Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2017,
12.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Natisni članek

Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL

Sreda, 15. 11. 2017, 12.29

6 let, 5 mesecev

Slovenski as pri vrhu večnih lestvic kalifornijskega kluba

Številke, ki kažejo igralsko veličino Anžeta Kopitarja #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Anže Kopitar | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Moram biti boljši. Vem, da lahko igram bolje, sem samozavesten, da se lahko vrnem na raven, ki jo od sebe pričakujem in ki jo od mene pričakujejo drugi," je pred začetkom svoje 12. sezone v ligi NHL dejal Anže Kopitar. Na 18. tekmi sezone je vknjižil 22. točko, svoj točkovni niz podaljšal na rekordnih devet tekem in se na petem mestu večne lestvice franšize po točkah izenačil z legendarnim Berniejem Nichollsom. Ni kaj, sezona našega najboljšega hokejista se je začela odlično.

Ko so hokejisti Los Angeles Kings aprila še drugič v zadnjih treh sezonah ostali brez končnice in predčasno končali sezono, so sledile korenite spremembe. Med drugim se je moral posloviti glavni trener Darryl Sutter, nasledil ga je dolgoletni pomočnik John  Stevens in vnesel prepotrebno svežino.

"Te službe ne bi sprejel, če ne bi verjel, da lahko spet zmagamo. Seveda ta ekipa ni enaka tisti, ki je osvojila Stanleyjeva pokala, a še vedno imamo precej fantov, ki so bili takrat zraven. Naš izziv je, da nekateri naši ključni igralci spet zaigrajo tako, kot znajo," je poleti razmišljal 51-letni strokovnjak in s tem meril tudi na skromnih 52 točk na 76 tekmah Kopitarja, ki prvič po devetih sezonah ni bil najučinkovitejši Kralj (to mu je uspelo devetkrat v 11 tekmovalnih obdobjih).

Stvari se postavljajo na svoje mesto

John Stevens je verjel, da se bo Kopitar vrnil v staro formo. | Foto: Reuters John Stevens je verjel, da se bo Kopitar vrnil v staro formo. Foto: Reuters

A z novo sezono so se stvari spet postavile na svoje mesto. Stevens je napovedal, "da se Kopitarjeva minutaža ne bo zmanjšala, bo pa kakovost teh minut drugačna. Več časa mu bom namenil v napadalni tretjini," kar 30-letni Gorenjec s pridom izkorišča.

Kapetan La Kings na prvo mesto sicer vselej postavlja ekipo, ki je v torek izgubila tretjič zapored, še vedno se drži visokega drugega mesta zahodne konference, a tokrat ne moremo mimo njegovega osebnega doprinosa.

Polovico zadetka in 1,22 točke na tekmo

Lani je v celotni sezoni dosegel 12 zadetkov, letos je že pri devetih - v povprečju dosega 0,5 zadetka na tekmo. | Foto: Reuters Lani je v celotni sezoni dosegel 12 zadetkov, letos je že pri devetih - v povprečju dosega 0,5 zadetka na tekmo. Foto: Reuters

Kopitar je ob porazu z 2:3 proti Vancouvru svoj najdaljši točkovni niz podaljšal na devet tekem, na 18. obračunu vknjižil 22. točko sezone, kar ga uvršča na sedmo mesto po točkah v ligi.

Za zdaj, pa čeprav je za njim šele manj kot četrtina rednega dela sezone, uspešno sledi neuslišani želji točke na tekmo. Najbližje temu dosežku je bil v sezoni 2009/2010, ko je na 82 tekmah dosegel 81 točk.

Hrušičan je lani zmogel zgolj 12 zadetkov, letos je že pri devetih – trenutno v povprečju doseže 0,5 zadetka na tekmo, 0,72 podaje na tekmo oziroma 1,22 točke na tekmo. Prav v tej sezoni je edinkrat hitreje dosegel 20 točk v sezoni – to mu je letos uspelo na 16. tekmi, lani je za to potreboval še enkrat toliko tekm.

Je najboljši strelec in podajalec svojega moštva, sledi mu prebujeni Dustin Brown (8 zadetkov, 10 podaj), s katerim letos odlično sodelujeta v napadu.

Lovi in za seboj pušča legende Kraljev

Skorajda ni pomembnejšega elementa na večni lestvici LA Kings, da Kopitar ne bi bil med najboljšimi petimi Kralji v zgodovini. | Foto: Gulliver/Getty Images Skorajda ni pomembnejšega elementa na večni lestvici LA Kings, da Kopitar ne bi bil med najboljšimi petimi Kralji v zgodovini. Foto: Gulliver/Getty Images

Slovenski hokejski as, ki ga zaradi odločitve lige NHL februarja ne bomo gledali na olimpijskih igrah v Pjongčangu, ne narekuje tempa le soigralcem, pač pa postavlja standarde tudi na večnih lestvicah kalifornijske franšize, na katerih je v številnih pogledih že prehitel velikega Wayna Gretzkyja.

Prav na torkovi tekmi je vknjižil 758. točko rednega dela in na večni lestvici skočil na peto mesto, ki si ga deli z legendarnim Berniejem Nichollsom. Na prvem je s 1.307 točkami Marcel Dionne.

Kopitar je v večnem vrhu Los Angeles Kings tudi v drugi elementih. Po številu zadetkov je z 264 goli na šestem mestu, če bo nadaljeval v tem ritmu, bo kmalu prehitel Butcha Goringa (275), s 557 vodi Luc Robitaille. S 494 podajami je peti najboljši podajalec Kraljev vseh časov, vodilni Dionne jih je vknjižil 757. Po številu doseženih zadetkov, odločilnih za zmago, pa je naš osrednji napadalec z 41 na četrtem mestu. Ni daleč dan, ko bo ujel Dava Taylorja s 47.

Med peterico Kraljev je tudi, ko beseda nanese na število odigranih tekem, 858 jih je za njim v rednem delu, kar ga uvršča na četrto mesto. Pred njim je še eden od aktivnih igralcev Dustin Brown.

Več o Kopitarjevih mejnikih v dresu LA Kings si lahko ogledate v spodnji infografiki.

 

Ne spreglejte