Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2016,
19.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Bryan Bickell multipla skleroza hokej avtoimunske bolezni liga NHL

Sreda, 16. 11. 2016, 19.47

6 let, 6 mesecev

Multipla skleroza

Bryan Bickell: Vsak pozna svoje telo. Vedel sem, da to ni normalno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Bryan Bickell | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hokejistu Carolina Hurricanes Bryanu Bickllu se je življenje pred dnevi obrnilo na glavo. Zdravniki so ugotovili, da ima dolgoletni NHL-lovec multiplo sklerozo. Tridesetletnik upa, da se bo kljub zahrbtni bolezni lahko vrnil na ledene ploskve.

Izjemno težke čase preživlja v Oronu, v mestecu v kanadski provinci Ontario, rojeni Bryan Bickell. Za nedoločen čas se je moral posloviti od športa številka ena v svojem življenju, brez katerega si težko predstavlja prihodnost. Čeprav je v mladosti okleval med bejzbolom in hokejem, je na koncu izbral zadnjega in se v njem uveljavil.

S Chicagom do treh Stanleyjevih pokalov

Takole se je še lani junija s Chicagom veselil naslova prvaka lige NHL. To je bil zanj tretji Stanleyjev pokal v karieri. | Foto: Getty Images Takole se je še lani junija s Chicagom veselil naslova prvaka lige NHL. To je bil zanj tretji Stanleyjev pokal v karieri. Foto: Getty Images

Leta 2004 so krilnega napadalca na naboru lige NHL Chicago Blackhawks izbrali kot 41. po vrsti, v sezoni 2006/07 je na največji klubski hokejski sceni nastopil prvič. V prvih štirih tekmovalnih obdobjih je večino časa sicer preživel v podružnici iz lige AHL, od sezone 2010/11 pa je bil redno v NHL-ekipi iz vetrovnega mesta.

S Chicagom je osvojil tri Stanleyjeve pokale (2010, 2013, 2015). V zadnji sezoni so ga pestile zdravstvene težave (težave z vidom in vrtoglavica – pojavljajo se med znaki multiple skleroze), zato se je moral iz NHL-a spet preseliti v AHL. Chicago ga je nato ponudil drugim klubom iz najkakovostnejše hokejske lige na svetu.

Selitev in šok

Bickell je pristal pri klubu Carolina Hurricanes in zanj letos odigral sedem tekem.

Nekega jutra je v rami začutil bolečino in menil, da je morda spal v slabem položaju. "Mesto je bilo malce odrevenelo. Mislili smo, da gre za stisnjen živec," se je izkušeni oklepnik v pogovoru za Chicago Tribune spomnil, kako se je vse skupaj začelo.  

Ko se stanje ni izboljšalo in je podoben občutek začutil še v nogi, je vedel, da je nekaj narobe: "Vsak pozna svoje telo. Ve, kaj je normalno in kaj ne. To vsekakor ni bilo normalno".

Zdravniki so potrdili zle slutnje in po najrazličnejših raziskavah ugotovili, da ima multiplo sklerozo. Avtoimunsko bolezen centralnega živčnega sistema. Kot pravi zdravstvena stroka, zdravila, ki bi jo pozdravilo, ni, se pa lahko s hitrim odkritjem bolezni in ustreznim zdravljenjem zmanjša, upočasni in omeji napade.

Strah je, a ostaja hraber

Pozitivne misli kolegov iz lige NHL mu dajejo spodbudo in krepijo željo, da se vrne na ledene ploskve.  | Foto: Getty Images Pozitivne misli kolegov iz lige NHL mu dajejo spodbudo in krepijo željo, da se vrne na ledene ploskve. Foto: Getty Images

Skoraj čez noč se je znašel v negotovosti. Še pred tedni je natančno vedel, kje bo preživel naslednjih nekaj mesecev, saj je urnik rednega dela lige NHL znan vnaprej, zdaj ne ve, kam ga bo peljalo življenje.

"Negotovost obstaja. Resnično upam, da se bom lahko vrnil na led in opravljal svoje delo. Da bom lahko nadaljeval svojo kariero, če se bom držal navodil. Strah vsekakor obstaja. Predvsem zato, ker sem tako dolgo v hokeju in je to morda konec. V življenju so različne poti, mene bi lahko ta odpeljala v drugo smer," je za chicagotribune.com dejal visokorasli hokejist, ki poskuša strah potisniti na stran in ostaja optimističen.

Oče dveh hčera v teh dneh čuti močno podporo, ki so mu jo ob bližnjih izkazali soigralci, nekdanji soigralci, preostali kolegi v ligi NHL in navijači. Ta mu daje dodatno spodbudo, da uresniči željo in se vrne na ledene ploskve.

Tridesetletnik je že začel zdravljenje oziroma postopke, s katerimi bi stabilizirali bolezen. Ob tem ga spremlja upanje, da 30. oktobra ni odigral zadnje tekme lige NHL.

Ne spreglejte