Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
17.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Jaromir Jagr Calgary Flames liga NHL hokej

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 17.56

6 let, 6 mesecev

Ostaja v ligi NHL

Konec sage, Jaromir Jagr je našel nov hokejski dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Jaromir Jagr | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vse od julija so se vlekla ugibanja, kjer bo 45-letni Čeh nadaljeval hokejsko kariero. Želel si je nadaljevati v najmočnejši hokejski ligi NHL. To je veteranu tudi uspelo. Za enoletno sodelovanje se je dogovoril s kanadskim klubom Calgary Flames. Pogodba mu bo prinesla milijon dolarjev, morda pa še prav toliko bonusov.

Po poročanju Sportsneta je saga češkega veterana vendarle končana. Potem ko je kleni oklepnik prvega julija postal prost igralec, saj pri Florida Panthers nanj kljub 46 točkam na 82 tekmah lanske sezone (16 zadetkov, 30 podaj) niso več računali, so misli hokejskih privržencev zapolnjevala vprašanja, kje bo Jaromir Jagr nadaljeval kariero.

Z roko v roki z nekdanjim trenerjem

Češki hokejski mojster je večkrat ponovil, da je po njegovem mnenju še vedno zmožen igrati na najvišji ravni, v najkakovostnejšem hokejskem klubskem tekmovanju na svetu. Sprva so ga povezovali s Calgary Flames, a nato so govorice potihnile. Pred dnevi je 45-letnik dejal, da se pogovarja s tremi klubi lige NHL, najbolj zagreti pa naj bi bili pri St. Louis Blues. Če dogovora z NHL-ovcem ne bi bilo, je najverjetnejša vrnitev v Evropo, v Kontinentalno hokejsko ligo, kar bi mu omogočalo tudi reprezentančni vrnitev na olimpijskih igrah februarja v Pjongčangu.

Calgary Flames je Čehov deveti klub lige NHL, prvi kanadski. | Foto: Reuters Calgary Flames je Čehov deveti klub lige NHL, prvi kanadski. Foto: Reuters

A zdaj je jasno, da Jagra v Južni Koreji ne bo. Kot poroča mediji čez lužo je dan razjasnitve njegove prihodnosti prišel pred 5. oktobrom, kot so napovedovali v Čehovem taboru. Sportsnet namreč pravi, da se je veteran naposled le dogovoril s Calgaryjem. Gre za enoletno pogodbo, ki mu bo prinesla milijon dolarjev, ob tem pa si lahko prisluži še milijon dolarjev bonusa. Še višjo plačo (1,5 milijona dolarjev) naj bi mu konec preteklega tedna ponudil St. Louis, a dodatnih bonusov vodstvo v pogodbi naj ne bi predvidelo.

Jagr se je tako odločil za ponovno sodelovanjem s trenerjem Glenom Gulutzanom, s katerim je pred leti delal pri Dallas Stars in ki ni nikoli skoparil s pohvalami na njegov račun.

Jagra od rekordnega števila 1.767 tekem v ligi NHL, ki ga ima v last Gordie Howe, loči še 56 tekem.

V NHL debitiral leta 1990, osvojil dva stanleyja, zamenjal devet klubov

Za lastnika češkega drugoligaškega hokejska kluba Kladna – privrženci so upali, da bo Jagr med čakanjem na klub zanje odigral kakšno tekmo, a se to ni zgodilo – bo to deveti klub v ligi NHL, prvi kanadski. V tej je debitiral daljnega leta 1990, ko je še nosil dres Pittsburgh Penguins in z njim v premierni sezoni takoj postal prvak. Uspeh s Stanleyjevim pokalom je, prav tako s pingvini, dočakal že v svojem drugem tekmovalnem obdobju v ligi NHL leta 1992.

V lanski sezoni je na 82 tekmah dosegel 46 točk (16 zadetkov, 30 podaj). | Foto: Guliverimage/Getty Images V lanski sezoni je na 82 tekmah dosegel 46 točk (16 zadetkov, 30 podaj). Foto: Guliverimage/Getty Images

Ob Pittsburghu je igral še za Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils in Florida Panthers.

Le za Gretzkyjem

Na večni lestvici točk v ligi NHL zaseda drugo mesto.  | Foto: Twitter - Voranc Na večni lestvici točk v ligi NHL zaseda drugo mesto. Foto: Twitter - Voranc

Jagr je v ligi NHL vknjižil 1.914 točk (765 golov, 1.149 podaj), kar ga na večni lestvici uvršča le za neulovljivega Wayna Gretzkyja (2.857 točk).

Češki krilni napadalec je s 765 zadetki tretji na večni lestvici strelcev lige NHL.

Ne spreglejte