Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
5.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

NHL Pittsburgh Penguins San Jose Sharks Sidney Crosby

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 5.06

6 let, 6 mesecev

Liga NHL, 12. junij, finale, 6. tekma

Konec je – Pittsburgh se veseli četrtega Stanleyjevega pokala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Pittsburgh Penguins | Foto Reuters

Foto: Reuters

Imamo novega prvaka lige NHL. Po letu 2009 so to postali hokejisti Pittsburgh Penguins, ki so na šesti finalni tekmi v SAP Centru v San Joseju izkoristili drugi zaključni plošček, morske pse premagali s 3:1 in osvojili četrti Stanleyjev pokal franšize.

 

Potem ko jim na peti finalni tekmi v domačem Consol Energy Centru ni uspelo prvič v zgodovini v zrak dvigniti svetega grala na domačih tleh, so ga v gosteh. Pittsburgh Penguins je v franšizne vitrine pospravil četrto najprestižnejšo klubsko hokejsko lovoriko (1991, 1992, 2009, 2016).

Sidney Crosby in druščina sta si pred obračunom v Kaliforniji želela boljši začetek kot na zadnjem srečanju, ko sta že v tretji minuti zaostajala z 0:2, in ga tudi dobila. Brian Duomolin je v deveti minuti izkoristil kazen Litovca Dainiusa Zubrusa in premagal Martina Jonesa. Pittsburgh je še naprej prevladoval v prvi tretjini, a je bil to edini plošček, ki je končal za hrbtom kanadskega čuvaja mreže.

Domači so večjemu delu 17.500 gledalcev nasmešek na obraz narisali v 27. minuti, ko je Logan Couture premagal mladega vratarskega novinca Matta Murrayja in izenačil. A veselje gostiteljev je splahnelo že po minuti, ko so se njihovi ljubljenci spet znašli v zaostanku. Crosby je izza gola s podajo lepo našel pred golom osamelega Krisa Letanga, ta pa je z desne strani z bližine premagal Jonesa. Njegov zadetek se je na koncu izkazal za zmagovitega.  

Zmagoviti zadetek Krisa Letanga:

Morski psi so sicer v drugem delu nastreljali goste, a ploščka niso znali poslati v mrežo. Zadnjih 20 minut pa je povsem pripadlo Pittsburghu (razmerje v strelih 2:7 za pingvine), ki so zdržali tudi ob koncu, ko je San Jose izenačenje lovil brez vratarja. Njegove upe je 62 sekund pred koncem pokopal Patric Hornqvist in slavje se je lahko začelo.

Pittsburgh je postal šele šesti klub v zgodovini lige NHL, ki je postal prvak v sezoni, v kateri je zamenjal trenerja. Pingvine je v sezono 2015/16 popeljal Mike Johnston, 12. decembra 2015 pa ga je nasledil Mike Sullivan.

"Igrali smo drug za drugega. Imeli smo štiri kakovostne linije, jih menjali in se dopolnjevali. Odlično smo sodelovali," je po šampionski sezoni dejal napadalec Phil Kessel, ki je bil v končnici z desetimi zadetki in 22 točkami najučinkovitejši strelec prvakov.

Crosby je najkoristnejši igralec končnice

Kapetan in podajalec pri zmagovitem zadetku Sidney Crosby se ob svojem drugem Stanleyjevem pokalu veseli tudi prve nagrade za najkoristnejšega igralca končnice. | Foto: Reuters Kapetan in podajalec pri zmagovitem zadetku Sidney Crosby se ob svojem drugem Stanleyjevem pokalu veseli tudi prve nagrade za najkoristnejšega igralca končnice. Foto: Reuters

Nagrado za najkoristnejšega igralca (MVP) končnice je prejel kapetan novih prvakov Sidney Crosby, ki je v play-offu zbral 19 točk (šest zadetkov in 13 podaj). Kanadčan je nagrado Conn Smythe Trophy prejel prvič, leta 2009, ko se je veselil naslova prvakov, je pripadla Jevgeniju Malkinu.

Crosby je prvi kapetan in centralni napadalec s to lovoriko po letu 2010, ko je nagrada za MVP končnice končala v rokah Chicagovega Jonathana Toewsa. "Ni bilo lahko postati prvak, zlasti po prvi polovici sezone, ki se nam ni izšla najbolje. Marca smo postali boljši. Združili smo moči in nadaljevali," je dejal Crosby, ki je v glasovanju za najboljšega igralca končnice premagal soigralce Kessla, Murrayja (s 15 zmagami v končnici je izenačil rekord novinca v ligi NHL) in Letanga. "Tako veliko je fantov, ki so izstopali. V vsaki seriji so se našli različni in izstopali z velikimi zadetki ali obrambami. To je bil pravi moštveni dosežek, zato nam je uspelo," je povedal ob podelitvi priznanja za najboljšega igralca.

Podoživite trenutke ob dvigu Stanleyjevega pokala:

 

Liga NHL, 12. junij, šesta finalna tekma


San Jose Sharks : Pittsburgh Penguins 1:3  /2:4/
Couture 27.; Duomolin 9. (PP1), Letang 28., Hornqvist 59. (EN)

PP-zadetek z igralcem več
EN- zadetek v prazno mrežo

//Razmerje v zmagah, igrali so na štiri.

Ne spreglejte