Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
30. 6. 2016,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Poljska Portugalska Euro 2016 Adam Nawalka Fernando Santos

Četrtek, 30. 6. 2016, 10.14

6 let, 6 mesecev

Kaj nas čaka danes na Euru?

Ronaldo lovi Platinija, Poljaki pa …

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Portugalska Poljska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropsko prvenstvo se je prevesilo v četrtfinalni del. Danes se bosta za prvo polfinalno vstopnico pomerili Poljska in Portugalska. Prva je v osmini finala razžalostila Švico, druga pa Hrvaško. Dvoboj v Marseillu se bo začel ob 21. uri.

Poljska – Portugalska ob 21.00 (četrtfinale, Marseille)

Po razburljivem ponedeljku, ki je med najboljših osem potisnil Italijo in Islandijo, je na evropskem prvenstvu sledil dvodnevni predah. Četrtfinalisti so ga izkoristili za zlata vreden počitek, danes pa se nadaljuje spored Eura. Do konca prvenstva bo odigranih le še sedem srečanj, zvečer pa bo znan prvi polfinalist. 

Adam Nawalka na tem Euru še ni izgubil dvoboja. | Foto: Reuters Adam Nawalka na tem Euru še ni izgubil dvoboja. Foto: Reuters Nemški sodnik Felix Brych bo znak za začetek dvoboja, ki bo potekal na prenovljenem štadionu Velodrome v Marseillu, podal ob 21. uri. Poljska ima priložnost, da se vpiše v zgodovino. Do zdaj se je z največjimi podvigi pohvalila na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, na EP pa ni bila tako uspešna. Če bi danes izločila Portugalsko, bi si zagotovila nastop v polfinalu.

"Dokazali smo, česa smo sposobni. To, da smo se uvrstili med najboljših osem, zame ni presenečenje. Iz tedna v teden napredujemo in pričakujemo, da bomo danes ponovno zaigrali na visoki ravni," pred četrtfinalnim dvobojem razmišlja poljski selektor Adam Nawalka.

Izpostavil je veliko vrlino tekmeca, ki rad napada, a zmaguje tudi na tekmah, na katerih se namensko brani. Tako je bilo tudi v osmini finala, kjer je prekrižal načrte Hrvaški. Dvoboj je odločil zadetek Ricarda Quaresme v 117. minuti.

 

Kdaj bo v polno zadel Lewandowski?

Strelski kralj Poljske na tem prvenstvu še čaka na prvenec. | Foto: Reuters Strelski kralj Poljske na tem prvenstvu še čaka na prvenec. Foto: Reuters Poljska na tem prvenstvu podobno kot Portugalska še ni doživela poraza. Navijači čakajo, kdaj se bo med strelce vpisal še prvi as Robert Lewandowski. Selektor se z vprašanjem o neučinkovitosti kapetana Poljske ne obremenjuje, ampak izpostavlja njegove druge kakovosti.

"Njegova vloga kapetana je zelo pomembna za ekipo. Lewandowski je v odlični formi, tako fizični kot psihični. Odlično igra na tem prvenstvu in nam pomaga," poudarja poljski selektor. Slaba učinkovitost napadalcev, prvi strelec Poljske je zvezni igralec Jakub Błaszczykowski, ga ne skrbi.

Danes bo veliko odvisno od predstave najboljšega poljskega zveznega igralca Grzegorza Krychowiaka ter obrambne vrste, ki v skupinskem delu sploh ni prejela zadetka, čeprav se je pomerila tudi proti sosedi Nemčiji, v osmini finala pa jo je z redko videnim evrogolom (priljubljene škarjice) premagal le švicarski velemojster Xherdan Shaqiri. Vse druge napade tekmecev so ukrotili. Slaba učinkovitost belo-rdečih v napadu, prvi strelec je Jakub Błaszczykowski, ga ne skrbi.

Selektor Portugalske: Možnosti so 50 : 50.

V portugalskem taboru je dan pred srečanjem vladalo dobro razpoloženje. | Foto: Reuters V portugalskem taboru je dan pred srečanjem vladalo dobro razpoloženje. Foto: Reuters Portugalski strokovnjak Fernando Santos se ne bo prvič pomeril s Poljsko na evropskem prvenstvu. Pred štirimi leti se je s Poljaki sreča lna uvodni tekmi prvenstva v Varšavi. Takrat je vodil Grčijo, dvoboj pa se je končal brez zmagovalca.

"Tiste tekme se dobro spominjam, a nima nič skupnega s tem, kar nas čaka danes. Naši tekmeci verjamejo, da bodo napredovali v polfinale, sam menim obratno. Na tem dvoboju ni favorita, možnosti obeh so 50 : 50," je ocenil Santos, ki ga na vsakem koraku napadajo z vprašanji o kapetanu in prvem zvezdniku Cristianu Ronaldu.

"Vsi govorijo o njem, a ne vidim razloga za kaj takega. Je izjemen igralec, a je na svetu še na stotine igralcev, ki bi si to zaslužili, a o njih ne govorimo vsak dan," je razkril, kako mediji pred velikimi tekmami pritiskajo na Ronalda.

Kdo bo manjkal v polfinalu, če danes prejme rumeni karton?

Poljska: Grosicki, Mączyński, Peszko, Piszczek, Pazdan, Jędrzejczyk
Portugalska: William Carvalho, Pepe, Quaresma

Ronaldo lovi Platinija

Renato Sanches bo proti Poljakom verjetno zaigral od prve minute. | Foto: Reuters Renato Sanches bo proti Poljakom verjetno zaigral od prve minute. Foto: Reuters "Po drugi strani pa je normalno, da se pogovarjamo o Ronaldu ali pa Lewandowskem. Ronaldo ve, kako se tem stvarem streže," je dodal in priznal, da vlada največje zanimanje za zvezdnika Reala in Bayerna. Če se bo Ronaldo vpisal med strelce, bo na lestvici najboljših strelcev evropskih prvenstev ujel Michela Platinija (devet zadetkov).

Santos s Portugalsko na tem prvenstvu še ni zmagal po rednem delu, ni pa tudi izgubil. Je napočil čas za prvo srečanje, ki se po 90 minutah ne bo končalo brez zmagovalca? "Poljska ni podobna nobenemu tekmecu, s katerim smo se pomerili na tem prvenstvu. Ima hiter prehod iz obrambe v napad, mi pa bomo skušali izkoristili njene slabosti, ko bo žoga v naši posesti," je napovedal Portugalec. V začetno postavo bo najverjetneje uvrstil tudi mladega dragulja Renata Sanchesa, ki se seli k Bayernu in bo v prihodnje soigralec Lewandowskega. Proti Hrvaški je vstopil v igro v uvodnih minutah drugega polčasa in navdušil.

Če se bo Portugalska uvrstila v polfinale, bo ponovila dosežek izpred štirih let. Danes velja pričakovati visok ritem, saj se bosta pomerili izbrani vrsti, ki na Euru med četrtfinalisti pretečeta največ kilometrov.

Verjetni začetni postavi:

Poljska: Fabiański; Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk; Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Grosicki; Milik, Lewandowski.
Portugalska: Rui Patrício, Cédric, Fonte, Pepe, Guerreiro; Silva, William Carvalho, Sanches, Mário; Nani, Ronaldo.

 

Ne spreglejte