Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
7.53

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

NHL Jaromir Jagr

Torek, 30. 1. 2018, 7.53

1 leto, 2 meseca

Jaromir Jagr iz Calgaryja v Kladno

Konec ere: češka legenda nič več v ligi NHL, moči bo združila s Slovencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Jaromir Jagr | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Češka hokejska legenda Jaromir Jagr bo kariero nadaljevala na stari celini. Iz severnoameriške ekipe NHL Calgary Flames, ki se ji je pridružil to sezono in zanjo odigral le 22 tekem, se bo 45-letnik preselil v matični klub Kladno, za katerega igra tudi slovenski branilec Jurij Repe. Za dvakratnega zmagovalca tekmovanja za Stanleyjev pokal to pomeni konec kariere onstran Atlantika, ki je trajala vse od leta 1990.

To sezono je Jaromir Jagr na 22 tekmah v dresu Plamenov dosegel le en gol in šest podaj. Zaradi poškodbe ni stopil na led že vse od 31. decembra. Zdaj se vrača na Češko k drugoligaškemu klubu Kladno, katerega lastnik je od leta 2011.

Za omenjeni klub, ki v drugi češki ligi zaseda tretje mesto, igra slovenski branilec Jurij Repe, ki se bo v kratkem pridružil slovenski hokejski reprezentanci na poti na olimpijske igre. Tam pa ne bo Jagra, ki je že po domačem svetovnem prvenstvu leta 2015 napovedal reprezentančno upokojitev, čeprav so se razširile govorice, da bi Čehom lahko pomagal v Pjongčangu.

Zahvala za sprejem, a ni se izšlo, kot je želel

Zaigral bo v svojem klubu v drugi češki ligi. | Foto: Twitter - Voranc Zaigral bo v svojem klubu v drugi češki ligi. Foto: Twitter - Voranc

"Zahvala Bradu Trelivingu (generalni direktor Calgaryja, op. a.), ki mi je ponudil izjemno priložnost, da sem bil lahko del te ekipe in da sem nadaljeval NHL-sezono. Čeprav sem zelo razočaran, da se stvari zaradi različnih dejavnikov niso razvile po željah, sem močno hvaležen Flames, navijačem in celotnemu mestu, da so me sprejeli odprtih rok. Zdaj pogledujem proti nadaljevanju sezone v Kladnu," je za uradno stran Calgary Flames dejal 45-letnik.

"Jagrova kariera govori sama zase. Je legenda svojega športa in veseli nas, da je izbal naš klub. Žal mu zaradi nadležnih poškodb ni uspelo doseči ravni, ki smo jo pričakovali tako mi kot on sam. V kratkem času v Calgaryju je pokazal izjemne vodstvene sposobnosti in izjemen profesionalizem. Zahvaljujemo se mu za njegov prispevek našemu klubu tako na kot zunaj ledu," pa je se je od klenega Čeha poslovil Treliving.

V NHL debitiral leta 1990, osvojil dva stanleyja, zamenjal devet klubov

Za lastnika češkega drugoligaškega hokejska kluba Kladna – privrženci so upali, da bo Jagr že v začetku te sezone med čakanjem na klub zanje odigral kakšno tekmo, a se to ni zgodilo – je bil Calgary deveti klub v ligi NHL, prvi kanadski. V tej je debitiral daljnega leta 1990, ko je še nosil dres Pittsburgh Penguins in z njim v premierni sezoni postal prvak. Uspeh s Stanleyjevim pokalom je, prav tako s Pingvini, dočakal že v svojem drugem tekmovalnem obdobju v ligi NHL leta 1992.

Lani je branil barve Florida Panthers. | Foto: Getty Images Lani je branil barve Florida Panthers. Foto: Getty Images

Ob Pittsburghu je igral še za Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils in Florida Panthers.

Le za Gretzkyjem in Howom

Na večni lestvici točk v ligi NHL zaseda drugo mesto.  | Foto: Twitter - Voranc Na večni lestvici točk v ligi NHL zaseda drugo mesto. Foto: Twitter - Voranc

Jagr je v ligi NHL vknjižil 1.921 točk (766 golov, 1.155 podaj), kar ga na večni lestvici uvršča le za neulovljivega Wayna Gretzkyja (2.857 točk). S 766 zadetki je tretji na večni lestvici strelcev lige NHL.

V ligi NHL je odigral 1.733 tekem rednega dela, kar je le 34 manj od rekordnega števila 1.767 tekem v ligi NHL, ki ga ima v last Gordie Howe.

 

Ne spreglejte