Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 5. 2008,
8.48

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 2. 5. 2008, 8.48

8 let, 3 mesece

Kanadčani previdno skromni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Skromnost je bila najpogosteje izražena beseda na četrtkovi novinarski konferenci kanadske izbrane vrste pred prvo tekmo svetovnega prvenstva v hokeju na ledu.

"Poskrbeti moramo, da bomo v svojem pristopu kar se da skromni," je kanadskim medijem zaupal kapetan "javorjevih listov" Shane Doan, s skorajda istimi besedami pa mu je pritrdil Rick Nash: "Na prvenstvo prihajamo skromni." V lokalnih medijih so neznačilno skromnost v vrsti branilcev naslova svetovnih prvakov vzeli z določeno mero skepse, saj od svojih hokejistov pričakujejo nič manj kot ponovitev lanskega uspeha iz Rusije.

Hitchcock: Za motivacijo poskrbeti sami

A pri vsem skupaj gre bolj ali manj za filozofijo kot kakšno resnično bojazen, da bi se domačini morebiti opekli že na prvi tekmi proti "outsiderjem" Slovencem, ki kanadske novinarje vedno znova fascinirajo s številkami kot so 100 registriranih članskih hokejistov, sedem pokritih igrišč ipd. Čeprav športniki načeloma ne bi smeli nikoli podcenjevati svojih tekmecev, je vendarle jasno, da bo za domačo reprezentanco petkova otvoritvena tekma komaj kaj več kot resnejši trening. Pa so vseeno previdni.

"Skromen pristop pomeni, da ne smemo pričakovati zmag zgolj zato ker igramo doma," je pojasnjeval kanadski selektor Ken Hitchcock: "Ne smemo se zanašati na to, da nas bodo motivirali navijači na tribunah. Za to moramo poskrbeti sami. Veliko jih bo navijalo za nas, a prav nihče ne bo igral namesto nas." Kanadčani, 24-kratni svetovni prvaki, imajo letos prvič v zgodovini svetovnih prvenstev priložnost, da spoznajo prekletstvo gostiteljev. Nazadnje je naslov prvaka gostiteljica prvenstva osvojila pred daljnimi 22 leti, ko so v Moskvi slavili oklepniki takratne Sovjetske Zveze.

"Ne verjemite Kopitarju!"

Med slovenskimi anonimneži, kot so Rise označili v kanadskih medijih, izstopa le eno ime. Edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar je gostiteljem popihal na dušo z nadvse realistično oceno: "Če bomo prejeli le pet zadetkov, bomo srečni. Izgubiti ne moremo ničesar, zato se bomo na ledu poskušali čim bolj zabavati," a s svojimi besedami ni prepričal pomočnika kanadskega selektorja, Mika Johnstona, ki je na to odvrnil: "Ne verjemite mu! On je takšen tip igralca, ki izjavi nekaj takega, nato pa na tekmi naredi vse, da bi prevladoval. Na noben način se ne smemo ujeti v past in misliti, da so se (Risi) že v naprej predali."

Ob tem so se Kanadčani spomnili na tesni zmagi z lanskega prvenstva, ko so le s 3:2 ugnali Nemčijo in s 4:2 Norveško, še vedno pa jih preganjata remija z 2:2 proti Avstriji leta 2004 in Danski iz leta 2003, zato gre v petek zvečer pričakovati trdo in zagrizeno igro domačinov. V kanadskih vratih naj bi proti Sloveniji stal Cam Ward (Carolina Hurricanes), Pascal Leclaire (Columbus Blue Jackets) pa naj bi svojo priložnost dobil proti Latviji. "Vratarja sta bila odlična. Dobra na treningih in zelo, zelo dobra na tekmah, zato bosta oba dobila priložnost," je prepričan selektor Hitchcock, ki razlog za dokaj neprepričljiva nastopa njegovih izbrancev na pripravljalnih tekmah s Finsko (zmaga s 3:2) in Rusijo (poraz z 1:4) vidi v preveč "počitniškem" pristopu nekaterih igralcev.

Ne spreglejte