Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 6. 2016,
18.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Francija Euro 2016

Petek, 10. 6. 2016, 18.58

6 let, 7 mesecev

Napoved pred evropskim prvenstvom v nogometu

Naj se strelja na veliko, a le z žogo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Začenja se enomesečni festival, ki na vsaka štiri leta osreči srca evropskih ljubiteljev nogometa. Letos ga gosti Francija. Znašla se je pred zahtevno nalogo, saj so temelje evforije zaradi vsega lepega, kar ponuja najbolj pomembna postranska reč na svetu, stresle grožnje o terorističnih napadih.

Ni ga še bilo prvenstva, ki bi ga medijsko tako zaznamovala skrb za varnost, kot je Euro v Franciji. Prireditelji so se znašli na ogromni preizkušnji, a se ne predajajo. Euro bodo izpeljali do konca pa pika, poudarjajo vodilni francoski politiki. Pogumno so se lotili izzivov. Vsem, ki v največjem nogometnem tekmovanju, kar ga pozna Evropa, vidijo idilično priložnost za zlonamerna sporočila, podkrepljena z rušilnimi terorističnimi dejanji, so poslali sporočilo, da jim ne bo uspelo.

Prav strah pred nepričakovanimi izpadi je tisto, kar je očrnilo najlepše obdobje vsakega velikega tekmovanja. Odštevanje do začetka, ko se stopnjuje navijaška strast in raste napetost pred pomembnim dogodkom, kar Euro nedvomno je, je bilo povezano s črnogledimi pomisleki. V Franciji se pričakuje nekaj milijonov nogometnih gostov, turistov, ki jih zanimajo le vragolije na igrišču, zato želijo poskrbeti, da bi se počutili kar se da varno. Za zdaj jim kaže odlično, saj so bile predtekmovalne slovesnosti in različne procedure, od sprejemov do treningov 24 udeleženk, izpeljane na zelo visoki ravni.

Francozi mojstri za zmage na domačih prvenstvih

Francoski selektor Didier Deschamps ve, kako je osvajati velika tekmovanja doma. Leta 1998 je v Franciji postal svetovni prvak. | Foto: Francoski selektor Didier Deschamps ve, kako je osvajati velika tekmovanja doma. Leta 1998 je v Franciji postal svetovni prvak. Podobno velja za infrastrukturo, ki bo razveseljevala podanike nogometne zabave. Francozi samozavestno izpostavljajo, da bo to prvenstvo, na katerem se bosta nogometašem cedila med in mleko. Domači privrženci so še toliko bolj vzhičeni, saj se zavedajo, da galski petelini odlično izkoriščajo prednost domačih zelenic. Leta 1984, ko je Euro nazadnje potekal v Franciji, so na krilih devetkratnega strelca Michela Platinija osvojili prvo mesto, zgodbo s srečnim koncem pa ponovili 14 let pozneje, ko so postali svetovni prvaki, z zlatimi črkami pa se je izpisal prvi junak prvenstva Zinedine Zidane.

Zdaj imajo na delu novo generacijo, ki je na SP 2014 namignila, da potrebuje še nekaj časa, da dozori. Uvrstila se je v četrtfinale, njeni vodilni posamezniki, med katerimi izstopata Oblakov soigralec Antoine Griezmann in Juventusova zvezda Paul Pogba, pa so letos prepričani, da jim ne more uiti odmevna uvrstitev. Če se bo nadaljevala tradicija, bodo Francozi 10. julija pred pariškim Slavolokom zmage proslavljali imeniten uspeh. Tako je razbrati tudi iz ponudb stavnih nogometnih hiš ...

Če ni Messija, je glavni Ronaldo

Od Cristiana Ronalda, kapetana portugalske izbrane vrste, pričakujejo nogometni ljubitelji vrhunske predstave na Euru. | Foto: Od Cristiana Ronalda, kapetana portugalske izbrane vrste, pričakujejo nogometni ljubitelji vrhunske predstave na Euru. Tako pa ne razmišlja 23 tekmecev, zlasti tisti, ki so oklicani za velike favorite. Branilci naslova Španci imajo še zadnjo priložnost, da svetu dokažejo, kako so imeli na SP 2014 slab dan in lahko stroj rdeče furije, ki še vedno zagovarja sistem tiki-take, spet zavlada Evropi.

