Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar Pittsburgh Penguins Vegas Golden Knights hokej Jaromir Jagr

Sreda, 4. 10. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Konec odmora, tu je nova sezona lige nHL

Začenja se lov na sveti gral. Bo Pittsburgh ponovil dosežek, ki ima brado, dolgo že 35 let?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Pittsburgh Penguins | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Čas je za novo sezono najkakovostnejšega klubskega hokejskega tekmovanja, v kateri bomo prvič spremljali kar 31 ekip. Ligi NHL se je namreč pridružil še Vegas Golden Knights. Za tretji zaporedni naslov prvaka se bodo borili Pittsburgh Penguis. Kaj takega je leta 1982 kot zadnjemu uspelo New York Islanders. Tekmovanje bo imelo za številne hokejiste grenak priokus, saj vodstvo lige in lastniki klubov niso bili za prekinitev tekem v obdobju olimpijskih iger, tako da NHL-ovcev februarja v Pjongčangu ne bo.

Pisal se je 11. junij 2017, ko so Sidney Crosby in druščina Pittsburgh Penguins v zrak visoko dvignili Stanleyjev pokal. V finalu lige NHL so premagali največje presenečenje lanske sezone Nashville Predators, ki so sploh prvič v zgodovini kluba zaigrali v finalu te najprestižnejše hokejske lige na svetu.

Leta 1982 uspelo Islandersom

Tudi letos bo Pittsburgh eden od glavnih kandidatov za končno zmago. A že dolgo je od trikratnega zaporednega slavja iste franšize. Zadnjič je to leta 1982 uspelo New York Islanders. Ti so leto pozneje kot zadnji štirikrat zaporedoma postali prvaki lige NHL.

Novinec iz prestolnice iger na srečo

Ta pozdravlja novo moštvo. Novinec je Vegas Golden Knights, ki je na junijskem naboru vsakemu od preostalih 30 moštev lahko "vzel ponujenega igralca".

S prihodom novinca Vegas Golden Knights bo v ligi NHL sodelovalo 31 moštev. Največji zvezdnik zlatih vitezov je vratar Marc-Andre Fleury. | Foto: Getty Images S prihodom novinca Vegas Golden Knights bo v ligi NHL sodelovalo 31 moštev. Največji zvezdnik zlatih vitezov je vratar Marc-Andre Fleury. Foto: Getty Images

Najbolj zveneče ime kluba je vratar Marc-Andre Fleury, v zadnjih dveh sezonah član prvakov iz Pittsburgha. Zanj bodo med drugim igrali tudi Reilly Smith, Mihail Grabovski, James Neal, David Clarkson, Vadim Šipačjov, Jason Garrison, Lica Sbisa … Ekipa iz Vegasa je v pripravljalnem obdobju odigrala sedem tekem, trikrat zmagala in štirikrat izgubila (tesno, v podaljšku tudi z Los Angeles Kings).

Uvodni dan rednega dela sezone (gre za 101. sezono od ustanovitve lige in 100. sezono igranja) – ta bo od 4. oktobra do 7. aprila prihodnje leto, končnica se bo začela nekaj dni zatem – bodo na sporedu štiri tekme. Prvaki bodo gostili St. Louis, sicer pa bo vsako od 31 moštev v rednem delu, kot je v navadi, odigralo 82 tekem.

Čez lužo na stavnicah za prvaka najvišje kotira Pittsburgh, sledijo vedno nevarni Chicago Blackhawks, Edmonton Oilers, ta klub počasi, a vztrajno gradi konkurenčno ekipo, Washington Capitals, Tampa Bay Lightning. Kopitarjevi Kralji so na 13. mestu.

V Evropo, tudi v Azijo, a ne na OI

Prvič po letu 2011 bosta dva obračuna v Evropi, in sicer bosta Colorado Avalanche in Ottawa Senators palice 10. in 11. novembra prekrižala v švedski prestolnici Stockholmu, v areni Ericsson Globe.

