Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 7. 2016,
20.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

Sevilla Nemčija Francija Euro 2016 Michel Platini Harald Schumacher Patrick Battiston

Torek, 5. 7. 2016, 20.59

6 let, 6 mesecev

Škandalozni prekršek iz leta 1982

Tako razburil Francoze, da je njegova lutka visela na vislicah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88
Schumacher Toni Harald | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V četrtek se bosta na evropskem prvenstvu v polfinalnem srečanju udarili  Francija in Nemčija. Sosedi sta v preteklosti poskrbeli za številna razburljiva srečanja, največ prahu pa je dvignil polfinale na SP 1982, ki ga je zaznamoval brutalni prekršek nemškega vratarja nad francoskim nogometašem.

Zgodba o Francozu Patricku Battistonu in Nemcu Haraldu Antonu Schumacherju še ni pozabljena. Spada med najbolj razburljiva polfinalna srečanja vseh časov. Marsikdo se je spominja tudi zaradi nešportnega posredovanja nemškega vratarja, ki je huje poškodoval francoskega zvezdnika, a jo je na presenečenje vseh odnesel celo brez kartona.

Kaj se je zgodilo? Osmega julija 1982, v petek bo minilo okroglih 34 let, so Zahodni Nemci v polfinalu SP premagali Francijo. Srečanje, ki se ga je pozneje oprijel vzdevek seviljska tragedija, je potekal na štadionu Ramon Sanchez Pizjuan v prestolnici Andaluzije. Okrog 70 tisoč gledalcev je spremljalo razburljivo srečanje, zanimivo do zadnje sekunde.

Škarjice Fischerja razžalostile Francoze

Zahodni Nemci in Francozi so leta 1982 v Sevilli poskrbeli za eno najbolj razburljivih srečanj v nogometni zgodovini. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zahodni Nemci in Francozi so leta 1982 v Sevilli poskrbeli za eno najbolj razburljivih srečanj v nogometni zgodovini. Foto: Guliverimage/Getty Images Končni rezultat je bil 8:7, po podaljških se je dvoboj končal 3:3, po rednem delu pa 1:1. Galski petelini so v podaljšku zapravili prednost dveh zadetkov (3:1). Mladi nemški zvezdnik z zlato levo roko Pierre Littbarski je Nemce povedel v vodstvo v 17. minuti,  a je francoski velemojster Michel Platini z bele točke hitro poskrbel za izenačenje. Rezultat se do konca rednega dela ni več spreminjal, nato pa so Francozi, čeprav so ostali z igralcem manj na igrišču, prestavili v višje obrate. Najprej je branilec Marius Tresor povedel Francijo v vodstvo z 2:1, šest minut pozneje je nizki, a zelo prodorni Alain Giresse povišal na 3:1.

Franciji se je nasmihal ogromen uspeh, preboj v veliki finale, a se Nemci niso predali. Trmasto so se borili naprej in še do konca prvega dela podaljška znižali na 2:3. Upanje v preobrat jim je povrnil Karl-Heinz Rummenigge, v 108. minuti pa je Klaus Fischer s prekrasnimi škarjicami izenačil na 3:3 ter poskrbel, da se je dvoboj prevesil v izvajanje kazenskih udarcev.

Nato se je začela velika drama. Nemci so prvi pokazali ranljivost, saj je Uli Steilike v tretji seriji zapravil strel z bele točke. Dolgolasi francoski vratar Jean-Luc Ettori je prebral njegovo namero. Francozi so se znašli v prednosti, a so jo hitro zapravili. Didier Six, četrti francoski izvajalec, je bil neuspešen. Ko sta zadela še najboljša posameznika Platini in Rummenigge, je bilo 4:4.

V šesti rundi Maxime Bossis ni bil kos nalogi. Schumacher ga je pretental in zaustavil njegov slaboten strel, Horst Hrubesch, junak finala EP 1980, pa je z natančnim udarcem v desni spodnji kot poskrbel za končno zmago s 5:4. Veliko slavje Nemcev se je začelo, a jim je na španskem štadionu uspeh privoščil le malokdo.

Schumacher zbil Battistona na tla

Nezavestnega Patricka Battistona, ki je prišel k sebi šele 30 minut po trku, so z igrišča odnesli z nosili.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Nezavestnega Patricka Battistona, ki je prišel k sebi šele 30 minut po trku, so z igrišča odnesli z nosili. Foto: Guliverimage/Getty Images Vse zaradi dogodka iz 57. minute, ki je še danes predmet številnih razprav. Schumacher je bil v začetku osemdesetih let najboljši vratar v Zvezni republiki Nemčiji. Nogometni otrok Kölna je bil neustrašen in fizično zelo močan vratar, Battiston pa je ravno prihajal v najboljša leta. Francoski selektor Michel Hidalgo ga je v 50. minuti, ko je bil rezultat 1:1, poslal v ogenj.

