših iz vsake konference pa se bo potegovalo za Stanleyjev pokal.

Za Anžeta Kopitarja in soigralce iz Los Angeles Kings, ki so zasedali predzadnje mesto zahoda, je sezone konec. | Foto: Reuters Za Anžeta Kopitarja in soigralce iz Los Angeles Kings, ki so zasedali predzadnje mesto zahoda, je sezone konec. Foto: Reuters

"Kvalifikacije" za končnico na tri zmage, sezona se lahko zavleče v jesen

Najboljša štiri moštva zahoda (St. Louis Blues, Colorado Avalanche, Vegas Golden Knights, Dallas Stars) in vzhoda (Boston Bruins, Tampa Bay Lightning, Washington Capitals, Philadelphia Flyers) so že uvrščena v konferenčni četrtfinale, a naj bi kljub temu med seboj igrala za razvrstitev in boljše izhodišče pred izločilnimi boji, medtem ko si bo preostalih 16 v kvalifikacijskem delu napredovanje v konferenčni četrtfinale poskušalo zagotoviti po sistemu na tri zmage. 

Kvalifikacijski pari bi bili Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens, Carolina Hurricanes - New York Rangers, New York Islanders - Florida Panthers, Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets, Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks, Nashville Predators- Arizona Coyotes, Vancouver Canucks - Minnesota Wild in Calgary Flames - Winnipeg Jets.

Na koliko zmag bi igrali v konferenčnem četrtfinalu in polfinalu, še ni jasno, je pa za konferenčni finale in veliki finale predvideno, da igrajo na štiri zmage, tako da bi se sezona po Bettmanovem mnenju zavlekla globoko v poletje oziroma jesen. Komisar lige Gary Bettman upa, da se bodo v začetku julija lahko začeli skupinski trening kampi, nato pa tekme v dveh mestih. Sezona bi se tako zavlekla v jesen, nova pa bi se namesto oktobra lahko začela šele januarja. | Foto: Reuters Komisar lige Gary Bettman upa, da se bodo v začetku julija lahko začeli skupinski trening kampi, nato pa tekme v dveh mestih. Sezona bi se tako zavlekla v jesen, nova pa bi se namesto oktobra lahko začela šele januarja. Foto: Reuters

Izbirali bodo med desetimi mesti

Tekme končnice bodo igrali v dveh mestih, v katerih ni veliko okužb s covid-19 in ki zagotavljajo vse potrebno za sprejem toliko ekip. Za zdaj ju še niso določili, naj bi pa ju v treh, štirih tednih.

Izbirali bodo med naslednjo deseterico: Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto, Vancouver. Kot je pojasnil Bettman, pride katero od kanadskih mest v poštev le, če bodo odpravili 14-dnevno karanteno. V poštev pridejo naslednja mesta: Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto, Vancouver.  | Foto: Reuters V poštev pridejo naslednja mesta: Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto, Vancouver. Foto: Reuters

Ob izboru bodo upoštevali tudi to, da bo mesto zagotavljalo ustrezna testiranja, ki bodo obširna in ne smejo ovirati potreb lokalnega okolja.

Ekipe bodo lahko v mestu štele do 50 članov, kar je precej manj, kot so vajeni, v dvorane pa bo ob hokejistih in trenerskem štabu lahko vstopilo omejeno število osebja.

Pripravljajo se na drugo fazo

Vse od 12. marca in samoizolacije poteka 1. faza, v NHL se zdaj pripravljajo na drugo fazo, ki so jo začrtali za začetek junija. Takrat pričakujejo, da se bodo ekipe lahko vrnile v svoje dvorane, kjer bi na ledu in zunaj ledu lahko trenirale v manjših skupinah (okoli šest).

Tretja faza predvideva formalne trening kampe pod budnim očesom zdravstvenega osebja. Do te faze ne bo prišlo pred julijem, predvideno je, da se bodo kampi začeli v prvi polovici julija.

Tampa in Boston sta si že zagotovila konferenčni četrtfinale, a bi pred končnico igrala med seboj za razvrstitev. | Foto: Reuters Tampa in Boston sta si že zagotovila konferenčni četrtfinale, a bi pred končnico igrala med seboj za razvrstitev. Foto: Reuters

Kdaj nazaj v tekmovalni ritem, še ni jasno

Po tem sledi zadnja faza, in sicer tekmovalna vrnitev v dveh mestih, kjer se bo 16 ekip v kvalifikacijah potegovalo za napredovanje v konferenčni četrtfinale, najboljša osmerica (po štirje klubi v vsaki konferenci) pa med seboj za razvrstitev. 

V ligi NHL še niso določili okvirnega datuma, kdaj naj bi se začela zadnja faza, bi se pa sezona lahko zavlekla močno v jesen. Pojavljajo se govorice, da se bo novo tekmovalno obdobje (2021/22) začelo šele januarja.

Praga NHL
Sportal Na led znova junija, sprva le šest igralcev
Arizona Coyotes NHL
Sportal Sindikat igralcev podprl predlog za nadaljevanje sezone NHL
Ne spreglejte