Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
19. 6. 2016,
10.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Natisni članek

Madžarska Euro 2016 Avstrija Fernando Santos Portugalska Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Nedelja, 19. 6. 2016, 10.12

6 let, 7 mesecev

Odmevi Cristiana Ronalda po remiju z Avstrijo

Tragični junak Ronaldo se tolaži: Tako slabo nam ne bo šlo v nedogled

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Prvi zvezdnik evropskega prvenstva Cristiano Ronaldo je zelenico pariškega štadiona po remiju z Avstrijo (0:0) zapuščal z mešanimi občutki. Postal je portugalski rekorder, a je bil razočaran, saj je pričakoval, da se bo vpisal med strelce. Zapravil je najlepšo mogočo priložnost, strel z bele točke.

Navijači Portugalske so si po žrebu skupin za evropsko prvenstvo 2016 zadovoljno meli roke, saj so bili prepričani, da bodo njihovi ljubljenci v skupini F z lahkoto opravili z Islandijo, Avstrijo in Madžarsko. Pričakovali so zanesljivo prvo mesto in tri zmage. Da bo nekoliko težje od pričakovanj, je nakazal že uvodni remi s srčnimi Islandci, ki so osvojili zlata vredno točko (1:1), s svojim proslavljanjem podviga in obrambno naravnano igro pa pošteno razjezili Cristiana Ronalda.

Kapetan Portugalske je v Francijo pripotoval kot aktualni evropski klubski prvak (Real Madrid), z reprezentanco pa je napovedoval velike dosežke. Kralj strelcev je pričakoval, da bo redno tresel mreže tudi na Euru, a se je uštel. Proti Islandiji je zapravil kar nekaj priložnosti in se pogosto prijemal za glavo, proti Avstriji pa je bilo vsega še več. V nogah je imel zmago, saj je dobrih deset minut pred koncem rednega dela izvajal strel z bele točke. Če bi zadel v polno, bi popeljal Portugalce v vodstvo in jim olajšal pot do zmage in napredovanja v izločilni del, tako pa je zgrešil cilj in jim podaljšal muke na letošnjem Euru.

Ponosen na rekord, a vseeno malce zagrenjen

Če bi se v soboto vpisal med strelce, bi postal prvi nogometaš, ki je zadel v polno na štirih zaporednih EP. | Foto: Če bi se v soboto vpisal med strelce, bi postal prvi nogometaš, ki je zadel v polno na štirih zaporednih EP. "Dobro smo igrali in si pripravili veliko priložnosti, a jih nismo znali spremeniti v zadetek. Tudi sam sem jih zapravil kar nekaj. Med drugim tudi kazenski strel. A to je del nogometa," je pojasnjeval 31-letni portugalski kapetan, ki se je v soboto vpisal v zgodovino. To je bil že njegov 128. nastop v državnem dresu. Toliko jih ni zbral še nihče, niti prejšnji rekorder Luis Figo (127), ki je tako na večni lestvici zdrsnil na drugo mesto.

"To je rekord, na katerega sem zelo ponosen. Moj cilj je bil postati reprezentant z največjim številom nastopov in zadetkov. To sem dosegel, a sem še vedno malce žalosten, saj sem želel doseči ta rekord na drugačen način. Želel sem premagati Avstrijo. Nisem si predstavljal, da bodo stvari potekale tako, kot so na tej tekmi," je bil nezadovoljen s končnim rezultatom.

Z Madžarsko jih čaka finale

V 85. minuti je dosegel zadetek, ki pa je bil upravičeno razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. | Foto: V 85. minuti je dosegel zadetek, ki pa je bil upravičeno razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. Portugalci so imeli lepše priložnosti, tudi dvakrat stresli okvir vrat (poleg Ronalda še Nani v prvem polčasu), a žoga ni hotela v avstrijsko mrežo. Če bi se Ronaldo vpisal med strelce, bi postal evropski rekorder in prvi nogometaš, ki je dosegel vsaj en zadetek na štirih zaporednih evropskih prvenstvih. Na omenjeni podvig bo moral še malce počakati. Morda se mu posreči na zadnji tekmi skupinskega dela, ko se bo Portugalska udarila z vodilno Madžarsko (22. junija).

"To bo naš finale," sporoča selektor Fernando Santos, ki je na evropskem prvenstvu zadovoljen z vsem, razen z zaključevanjem akcij in neučinkovitostjo. Portugalci so si tako proti Islandiji kot tudi Avstriji pripravili obilico zrelih priložnosti, ki pa jih niso znali preleviti v zadetke. "V ekipi imamo izkušene igralce, ki so navajeni takšnih tekem. Če bomo nadaljevali tako, kot smo igrali na tem prvenstvu, bomo napredovali," je poudaril Joao Moutinho, zvezni igralec Monaca, ki je bil izbran za najboljšega posameznika na srečanju z Avstrijo.

Verjeti morajo tudi navijači

Portugalski zvezdnik ni mogel premagati avstrijskega vratarja. | Foto: Portugalski zvezdnik ni mogel premagati avstrijskega vratarja. Portugalci torej verjamejo, da lahko na srečanju z Madžarsko popravijo vtis in si zagotovijo nastop v osmini finala. Če bi jim spodletelo, bi lahko ostali celo brez napredovanja. Morda ne bi zadoščala niti točka in bi Portugalci zapustili tekmovanje brez enega samega poraza. "Moramo verjeti v napredovanje in se še enkrat zahvaliti navijačem, ki nas podpirajo na tekmah v Franciji, pa tudi drugje. Prepričan sem, da bo dala Portugalska vse od sebe. Če se boš trudil, boš tudi nekaj dosegel," po remiju z Avstrijo (0:0), s katerim si je otežil možnosti za napredovanje, razmišlja Ronaldo.

Ostaja optimist. "Igralci moramo razmišljati, da nam lahko še vedno uspe. Če zmagamo, smo notri (v osmini finala, op. p.). Verjeti morajo tudi portugalski navijači. Tako slabo nam ne bo šlo v nedogled, stvari se bodo izboljšale," je napovedal prvi zvezdnik evropskega prvenstva, ki na tekmovanju v Franciji še ni dočakal strelskega prvenca. Pa čeprav je zaigral proti Islandiji in Avstriji, ki sta bili pred začetkom Eura s strani portugalskih navijačev označeni kot idealni tekmici za pridobivanje samozavesti in zadetkov.

Po tekmi je pokazal veliko srce. Ko se je skrušen odpravljal proti slačilnici, je proti njemu pritekel navijač in se, čeprav je bil obkrožen z varnostniki, želel fotografirati z najboljšim Portugalcem. Ronaldo ni imel nič proti.

Kako je Ronaldo po stresni tekmi ustregel navijaču? (foto)

 | Foto:     | Foto:  | Foto:  | Foto:  | Foto:  | Foto:

Ne spreglejte