Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
11.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Anglija Islandija Španija Italija Euro 2016

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 11.11

6 let, 7 mesecev

Kaj nas čaka danes na Euru?

Italija noče postati žrtveno jagnje, Islandija se ne boji treh levov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Danes bosta na Euru odigrani še zadnji tekmi osmine finala. Ob 18. uri se bosta v ponovitvi zadnjega EP udarili Italija in Španija, v večernem terminu pa bo skušala Anglija prekiniti islandsko pravljico.

Italija – Španija ob 18.00 (osmina finala, St. Denis)

Usoda in žreb sta poskrbela, da se bosta evropski nogometni velesili, ki sta pred štirimi leti odločali o evropskem prvaku, v Franciji srečali že v osmini finala. Italija je bila najboljša v skupini E, kjer je prehitela tudi iz dneva v dan bolj prepričljivo Belgijo, Španija pa je v skupini D nepričakovano zaostala za Hrvaško. Ena izmed slovenskih sosed ji je na tem Euru že pokvarila načrte, danes pa bo naredila vse, da ne doživi še italijanske klofute. Azzurri so po izpadu Avstrijcev, Madžarov in Hrvatov še zadnji slovenski sosedi, ki vztrajajo v boju za evropsko krono.

 

"Nočemo še iti domov. Nočemo postati žrtveno jagnje. Španija mora na igrišču dokazati, da je boljša od nas," pravi Antonio Conte. Italijanski selektor se bo po koncu Eura preselil v London in postal trener Chelseaja, zato je njegova želja, da z reprezentanco doseže odmeven rezultat, še toliko večja. "Zelo spoštujemo Špance. Imajo eno najboljših ekip na svetu in spadajo v skupino največjih favoriti za osvojitev Eura. Pred nami je tekma, v kateri se bo nekdo poslovil. Vsi govorijo o naši obrambi, sam pa sporočam, da se lahko pohvalimo tudi z organiziranim napadom. Skušali bomo šokirati tekmeca," je optimističen pred najbolj zvenečim parom osmine finala.

Vicente del Bosque se lahko na tem Euru vpiše v zgodovino. | Foto: Vicente del Bosque se lahko na tem Euru vpiše v zgodovino. "Od finala EP 2012, ko smo se srečali z Italijo, se naša reprezentanca ni veliko spreminjala. Vem, zakaj sem izbral natanko te igralce. Zdaj je čas, da mi dokažejo, da sem se odločil pravilno," meni Vicente del Bosque. Brkati Španec je rdečo furijo popeljal do dveh velikih naslovov (SP 2010 in EP 2012). Po koncu evropskega prvenstva se bo poslovil od selektorskega položaja. V zgodovino se lahko zapiše kot prvi selektor, ki je ubranil naslov evropskega prvaka, Španija pa ima priložnost, da prvak celine postane že četrtič.

Italija in Španija se bosta na Euru pomerili že tretjič zapored. Leta 2008 so Španci na Dunaju v četrtfinalu izločili Italijane po strelih z bele točke, leta 2012 sta se ekipi v uvodnem krogu razšli brez zmagovalca (1:1), v finalu pa je furija odpihnila slovenske sosede (4:0).

Verjetni začetni postavi: 

Italija: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Florenzi, Parolo, De Rossi, Giaccherini, Darmian; Pellè, Éder.
Španija: De Gea; Juanfran, Piqué, Ramos, Alba; Busquets, Fàbregas; Silva, Iniesta, Nolito; Morata.

Anglija – Islandija ob 21.00 (osmina finala, Nica)

Roy Hodgson želi preskočiti islandsko oviro. | Foto: Roy Hodgson želi preskočiti islandsko oviro. Portugalski (1:1), Madžarski (1:1) in Avstriji (1:2) na evropskem prvenstvu ni uspelo premagati Islandije. Naslednja, ki se bo lotila težavne naloge, je Anglija. Na papirju je velik favorit, a se zaveda, da so se v Franciji proti srčnim severnjakom opekli še vsi, ki so v dvoboj vstopili s podcenjevalnim odnosom. "Sprejemamo vlogo favorita, a bo zelo težko premagati Islandijo," je pred srečanjem previden angleški selektor Roy Hodgson, ki še ni povsem prepričan, katere igralce bo postavil v začetno enajsterico. Nagiba se k odločitvi, da bi v konici napada zaigrala trojica Daniel Sturridge, Raheem Sterling in Harry Kane.

"Islandije ne poznam tako dobro kot preostale države na severu Evrope. Njihov značaj in trdna volja, da preživijo v zahtevnih pogojih, sta pomemben dejavnik pri njihovem napredku," je Anglež, ki lahko tri leve popelje med osem najboljših v Evropi, razmišljal o razlogih, zaradi katerih se nogometna Evropa klanja podvigom najmanjše udeleženke Eura vseh časov.

 

Kakšno presenečenje pripravljata trem levom Lars Lagerbäck in Helmir Hallgrimsson? | Foto: Kakšno presenečenje pripravljata trem levom Lars Lagerbäck in Helmir Hallgrimsson?

"Pričakujem, da bo imela Anglija višji odstotek posesti žoge," sporoča Šved Lars Lagerbäck, ki vodi Islandijo, po koncu Eura pa se bo vrnil v domovino. S Hodgsonom ga veže dolgoletno prijateljstvo. Poznata se že 40 let. "Na treningih smo vadili tudi izvajanje kazenskih strelov," je dejal Skandinavec, ki na tem Euru še ni izgubil srečanja. Njegov sodelavec Helmir Hallgrimsson, ki bo po koncu evropskega prvenstva prevzel vodenje reprezentance, je prepričan, da je pred Islandci priložnost, ki je ne gre zapraviti. "Z dobro predstavo lahko izločimo Anglijo. Če jo bomo, bo imel nogometni svet boljše mnenje o nas," je dodal nogometni strateg, ki si v prostem času kruh služi kot zobozdravnik.

Trije levi na zmago v izločilnem delu velikega tekmovanja čakajo že deset let. Na SP 2006 so v osmini finala izločili Ekvador, nato pa izgubili vse dvoboje, ko je šlo na izločanje. Zmagovalca čaka četrtfinalni obračun z gostiteljico Francijo.

Verjetni začetni postavi:

Anglija: Hart; Walker, Smalling, Cahill, Rose; Dier, Rooney, Alli; Sturridge, Kane, Sterling.
Islandija: Halldórsson; Sævarsson, Árnason, Sigurdsson, Skúlason; Gudmundsson, Gunnarsson, Sigurdsson, Bjarnason; Bödvarsson, Sigthórsson.

 

Ne spreglejte