Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2008,
10.23

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 10.23

8 let, 3 mesece

Igor Larjonov v hiši slavnih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hokejska hiša slavnih v Torontu je sprejela štiri nova hokejska imena. Svoje mesto sta med legendami hokeja dobila tudi Igor Larjonov in Glenn Anderson.

Larjonova je po mesecu dni, ko je bil sprejet v IIHF-ovo hišo slavnih, tokrat doletelo novo priznanje. Nekdanji ruski napadalec je postal član hiše slavnih (t.i. Hall of Fame) tudi v Torontu. Ob njem so bili sprejeti še nekdanji igralec Glenn Anderson, sodnik Ray Scapinello in Ed Chynoweth, ki je imel pomembno vlogo pri razvoju in popularizaciji hokeja v Kanadi.

Časten sprejem v hišo slavnih se bo odvijal 10. novembra. Larjonov je v času svoje igralske kariere v dresu CSKA Moskva osvojil kar osem zaporednih naslovov ruskega državnega prvaka, z rusko izbrano vrsto pa je osvojil dve zlati medalji na olimpijskih igrah in šest zlatih na svetovnih prvenstvih. V ligi NHL je debitiral leta 1989, igral pa je za Vancouver Canucks, San Jose Sharks in Detroit Red Wings. S slednjimi je osvojil tudi tri naslove Stanleyjevega pokala. Novice o izboru je bil nekdanji ruski napadalec zelo vesel: "Z besedami ne morem povedati, koliko mi to pomeni. Zelo sem počaščen, da sem izbran v hišo slavnih, kjer imajo mesto zares najboljši igralci vseh časov."

Anderson je v ligi NHL preživel pri Edmontonu kar enajst sezon, kjer je bil vedno pri vrhu najboljših strelcev, z "naftarji" pa je osvojil kar pet naslovov Stanleyjevega pokala. Sledil je prestop v Toronto Maple Leafs, kjer se je veselil še svojega šestega naslova prvaka lige NHL.

Scapinello je kot sodnik prvič sodil tekme lige NHL leta 1971, v najmočnejši hokejski ligi na svetu pa deloval kar 33 let. Tako je sodil na skoraj 3.000 tekmah, saj ima za sabo 2.508 odsojenih tekem rednega dela in 426 končnice. Chynoweth je bil dolgoletni predsednik Western Hockey League, leta 1973 pa je pomagal pri ustanovitvi Canadien Hockey League. Letošnjega aprila je pri 66 letih umrl po hudem boju z rakom.

Ne spreglejte