Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
30. 6. 2016,
18.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

infografika Euro 2016 Poljska Borussia Dortmund Bayern München Portugalska Real Madrid Robert Lewandowski Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Četrtek, 30. 6. 2016, 18.35

6 let, 7 mesecev

Primerjava najboljših nogometašev Portugalske in Poljske

Evropa bo pomahala v slovo velikanu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Danes se bosta v neposrednem obračunu spopadla napadalca, ki spadata med svetovno elito. Cristiano Ronaldo kraljuje v dresu madridskega Reala in portugalske reprezentance, Robert Lewandowski pa je prvi strelec Bayerna in poljske izbrane vrste. Eden od njiju bo zvečer v Marseillu že pospravljal kovčke.

 

V boju za najboljšega strelca evropskega prvenstva v Franciji najbolje kaže Francozu Antoinu Griezmannu in Valižanu Garethu Balu. Dosegla sta tri zadetke, tako kot Španec Alvaro Morata, ki pa je za razliko od njiju že izpadel.

Ronaldo na tekmi s Hrvaško dolgo časa le opazovalec

Cristiano Ronaldo je aktualni klubski evropski prvak. Z Realom je v finalu lige prvakov premagal Atletico Jana Oblaka. | Foto: Vid Ponikvar Cristiano Ronaldo je aktualni klubski evropski prvak. Z Realom je v finalu lige prvakov premagal Atletico Jana Oblaka. Foto: Vid Ponikvar V skupini bližnjih zasledovalcev, ki jih mika priznanje za najboljšega strelca Eura, se nahaja tudi Cristiano Ronaldo. Najboljši evropski nogometaš, saj ga je januarja v točkovanju za najboljšega nogometaša sveta prehitel le Argentinec Lionel Messi, se je v Franciji dvakrat vpisal med strelce. Obakrat na stresni tekmi z Madžarsko (3:3). Na uvodnih tekmah (Islandija, Avstrija) je zapravil ogromno priložnosti, tudi kazenski strel. Portugalski dvojni rekorder (po številu nastopov, pa tudi zadetkov) in kapetan se je težko soočal s pritiskom.

Po remiju z Islandci ni skoparil s kritikami na račun Islandcev, najprijetnejše senzacije turnirja, pred srečanjem z Madžarsko pa je iz rok novinarja iztrgal mikrofon in ga zalučal v bližnje jezero. V osmini finala je na tekmi s Hrvaško prvič na vrata tekmeca ustrelil šele v 117. minuti, le nekaj trenutkov pozneje pa je Portugalska dočakala zmagoviti zadetek. Podredil se je obrambnim nalogam ekipe in bil skoraj nenevaren za hrvaška vrata (prvič se je žoge v kazenskem prostoru Hrvaške dotaknil šele v 70. minuti), a ga to ni spravilo v slabo voljo. Razveselil se je preboja med osem najboljših in ohranil upanje na osvojitev prve reprezentančne lovorike. Portugalska ni bila še nikoli evropski ali svetovni prvak, letos pa je od naslova oddaljena le še tri korake.

Kdaj se bo odprlo strelskemu kralju bundeslige?

Kapetana poljske in portugalske reprezentance sta se v ligi prvakov pomerila v sezoni 2012/13. | Foto: Reuters Kapetana poljske in portugalske reprezentance sta se v ligi prvakov pomerila v sezoni 2012/13. Foto: Reuters Oviro v četrtfinalu predstavlja Poljska, pri kateri se veliko niti suče okrog prstov Roberta Lewandowskega. Je prvi zvezdnik belo-rdečih, kapetan in najboljši strelec. Podobno kot Ronaldo se na evropskem prvenstvu spopada z nenadejano strelsko sušo. Za razliko od Portugalca je ni prekinil še na nobeni tekmi. Letos v reprezentančnem dresu sploh še zatresel mreže, čeprav je odigral sedem tekem. Lani je za primerjavo dosegel kar 11 zadetkov.

Najboljši strelec nemškega prvenstva ni čez noč pozabil, kako se tresejo mreže, zato so poljski navijači prepričani, da se mu mora slej ko prej odpreti. Napadalec Bayerna na Euru še vedno čaka na prvi strel v okvir vrat. Poljski selektor je zadovoljen z njegovim prispevkom v igri. Kot najnevarnejši napadalec vedno nase privleče ogromno število tekmecev in s tem razbremeni soigralce. Je tudi igralec, nad katerim so storili največ prekrškov na letošnjem EP.

Poljakom gre za zdaj v Franciji dobro, saj so še neporaženi, prek Švice pa so se po loteriji kazenskih strelov zavihteli med osem najboljših. Zdaj imajo priložnost, da po 34 letih pripeljejo Poljsko v polfinale velikega tekmovanja. Nazadnje je bila polfinalistka na SP 1982. Portugalci so bili tam nazadnje pred štirimi leti, prav na Euru, ki sta ga skupno gostili Poljska in Ukrajina.

Lewandowski je leta 2013 zasenčil Ronalda

Zvečer se bo tako poslovil nekdo iz elitne skupine napadalcev na svetu. Vrednost 31-letnega strelskega kralja, rojenega na otoku Madeira, znaša 110 milijonov evrov, prav veliko pa ne zaostaja višji in štiri leta mlajši Poljak, v zadnjih letih neprestani strah in trepet nemških prvoligaških klubov.

Je po 34 letih napočil čas, da se bo Poljska uvrstila v polfinale velikega tekmovanja? | Foto: Reuters Je po 34 letih napočil čas, da se bo Poljska uvrstila v polfinale velikega tekmovanja? Foto: Reuters

To ne bo prvi medsebojni obračun prvih zvezdnikov Portugalske in Poljske. Dobro se poznata iz lige prvakov, kjer sta se nazadnje srečala v sezoni 2012/13. Takrat je Lewandowski branil še barve Borussie Dortmund in na Westfalnu prerešetal mrežo belih baletnikov. Dosegel je kar štiri zadetke in spravljal v obup obrambo Reala, ki jo je sestavljal še en portugalski reprezentant, Pepe. Častni zadetek za kraljevi klub je dosegel CR7.

Danes ne bo potekala klubska tekma, ampak reprezentančna. Sledi novo poglavje dvoboja med Ronaldom in Lewandowskim, ki ga bo z veseljem spremljala vsa Evropa. Dvoboj med Portugalsko in Poljsko se bo v Marseillu začel ob 21. uri.

Ne spreglejte