Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
12. 6. 2016,
20.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Hrvaška Davor Šuker Ante Čačić Turčija Euro 2016 Fatih Terim Luka Modrić

Nedelja, 12. 6. 2016, 20.18

6 let, 6 mesecev

Odmevi po zmagi Hrvaške nad Turčijo na EP 2016

Zaradi Hrvaške prvič v življenju spil dva viskija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Nogometaši Hrvaške so v prvem nastopu na letošnjem evropskem prvenstvu premagali Turčijo z 1:0. Junak srečanja je postal Luka Modrić, strelec atraktivnega zadetka za zmago. Predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker je sporočil, kako lepo je biti Hrvat v Parizu.

Prvi slovenski sosedje, ki so nastopili na letošnjem Euru v Franciji (Avstrija, Madžarska in Italija še čakajo na prvi nastop), so uresničili cilj in premagali Turčijo. Hrvaška je na Parku princev v Parizu zmagala z 1:0 in navdušila okrog deset tisoč navijačev, ki so stiskali pesti za Čačićevo četo.

"Smo majhna država, a velika po nogometnih rezultatih. Čestitke vsem. Danes je prekrasno biti Hrvat v Parizu. Takoj sem se spomnil na leto 1998," je dejal Davor Šuker, predsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS), ki je spremljal srečanje na častni tribuni pariškega štadiona. Rade volje se je spomnil na SP 1998, ki ga je gostila Francija. Hrvaška je osvojila tretje mesto, Slavonec pa je postal najboljši strelec tekmovanja in osvojil zlati nogometni čevelj.

Navijačem je svetoval, naj ne poletijo

Hrvaški navijači so v nedeljo na Parku princev preglasili turške privržence. | Foto: Hrvaški navijači so v nedeljo na Parku princev preglasili turške privržence. Šuker je po pomembni zmagi nad Turčijo v Parizu navijačem svetoval, naj po tej zmagi ne poletijo in ne sanjarijo o polfinalu ali finalu, saj hrvaške nogometaše čaka še veliko dela.

"Na štadionu so nas občudovali. Arsene Wenger (dolgoletni trener londonskega Arsenala, op. p.) mi je dejal, da smo bili zelo dobri. Kaj bi dale druge reprezentance, da bi imele takšno kakovost kot mi … Prepričan sem, da v ekipi ne bo evforije, saj prevladujejo izkušeni igralci," je še sporočil nekdanji hrvaški nogometni as, ki se je pred leti podal v funkcionarske vode. Kot član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa) si prizadeva, da bi Aleksander Čeferin postal novi predsednik Uefe.

"Nikoli v življenju nisem pil viskija. Danes sem enega spil med polčasom, drugega pa po tekmi. Vse zato, da se sprostim," je Šuker na štadionu, na katerem je na SP 1998 odločil srečanje za tretje mesto proti Nizozemski (2:1), povedal v mikrofon hrvaške nacionalne televizije HRT.

Modrić dosegel evrogol z božjo pomočjo

Luka Modrić si je po tekmi prislužil velike čestitke nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića. | Foto: Luka Modrić si je po tekmi prislužil velike čestitke nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića. Selektor Hrvaške, tudi znanec Prve lige Telekom Slovenije, saj je pred leti nekaj mesecev vodil NK Maribor, je po zmagi izžareval zadovoljstvo. Pohvalil je zlasti junaka srečanja, strelca odločilnega gola Luko Modrića, ki je v 41. minuti z redko videnim volejem z razdalje zatresel turško mrežo.

"Luka je bil na tekmi pravi vodja ekipe. To je vloga, v katero se je postavil in mu tudi pripada. Bil je svež. S takšnim Modrićem sem velik optimist," Ante Čačić podobne predstave zvezdnika madridskega Reala pričakuje v nadaljevanju prvenstva. Pred začetkom evropskega prvenstva se je bolj bal Češke kot Turčije, tako da je napovedal, da nikakor ne bodo podcenjevali petkovega tekmeca.

Kako pa je evrogol doživel strelec Luka Modrić? "Dobro sem zadel žogo, ki se mi je usedla na nogo in z božjo pomočjo zatresla mrežo. Zelo sem srečen zaradi zadetka, a tudi naše predstave. Naredili smo prvi korak k napredovanju. Niš še ni gotovega, naslednja nas čaka Češka, ki je zelo neugodna. Ne smemo dovoliti, da nas prevzame evforija," opozarja največji hrvaški nogometni zvezdnik.

Arda Turan se je opravičil Turkom

Fatih Terim je leta 2008 v četrtfinalu EP na Dunaju izločil Hrvaško. Osem let pozneje je v Franciji ostal brez točk. | Foto: Fatih Terim je leta 2008 v četrtfinalu EP na Dunaju izločil Hrvaško. Osem let pozneje je v Franciji ostal brez točk. V turškem taboru je prevladovalo razočaranje. Selektor Fatih Terim je pred enim tednom osvojil Stožice in v prijateljski tekmi, generalki za Euro, premagal zdesetkano Katančevo Slovenijo z 1:0. Po tekmi se ni pojavil na novinarski konferenci.

Po uvodnem srečanju na Euru 2016, potem ko so njegovi izbranci ostali brez točk proti Hrvaški, se je družil s sedmo silo in sporočil: "Hrvaška nas je v drugem polčasu nadigrala. Iz te tekme se lahko marsikaj naučimo. Ne smemo tako poceni izgubljati žog, hkrati pa moramo pokazati več borbenosti in teka," je dejal turški nogometni "cesar".

Ve, da ima njegova ekipa še določene rezerve, saj najboljša turška igralca Arda Turan in Hakan Calhanoglu srečanja s Hrvaško nista odigrala, kot sta sposobna. "Opravičujem se navijačem zaradi slabe igre," je dejal kapetan Turan, ki ga je selektor zaradi neprepričljive igre zamenjal že po 65 minutah. Takrat je bil na semaforju že izpisan rezultat 1:0 za Hrvaško, ki je poleg tega kar trikrat zadela še okvir vrat.

Ne spreglejte