Los Angeles Kings in Vancouver Canucks sta pred sezono palice prekrižala na Kitajskem. Med sezono bosta dve tekmi na Švedskem. | Foto: Getty Images Los Angeles Kings in Vancouver Canucks sta pred sezono palice prekrižala na Kitajskem. Med sezono bosta dve tekmi na Švedskem. Foto: Getty Images

Vodstvo lige NHL želi najhitrejšo ekipno igro na svetu popularizirati po svetu, zato sta Vancouver Canucks in Los Angeles Kings pripravljalni tekmi odigrala v Šanghaju in Pekingu, a z aprilsko odločitvijo so vse prej kot sledili svojemu vodilu. Takrat so namreč sporočili, da liga NHL med olimpijskimi igrami ne bo zaprla tekmovalnih vrat, kar pomeni, da NHL-ovci februarja v Pjongčangu ne bodo pomagali svojim reprezentancam.

Odločitev je razburila nemalo oklepnikov, najbolj Aleksandra Ovečkina, in pustila grenak priokus med kandidati za nastop na OI.

Kako se bo pri Calgaryju znašel Jagr?

Jaromir Jagr bo nosil dres Calgary Flames. | Foto: Getty Images Jaromir Jagr bo nosil dres Calgary Flames. Foto: Getty Images

Daleč najstarejši v ligi NHL bo s 45 leti Jaromir Jagr, ki se je tik pred začetkom sezone dogovoril za sodelovanje s svojim devetim NHL-klubom, Calgary Flames. Češkega veterana od rekordnega števila 1.767 tekem v tem tekmovanju, ki ga ima v lasti Gordie Howe, loči še 56 tekem.

Trenerske menjave, sodniške spremembe …

Šest moštev je v želji po boljših časih zamenjalo trenerja. Takšno potezo so povlekli pri Arizona Coyotes, Buffalo Sabres, Dallas Stars, Florida Panthers, Vancouver Canucks in Los Angeles Kings, zadnji ekipi bo kot kapetan še naprej poveljeval Anže Kopitar. Kralje – drugič v treh letih so ostali brez končnice – bo po Darrlyu Sutterju vodil John Stevens, sicer pomočnik pri kalifornijskem klubu že od leta 2010.

John Stevens je novi trener Kraljev, ki upajo na boljše čase: v zadnjih treh sezonah se dvakrat niso uvrstili v končnico. | Foto: Reuters John Stevens je novi trener Kraljev, ki upajo na boljše čase: v zadnjih treh sezonah se dvakrat niso uvrstili v končnico. Foto: Reuters

Nekaj sprememb je tudi pri nekaterih pravilih. Sodniki bodo hitreje piskali ob udarcih s palico ali pa pri nepravilnem položaju hokejista med izvajanjem sodniških metov. Trener ekipe po prepovedanem dolgem strelu ne bo smel vzeti time-outa in po njem zamenjati postave, dvominutna kazen bo lahko sledila po ogledu videoposnetkov (prepovedan položaj), ki jih bo zahteval trener, če se bo izkazalo, da ni imel prav …

Jack Eichel se je z Buffalo Sabres dogovoril za osemletno in 80 milijonov dolarjev vredno novo pogodbo. 20-letniku bo obstoječa potekla po koncu letošnje sezone.

Pod milim nebom

Tudi 101. sezona bo ponudila nekaj tekem na prostem. Ottawa Senators in Montreal Canadiens bosta 16. decembra palice prekrižala na stadionu TD Place Stadium v Ottawi, na katerem igrajo tako tekme ameriškega nogometa kot nogometa.

Gledalci bodo tudi letos spremljali tekme na prostem. | Foto: Reuters Gledalci bodo tudi letos spremljali tekme na prostem. Foto: Reuters

Tradicionalna zimska klasika bo 1. januarja na štadionu Citi Field, kjer si bosta nasproti stala New York Rangers in Buffalo Sabres. Tretjega marca bosta kluba Toronto Maple Leafs in Washington Capitals pod milim nebom igrala na štadionu Navy–Marine Corps Memorial Stadium v Marylandu.

Tekma zvezd bo konec januarja na Floridi, gostil jo bo TampaBay Lightning v dvorani Amalie Arena.

 
Ne spreglejte