Svetovni prvaki Nemci so po brazilski pravljici pomladili vrste in postali ranljivi. V kvalifikacijah niso bili tako suvereni, kot bi pričakovali po kadrovski zasedbi, zdaj pa prihaja veliko tekmovanje, kjer bi lahko prišla do izraza njihova psihološka trdnost.

Angleži, slovenski krvniki, ki se bodo s Katančevo četo spoprijeli tudi v kvalifikacijah za SP 2018, predstavljajo mlado in motivirano ekipo. Ujela je zmagoviti ritem. Ni navajena prepogosto izgubljati, kar je le še povečalo željo po najvišjem cilju. Italijani so zaradi poškodb ostali brez pomembnih igralcev v sredini igrišča, a so ohranili jekleno obrambo, s katero lahko tekmecu, še posebej, če pridejo v vodstvo, povzročijo obilico težav.

Portugalska bo ponovno močno odvisna od Cristiana Ronalda, ki bo v času, ko se njegov večni tekmec Lionel Messi nahaja v ZDA, najbolj oblegan zvezdnik prvenstva. V krogu reprezentanc, ki bi se lahko vmešale v boj za prvo mesto, je tudi Belgija. Skupina izjemnih posameznikov, ki si služijo kruh v največjih evropskih klubih, je postala stalnica v svetovnem merilu. Že dalj časa je najboljša evropska reprezentanca na svetovni lestvici Fife, navijači rdečih vragov pa napovedujejo, da bodo pri sosedih lovili tisto, kar jim še manjka. Lovoriko z velikega tekmovanja.

Ne zmagujejo vedno tisti, ki imajo dražje igralce

Za mesto v konici napada hrvaške reprezentance se poteguje tudi Nikola Kalinić, ki pri Fiorentini odlično sodeluje z Josipom Iličićem. | Foto: Za mesto v konici napada hrvaške reprezentance se poteguje tudi Nikola Kalinić, ki pri Fiorentini odlično sodeluje z Josipom Iličićem. Ogromno zvezdnikov premore tudi Hrvaška, ki se v Francijo podaja z Antejem Čačićem, nekdanjim trenerjem Dinama in Maribora, večno tarčo kritikov, prepričanih o tem, da si je privilegiran položaj selektorja zagotovil le zaradi poznanstva z Zdravkom Mamićem. Če bi Hrvati izkoristili ves potencial, ki ga nudijo glavni asi, bi lahko prišli zelo daleč, a je nogomet v zadnjih letih prenesel športnemu občinstvu sporočilo, da ne zmagujejo venomer tisti, ki računajo na dražje igralce.

To ni dokazal le Leicester City v močnem angleškem prvenstvu, ampak tudi manjše reprezentance, kot sta denimo Islandija in Albanija, ki bosta prvič nastopili na Euru. Na njem bodo prvič tudi Slovaška, Severna Irska in Wales, tako da bodo Otočani zastopani s skoraj celotno zasedbo. Manjkali bodo le Škoti, bodoči tekmeci Slovenije v boju za SP 2018.

Čeprav na Euru ne bo slovenskih nogometašev, pa bo močno zastopstvo med uradnimi osebami, udeleženci tekmovanja. Vlado Šajn bo sodniški kontrolor, Aleš Zavrl bo delegat, na seznamu sodnikov pa se je s svojimi pomočniki znašel tudi Damir Skomina. To je vzporedno s kandidaturo Aleksandra Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) novo priznanje uspešnosti slovenske krovne zveze, ki bo prisotna v Franciji.

Zvečer se bo začelo zares. Ljubitelji nogometa imajo le eno sporočilo. Naj se strelja na veliko in dosega čim več zadetkov, a le z žogo.

Ne spreglejte