Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

liga KHL CSKA Moskva legionarji hokej Jan Muršak

Sreda, 30. 11. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Kapetan risov okreva v Rusiji

Jan Muršak: Bila je težka odločitev. Vrnil se bom brez operacije.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

"Bila je težka odločitev. Možnosti za operacijo so bile 50 : 50, a odločil sem se, da bom okreval brez nje," je poškodovani kapetan slovenske reprezentance Jan Muršak sporočil, da je prečrtal okrevanje z operativnim posegom. Po najbolj optimističnih napovedih bi bil lahko na ledu spet januarja.

Kapetan risov Jan Muršak se je v začetku novembra še drugič letos huje poškodoval. Marca si je zlomil nogo, zdaj okreva po poškodbi rame. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kapetan risov Jan Muršak se je v začetku novembra še drugič letos huje poškodoval. Marca si je zlomil nogo, zdaj okreva po poškodbi rame. Foto: Morgan Kristan / Sportida  

Poslavljajoče se leto je bilo za slovenskega hokejista Jana Muršaka vse prej kot lahko. Zaradi poškodb, ki ga kar nočejo izpustiti iz svojega primeža, je več časa kot na ledu preživel ob ledenih ploskvah. Na okrevanju.

Sredi marca si je ob blokiranju strela na tekmi končnice Kontinentalne hokejske lige zlomil mečnico desne noge in predčasno končal prejšnjo sezono, v začetku novembra pa je imel spet smolo. Na reprezentančnem turnirju si je poškodoval še ramo in se odpravil na nov prisilni počitek.

Ko smo se s poškodovanim Štajercem pogovarjali pred tremi tedni, je dejal, da bo več o okrevanju znanega konec novembra in da obstajata dve možnosti vrnitve po izpahu rame - operacija ali okrevanje brez nje. Če bi izbral prvo možnost, bi najverjetneje že končal sezono. Odločil se je, da se bo v tekmovalni ritem vrnil brez operativnega posega.

Na tebi je, da izbereš, in upaš, da si dobro izbral

Kot pravi, je bila odločitev težka. Upa, da se je odločil pravilno in da se bo tudi brez operacije uspešno vrnil v hokej. | Foto: Vid Ponikvar Kot pravi, je bila odločitev težka. Upa, da se je odločil pravilno in da se bo tudi brez operacije uspešno vrnil v hokej. Foto: Vid Ponikvar

"Bila je res težka odločitev. Ko ti zdravniki rečejo, da je 50 odstotkov možnosti za operacijo oziroma da lahko okrevaš brez operacije ali z njo in da se odloči sam, ni lahko. Takrat je vse na tebi. Moraš izbrati in upati, da si dobro izbral," nam je iz Moskve sporočil 28-letnik, ki se je po premisleku odločil, da ne gre pod nož.

"Tveganje, da bi se mi kaj podobnega ponovilo, bi bilo po operaciji seveda manjše. A ko imaš, tako kot jaz, ramo poškodovano prvič, je ponavadi ne operiraš. Pri odločitvi sem upošteval tudi to, da sem bil konec aprila že na operaciji (noge, op. a.). Poskušal bom čim bolje okrepiti mišice in ramo, da bo vse skupaj dobro držalo. Še bolje, kot je pred poškodbo. In upal, da se to ne bo več ponovilo," je vzrok za odločitev komentiral Muršak.

Največja težava je gibljivost

Ta trenutek ima največ težav z gibljivostjo rame. Ko bo ta spet boljša, sledi krepitev mišic. | Foto: Sportida Ta trenutek ima največ težav z gibljivostjo rame. Ko bo ta spet boljša, sledi krepitev mišic. Foto: Sportida

Kapetan naše reprezentance in član aktualnega podprvaka Kontinentalne hokejske lige CSKA Moskva pravi, da terapije potekajo že vse od poškodbe.

Ramo lahko do določene mere premika, s police lahko vzame kakšno stvar, hude bolečine ni, tu in tam pa ob določenem gibu začuti pekoč občutek. Največja težava je gibljivosti oziroma negibljivosti rame.

"Določeni gibi mi še ne grejo, saj gibljivost rame še ni tako dobra, da bi na primer roko lahko povsem stegnil na drugo stran telesa. Rama je bila tri tedne v enem položaju in mišice so nekoliko zakrnele. Res neverjetno, kako malo časa je potrebno, da sklep zakrni, da mišica ohlapne. Najprej bom moral poskrbeti za gibljivost rame. Ta me najbolj skrbi. Šele potem jo bom lahko začel krepiti," o poteh okrevanja razmišlja hokejski napadalec in dodaja, da gre vsak dan na bolje.

Okrevanje v Rusiji

Njegovo okrevanje bo potekalo tam, kjer je njegov hokejski dom, v Moskvi. "Želijo, da sem z njimi. Glede na to, da me plačujejo in da niso veseli, da sem se poškodoval na reprezentančnem turnirju, je tako tudi najboljše," meni legionar, ki v fitnesu dela vaje za noge, medtem ko bo dvigovanje uteži moralo še nekoliko počakati.

Na ledeno ploskev, kjer si služi kruh, se bo po najbolj optimističnih napovedih vrnil januarja. Dobro se zaveda, da ob prvem stiku z ledom še ne bo pravi: "Ko enkrat ne igraš dva meseca, je to kar velik udarec. Vem, da po tako dolgem obdobju ne moreš kar priti nazaj in biti takoj v najboljši formi."

Smola v najpomembnejših trenutkih

Če bo okrevanje potekalo po načrtih, bi se lahko januarja vrnil v tekmovalni ritem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Če bo okrevanje potekalo po načrtih, bi se lahko januarja vrnil v tekmovalni ritem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Muršak se je v rusko prestolnico preselil pred skoraj tremi leti, pogodba s CSKA mu velja do konca tekoče sezone. Če bi se odločil za operacijo in moral izpustiti preostanek tega tekmovalnega obdobja, to vsekakor ne bi koristilo njegovi klubski hokejski prihodnosti.

"Že ta položaj, v katerem sem zdaj, ni dober. Glede na to, da je to moja zadnja sezona po tej pogodbi, je poškodba prišla v res slabem času. Že lani sem imel zlomljeno nogo in nisem igral vse od marca, zdaj pa še to. Res imam smolo s poškodbami v najpomembnejših trenutkih, a narediti ne morem veliko," pravi naš sogovornik, ki se noče predajati malodušju.

"Ostajam pozitiven. Upam, da bom čim prej pozdravil poškodbo in da bom lahko že januarja spet igral. Do konca rednega dela bom poskušal čim bolje odigrati, nato pa upal na dobro končnico, po kateri ne bi smelo biti težav za naslednjo pogodbo."

CSKA je trenutno na drugem mestu zahodne konference, najbolje pa gre SKA iz Sankt Peterburga.

 

Ne spreglejte