Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
25. 6. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Euro 2016 Hrvaška Portugalska Švica Poljska Wales Severna Irska infografika

Sobota, 25. 6. 2016, 10.30

6 let, 7 mesecev

Kaj nas čaka danes na Euru?

Hrvaška končno v kockicah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Na evropskem prvenstvu v nogometu se danes začenja izločilni del. Na sporedu so tri tekme osmine finala. Najprej se bosta udarili Švica in Poljska, nato v otoškem spopadu Wales in Severna Irska, v večerni poslastici, na kateri ne bo manjkalo asov, pa še Hrvaška in Portugalska.

Švica – Poljska ob 15. uri (St. Etienne)

Poljaki na petkovem treningu v St. Etiennu. | Foto: Poljaki na petkovem treningu v St. Etiennu. Izločilni del evropskega prvenstva se bo začel v St. Etiennu, kjer je doma slovenski reprezentant Robert Berić. Po dvodnevnem premoru, ki so ga udeleženke osmine finala izkoristile za počitek in poizkus vrnitve moči, bosta kot prvi v nogometno areno stopili Švica in Poljska. "Napredujemo. Zaprli smo prva vrata, zdaj smo se znašli pred drugimi. Z mojimi igralci želim na tem prvenstvu odpreti veliko vrat," visokih ciljev ne skriva švicarski selektor Vladimir Petković. Izpostavil je odlično obrambo Poljakov, ki na tem prvenstvu še niso prejeli zadetka, ter veliko dela, ki ga v napadu opravi prvi zvezdnik Robert Lewandowski.

 

Sarajevčan pričakuje napadalno igro Švice, z vsaj tremi ali štirimi igralci v kazenskem prostoru tekmeca, ko bo v resnem napadu. "Igralci se zavedajo, kakšna imenitna priložnost je pred njimi," pravi poljski selektor Adam Nawalka, ki se bo v primeru zmage v četrtfinalu pomeril z boljšim iz dvoboja Hrvaška – Portugalska. ''S tem, da Lewandowski še ni zadel v polno, nimamo težav. Odlično igra. Prilagodil se je novi vlogi v ekipi," zaupa enemu najbolj spoštovanih napadalcev na svetu.

Verjetni začetni postavi:

Švica: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez; Behrami, Xhaka, Džemaili; Shaqiri, Embolo, Mehmedi
Poljska: Fabiański; Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk; Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Grosicki; Milik, Lewandowski

Wales – Severna Irska ob 18. uri (Pariz)

Gareth Bale se bo pomeril z britanskimi 'brati'. | Foto: Gareth Bale se bo pomeril z britanskimi 'brati'. Predstavnici Velike Britanije, ki po novem več ne spadata v Evropsko unijo, se bosta pomerili v Parizu. Obe sta debitantki, obe sta navdušili v skupinskem delu. Valižani so v skupini B osvojili prvo mesto in končali tudi pred sosedi Angleži, Severni Irci pa so v skupini C pri spanju ujeli Ukrajino in osvojili zadostno tretje mesto. "Severna Irska je zelo dobro organizirana reprezentanca z igralci, ki jih odlikujeta fizična moč in moštveni duh," opozarja Chris Coleman, selektor Walesa. V svojih vrstah ima najboljšega strelca evropskega prvenstva Garetha Bala, edinega udeleženca Eura, ki je zadel v polno prav na vsakem nastopu.

 

"Wales se je izkazal zlasti proti Rusiji. To tekmo smo si dobro ogledali," priznava selektor Severne Irske Michael O'Neill. Letos se je že pomeril z britanskimi 'brati'. Marca sta se otoški ekipi razšli brez zmagovalca (1:1). Odigrali sta prijateljsko tekmo, danes pa ju čaka najpomembnejša tekma v karieri reprezentantov, saj bo zmagovalec napredoval v četrtfinale. Tam se bo pomeril z boljšim iz srečanja Madžarska – Belgija.

Wales je nazadnje proti Severnim Ircem izgubil leta 1980. V zadnjih osmih medsebojnih srečanjih je neporažen. Severni Irci so za razliko od Walesa na Euru že igrali v Parku princev, kjer so izgubili s svetovnimi prvaki Nemci.

Verjetni začetni postavi:

Wales: Hennessey; Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor; Allen, Ledley; Ramsey, Bale; Robson-Kanu.
Severna Irska: McGovern; Hughes, McAuley, Cathcart, J Evans; Baird, Davis, Norwood, Ward, Dallas; Lafferty.

Hrvaška – Portugalska ob 21. uri (Lens)

Luka Modrić je odpravil poškodbo mišice, tako da je pripravljen za nastop proti Portugalski. | Foto: Luka Modrić je odpravil poškodbo mišice, tako da je pripravljen za nastop proti Portugalski. Hrvaška je bila po presenetljivi zmagi nad Španijo, ki jo je dosegla brez nekaterih zelo pomembnih igralcev (igrali niso Modrić, Mandžukić, Brozović, Strinić in Vida), v sedmih nebesih. Priigrala si je nastop v lažji polovici izločilnega dela, nato pa so ji zagodli Portugalci in s še tretjim zaporednim remijem poskrbeli, da se v osmini finala srečajo z ekipo, o kateri s spoštljivimi besedami govori vsa Evropa. Srečala se bosta velika prijatelja Luka Modrić in Cristiano Ronaldo. Eden izmed zvezdnikov evropskega prvaka Reala se bo danes poslovil, drugi pa ostal v igri za naslov. Dalmatinec je v slabo voljo spravil že klubskega kapetana Sergia Ramosa (Španija), zdaj lahko še najboljšega strelca belih baletnikov.

 

"Pomerili se bomo s tekmecem, ki ima v svojih vrstah izjemno število nadarjenih posameznikov. V skupinskem delu niso navdušili, a znajo igrati zelo dobro. Mi bi radi na prvenstvu odigrali še veliko tekem. Po dolgem času smo vrnili nogometno evforijo. Zelo smo povezani," je pred sobotno poslastico dejal Ante Čačić, nekdanji trener Maribora in zagrebškega Dinama, ki kot selektor sploh še ni doživel poraza. "Statistika ne pomeni ničesar. Hrvaška je kakovostna, a smo tudi mi. To bo krasna tekma, sem pa prepričan, da lahko izločimo Hrvate," je Fernando Santos poslal sporočilo hrvaškemu taboru, v katerem ne manjka samozavesti.

V skupinskem delu je razočaral, Portugalci pa mu očitajo, da mlademu dragulju Renatu Sanchesu ne posveča dovolj pozornosti. Hrvaški nogometaši, ki so imeli na voljo dan počitka več od Portugalcev, bodo prvič na tem prvenstvu igrali v kockasti belo-rdeči igralni opremi. V rezervni modri so na treh tekmah osvojili sedem točk in navdušili; kako bo šele v barvah, ki poveličujejo simbol Hrvaške? Proti Portugalski na treh medsebojnih tekmah sploh še niso dosegli zadetka …

Verjetni začetni postavi:

Hrvaška: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Strinić; Modrić, Badelj; Brozović, Rakitić, Perišić; Mandžukić (N. Kalinić).
Portugalska: Rui Patrício; Vieirinha, Carvalho, Pepe, Guerreiro; William Carvalho, João Moutinho, André Gomes, João Mário; Nani, Ronaldo.

Ne spreglejte