Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

liga NHL Jaromir Jagr Florida Panthers Los Angeles Kings

Sreda, 23. 8. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

V iskanju delodajalca

45-letni Jaromir Jagr še vedno na lovu za klubom iz lige NHL. Se bo preselil v Calgary?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Jaromir Jagr | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Najbolj vroče kadrovsko vprašanje v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu je, ali bo češki hokejski veteran Jaromir Jagr prihodnjo sezono še drsal na največji klubski sceni. 45-letnik verjame, da še vedno lahko igra na najvišji ravni, a teden dni pred septembrom je še brez kluba. Vse bolj nestrpni so navijači, ki želijo, da se saga z Jagrovim iskanjem delodajalca čim prej konča. Morda se bo kmalu. Vse glasnejše so govorice, da je blizu podpisa s Calgary Flames.

Bo Jagr še igral v ligi NHL ali ne bo, kdo bo dal priložnost 45-letniku, kaj še zmore, v katerem moštvu bi še vedno lahko zapolnil vrzel in podobno, se zadnje tedne sprašuje hokejski svet.

Že vse od sezone 1990/91, ko je v dresu Pittsburgh Penguins debitiral v severnoameriški hokejski ligi, češki krilni napadalec večino časa domuje v ligi NHL. Vmes je sicer tri sezone igral v ligi KHL in se med stavko v ligi NHL preizkusil v domovini, Italiji in Nemčiji, a najzajetnejši del svoje kariere je odigral v najkakovostnejšem hokejskem klubskem tekmovanju.

Po 27 letih še del NHL?

Jagrova NHL-zgodba pri Panterjih se je končala po zadnji sezoni. | Foto: Getty Images Jagrova NHL-zgodba pri Panterjih se je končala po zadnji sezoni. Foto: Getty Images

Po 27 letih od premiernega nastopa za Pittsburgh, ki ga je leta 1990 na naboru izbral kot petega po vrsti, je kleni Čeh odločen, da v ligi NHL še ni rekel zadnje besede. Prav veliko moštev trenutno ne kaže zajetnega zanimanja, da bi ga vključilo v svoje kolektive.

Jagr je od februarja 2015, ko ga je klub New Jersey Devils poslal k Florida Panthers, igral za panterje, kjer se je njegova zgodba končala po prejšnji sezoni. V tej je dokazal, da še vedno lahko igra na visoki ravni. Njegove številke so resda padle, a na 82 tekmah je vknjižil 16 zadetkov in 30 podaj (po točkah je bil četrti igralec panterjev). Statistika, ki se je ne bi sramovali niti precej mlajši igralci.

Kralji za njim niso pogledovali

Pri moštvu LA Kings, ki mu kot kapetan poveljuje Anže Kopitar, se za Jagra niso zanimali. | Foto: Getty Images Pri moštvu LA Kings, ki mu kot kapetan poveljuje Anže Kopitar, se za Jagra niso zanimali. Foto: Getty Images

V zadnjih dneh so se čez lužo pojavile govorice, da bi se morda lahko pridružil Los Angeles Kings, ki jim je v zadnji sezoni kronično primanjkovalo zadetkov, a jih je vodstvo Kraljev kaj hitro ovrglo.

"Nedvomno gre za izjemnega igralca, ki bo v prihodnosti zagotovo član hokejskega hrama slavnih. Ko hokejist doseže določeno starost, ekipe gledajo tudi na to, kako bi ga lahko umestile v svoje moštvo. Med poletjem smo pogledovali proti mnogo prostim igralcem in se spraševali, kako bi se znašli v našem moštvu. A za Jagrom nismo. Ponavljam pa, da gre za izvrstnega igralca, prepričan sem, da bo našel ustrezen klub," meni generalni direktor LA Kings Rob Blake.

Le za Gretzkyjem

Na večni lestvici točk v ligi NHL zaseda drugo mesto. | Foto: Twitter - Voranc Na večni lestvici točk v ligi NHL zaseda drugo mesto. Foto: Twitter - Voranc

Jaromir Jagr je v ligi NHL vknjižil 1.914 točk (765 golov, 1.149 podaj), kar ga na večni lestvici uvršča le za neulovljivega Wayna Gretzkyja (2.857 točk). V NHL je igral za Pittsburgh Penguins, s katerim je osvojil dva Stanleyjeva pokala (1991, 1992), Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils in Florida Panthers.

Bo Calgary stavil nanj?

V ponedeljek je o zadevi Jagr za NHL Network na kratko spregovoril novinar in reporter Eliotte Friedman. Kot pravi, so tudi pri kalifornijskih tekmecih Kraljev Anaheim Ducks dejali, da 45-letni desnokrilni napadalec zanje ni prava izbira.

Naj pa bi zanimanje zanj pokazali pri Calgary Flames. Kanadsko moštvo vodi Glen Gulutzan, ki je s Čehom pred leti sodeloval pri Dallas Stars in ki ne skopari s pohvalami na njegov račun.

Med tistimi, ki bi mu lahko ponudili priložnost, najglasneje omenjajo Calgary Flames. Kanadsko ekipo vodi nekdanji Čehov trener. | Foto: Getty Images Med tistimi, ki bi mu lahko ponudili priložnost, najglasneje omenjajo Calgary Flames. Kanadsko ekipo vodi nekdanji Čehov trener. Foto: Getty Images

Čez lužo je v torek zvečer skavt in reporter uradne spletne strani NHL Joshua Marshall še podkrepil govorice z zapisom, da naj bi bila Calgary in Jagr blizu dogovora o enoletnem sodelovanju, ki bi mu prineslo okoli 3,7 milijona dolarjev (3,15 milijona evrov).

Čehi bi ga radi videli doma

Dvakratni prvak lige NHL, dvakratni svetovni prvak in olimpijski prvak naj bi bil pripravljen mirno čakati na pravo ponudbo. Če ne bo prišla iz lige NHL, bo morda iz Evrope.

Nekateri so celo namigovali, da bi lahko prekinil reprezentančni pokoj in zaigral na olimpijskih igrah, čeprav je leta 2015, ko so ga na domačem SP razglasili za najkoristnejšega igralca prvenstva, dejal, da je zagotovo konec reprezentančne poti.

Kot eno od možnosti so, predvsem na Češkem, omenjali scenarij, da bi sezono začel v nekem klubu, nato pa se preselil v kakovostnejše tekmovanje.

Jagr je lastnik češkega drugoligaša Kladno, katerega privrženci ne skrivajo navdušenja nad idejo, da bi oblekel prav dres svojega kluba. "To bi bile najbolje obiskane tekme češke druge lige," pravijo na forumih, kjer ne manjka pozivov, naj se njihov hokejski bog vrne v rojstni kraj Kladno, kjer je začel hokejsko pot. Če bi se njihove sanje uresničile, bi igranje z izjemnim napadalcem okusil tudi Slovenec. Reprezentančni branilec Jurij Repe bo namreč še tretjo zaporedno sezono nosil dres Jagrovega kluba.

Medtem so družbena omrežja polna zapisov, da je čas, da čim prej razrešijo vprašanje Jagrove hokejske prihodnosti. "Naj že kdo pokliče Jagra", "Opravimo že s tem", "Dajte mu že to pogodbo", "Lahko kdo že podpiše pogodbo z Jagrom?" ... Po odmevni menjavi v ligi NBA med Boston Celtics in Cleveland Cavaliers so ga nekateri šaljivo "poslali" kar v najkakovostnejše košarkarsko klubsko tekmovanje na svetu.

Ne spreglejte