Le sedem minut po tem, ko je vstopil v igro, se je znašel v lepi priložnosti za zadetek. Platini ga je zaposlil z dolgo globinsko podajo. Hitri Battiston se ni obotavljal, ampak stekel proti nemškim vratom. Bil je hitrejši od nemških branilcev in se tik pred kazenskim prostorom odločil za strel. Žoga ni zadela cilja. Ni veliko manjkalo, a na žalost francoskih navijačev ni končala v nemški mreži. V trenutku, ko je Battiston pogledoval, ali bo dosegel zadetek, je vanj skočil Schumacher.

Battiston je udaril žogo, Nemec pa nekaj trenutkov pozneje njega. V Francoza se je zapodil v skoku ter ga s kolkom in ramo spravil na tla. Battiston je padel v nezavest, izgubil je tri zobe, imel tri zlomljena rebra, poškodoval pa si je tudi hrbet, s katerim je imel težave vse do konca aktivne nogometne kariere. Angleški sodnik Charles Corver na začudenje občinstva v Sevilli ni pokazal niti na prekršek, Nemec pa jo je odnesel brez kartona. Ne le rdečega, ampak tudi rumenega!

Francozi panično pomagali soigralcu, Nemec pa čakal, da nadaljuje igro

Nemški vratar ni dobil nobenega kartona. Sodnik sploh ni piskal prekrška v korist Francije! | Foto: Guliverimage/Getty Images Nemški vratar ni dobil nobenega kartona. Sodnik sploh ni piskal prekrška v korist Francije! Foto: Guliverimage/Getty Images V francoskem taboru so bili zelo začudeni. Niti ne toliko nad tem, da sodnik ni kaznoval Schumacherja, ampak bolj nad njegovo ravnodušnostjo. Ko so francoski soigralci na čelu s kapetanom Platinijem prihiteli do nesrečnega nogometaša St. Etienna, ki je obležal brez zavesti, in panično klicali na pomoč može z nosili, je Zahodni Nemec mirno stal. Roke so mu zdolgočaseno slonele na bokih. Čakal je, kdaj bo lahko izvajal udarec in nadaljeval igro. Odzval se je hladnokrvno in si prislužil prezir francoskih navijačev, pa tudi nogometašev.

V francoskih očeh je postal veliki sovražnik. Ko so ga po tekmi obvestili, da je Battiston izgubil nekaj zob, je hladno dejal, da mu bo že plačal za popravilo, kar je še dodatno razjezilo "trikolorje". "Med tekmo sem opazoval njegovo obnašanje in vzvišenost, ko se je zaletel v Dominiqua Rocheteauja in Didierja Sixa. To sem tudi povedal soigralcem na klopi," je nekaj desetletij pozneje obujal spomine v pogovoru z agencijo AFP.

Ko je prišel v igro, je na zelenici prebil le sedem minut, nato pa postal še sam žrtev enega najbolj znamenitih prekrškov v zgodovini svetovnih prvenstev. Schumacher si je tako želel zmage, da je prestopil mejo dobrega okusa. Sodnik je pojasnil, zakaj jo je Schumacher odnesel brez kazni. "Sploh nisem videl trka, ker sem spremljal gibanje žoge, ki je šla proti golu. Nato sem vprašal stranskega sodnika, ali je bil trk nameren ali ne. Dejal je, da je bilo to dejanje povsem nenamerno. Zato nisem dosodil prekrška. Nič nisem mogel storiti," je povedal pozneje za francoski športni časnik L'Equipe.

Strasti mirila celo nemški kancler in francoski predsednik

Trenutek, ko je Schumacher ubranil kazenski strel Maximu Bossisu in odprl ZRN pot do finala SP 1982. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trenutek, ko je Schumacher ubranil kazenski strel Maximu Bossisu in odprl ZRN pot do finala SP 1982. Foto: Guliverimage/Getty Images Francija je nepričakovano doživela velik udarec. Takrat sta bili lahko na tekmi svetovnega prvenstva opravljeni le dve menjavi, galski petelini pa so svojo kvoto izpolnili že po 60 minutah. Zato je bilo veselje Francozov še toliko večje, ko so v podaljšku zadeli v polno kar dvakrat in hitro povedli s 3:1. Na koncu je njihov trud vendarle strla utrujenost.

Schumacher je postal najbolj osovražena oseba v Franciji. Strasti sta morala miriti celo vodilna politika, nemški kancler Helmut Schmidt in francoski predsednik Francois Mitterand. Francozi so v nemškem vratarju prepoznali podobo zlobnega nacista, nasilnega pripadnika enote SS. Uspelo mu je nepredstavljivo, saj je v Franciji, ki je med drugo svetovno vojno utrpela nešteto nemških zločinov, postal celo bolj osovražen kot sam Adolf Hitler.

ZRN : Francija 8:7 po 11-m (3:3, 2:3, 1:1, 1:1)

Strelci: Littbarski 17., Rummenigge 102., Fischer 108.; Platini 27./11-m, Tresor 92., Giresse 98.
Strelci z bele točke: Kaltz, Breitner, Littbarski, Rummenigge, Hrubesch; Giresse, Amoros, Rocheteau, Platini; zgrešili so Stielike, Six in Bossis.

ZRN: Schumacher, Stielike, Breitner, Kaltz, Briegel (od 97. Rummenigge), Förster, Magath (od 73. Hrubesch), Dremmler, Littbarski, Fischer; selektor Jupp Derwall
Francija: Ettori, Amoros, Janvion, Tresor, Bossis, Tigana, Giresse, Platini, Genghini (od 50. Battiston, od 60. Lopez), Rocheteau, Six; selektor Michel Hidalgo

"Nikoli se nisem počutil tako osovraženega kot takrat. Nisem želel poškodovati Battistona. Če bi se to ponovilo, bi še enkrat naredil isto. To je bil edini način, da sem prišel do žoge," je Nemec, danes podpredsednik Marohovega Kölna, dejal za francoski časnik Le Figaro. Priznal je, da ga je močno pekla vest, saj se je počutil, kot da se bo zaradi njega vsak čas začela vojna med sosedi. Zaradi dogodka ni imel mirnega spanca, potožil je, da mu je najbolj žal, da z nemško delegacijo ni obiskal Battistona v bolnišnici. Bilo ga je preprosto strah odziva francoskega tabora, preganjali pa so ga tudi strahovi, da bo nesrečni Francoz ostal v komi in da si ne bo nikoli opomogel.

Battistonu se je opravičil, a šele čez nekaj mesecev. Ravno dan pred njegovo poroko, ko ga je obiskal v Metzu. Za dogodek so izvedeli tudi francoski novinarji, kar Nemcu, ki je vidno nezadovoljen zapustil prizorišče, ni bilo všeč.

Njegova lutka je visela na vislicah

Schumacher je danes podpredsednik "kozličkov" iz Kölna, Battiston pa sodeluje s podmladkom Bordeauxa, kjer je leta 1991 sklenil kariero. | Foto: Guliverimage/Getty Images Schumacher je danes podpredsednik "kozličkov" iz Kölna, Battiston pa sodeluje s podmladkom Bordeauxa, kjer je leta 1991 sklenil kariero. Foto: Guliverimage/Getty Images Po slabih dveh letih je napočil čas za prvo tekmo med Francijo in ZR Nemčijo po epskem polfinalu na SP 1982 v Španiji. Aprila 1984 sta se reprezentanci dogovorili za prijateljsko tekmo v Strasbourgu. Ozračje je bilo naelektreno. Schumacher se spominja, da je najprej, ko je vstopil na igrišče, na tribunah zagledal lutko sebe, ki visi na vislicah.

Med srečanjem so ga zmerjali z nacistom, vanj metali jajca, krompir, jabolka, paradižnike in celo kamne. Vse, kar se je pojavilo v rokah občinstva. Vsakič, ko je imel žogo, so žvižgali in besneli. Nemci se lahko le prisebnosti in številčnosti francoskih policistov zahvalijo, da kdo od podivjane množice ni pritekel na igrišče ter želel fizično obračunati z osovraženim Nemcem.

Schumacher se je pripravil na žalitve. Opravil je ogromno avtogenih treningov, tako da ga negativna energija, ki jo je sprejemal od francoskih navijačev, ni vrgla iz tira. Ostal je zbran do zadnjega sodnikovega piska. Francozi so na koncu zmagali z 1:0, Schumacher pa je branil izjemno in si nekajkrat zaradi izjemnih posredovanj prislužil celo sramežljive aplavze. Po tekmi si je z Battistonom v slačilnici izmenjal dres, medijski pritisk nanj pa se je umiril.

Oba sta bila evropska prvaka

Schumacher je v finalu SP 1986 izgubil proti Argentini. | Foto: Reuters Schumacher je v finalu SP 1986 izgubil proti Argentini. Foto: Reuters ZR Nemčija in Francija sta se pomerili tudi v polfinalu SP 1986, ko so bili z 2:0 boljši Nemci. Podobno kot štiri leta poprej (poraz z Italijo 1:3) so tudi v Mehiki ostali praznih rok v finalu (poraz z Argentino 2:3), tako da je Schumacher reprezentančno kariero končal brez naslova svetovnega prvaka.

Battiston je v uteho postal evropski prvak (1984). Na seznamu zmagovalcev je nasledil prav Schumacherja, ki je z Nemčijo osvojil evropski naslov leta 1980 v Italiji.

Na turnirju, na katerem ga je Schumacher brutalno zrušil na tla, je dajal vtis, da njegova najlepša leta še prihajajo. Po travmi, ki jo je izkusil proti Nemcem, ni nikdar več ponovil tako vrhunskih predstav, ljubitelji nogometa pa se ga bolj kot po predstavah spomnijo po prekršku, ki ga je utrpel v Sevilli, ko je postal žrtev krute poteze nemškega vratarja Ta dviga prah že 34 let in bo predmet debate tudi pred četrtkovim spektaklom med izbranci Didierja Deschampsa in Joachima Löwa.

Sosedski obračun se bo začel ob 21. uri v Marseillu, zmagovalca pa v finalu letošnjega Eura čaka boljši iz sredine tekme med Walesom in Portugalsko.

Ne spreglejte