Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 7. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Belgija Wales Marc Wilmots Chris Coleman Euro 2016 Damir Skomina Gareth Bale Vincent Kompany Real Madrid Manchester City Kevin de Bruyne

Petek, 1. 7. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

Kaj nas danes čaka na Euru 2016?

Belgijski selektor: To je športna tragedija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Real Manchester City | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes bo znan drugi polfinalist letošnjega evropskega prvenstva v nogometu. Kdo se bo v boju za veliki finale pomeril s Portugalci? Kandidata sta le dva, Wales in Belgija. Na spektaklu v Lillu bo sodil Slovenec Damir Skomina.

Wales – Belgija ob 21.00 (četrtfinale, Lille)

Reprezentanca Walesa po izpadu Anglije in Severne Irske na evropskem prvenstvu brani čast Velike Britanije. Danes jo čaka Belgija, najvišje uvrščena evropska reprezentanca na lestvici Fife. Z njo se je pomerila v zadnjih dveh kvalifikacijskih ciklusih (SP 2014 in EP 2016), v zadnjem pa je bila zelo uspešna, saj je proti rdečim vragom na dveh tekmah osvojila štiri točke.

 

"Belgija spada med najboljše ekipe na svetu. Dobro jo poznamo, saj smo z njo v zadnjih letih odigrali štiri tekme. Vse je odvisno od nas in naše pripravljenosti. Iz tega, ker igramo z Belgijo, v našem taboru ne delamo drame," se selektor Walesa Chris Coleman ne boji današnjih tekmecev.

Ashley Williams noče niti pod razno izpustiti četrtfinalnega dvoboja na Euru. | Foto: Reuters Ashley Williams noče niti pod razno izpustiti četrtfinalnega dvoboja na Euru. Foto: Reuters Na pomoč mu bo priskočil tudi kapetan Ashley Williams. Na tekmi osmine finala s Severno Irsko (1:0) si je poškodoval ramo, a bo stisnil zobe in zaigral do konca. Zdaj želi pomagati soigralcem tudi proti Belgijcem.

"Ashley je pravi kapetan. Poškodba rame je lahko polna skrbi, a so se zdravniki v njegovem primeru zelo izkazali. Njegova vrnitev je za nas velik dobitek," ne skriva sreče Valižan, ki bo danes na delu spremljal slovenske delivce pravice.

Verjetni začetni postavi:

Wales: Hennessey; Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor; Allen, Ledley; Ramsey, Bale; Robson-Kanu.
Belgija: Courtois; Meunier, Alderweireld, Ciman (Denayer), J. Lukaku; Witsel, Nainggolan; Mertens (Carrasco), De Bruyne, Hazard; R. Lukaku.

Damir Skomina je sodil povratno polfinalno tekmo lige prvakov v Madridu, na kateri je Real z 1:0 ugnal Man City. | Foto: Reuters Damir Skomina je sodil povratno polfinalno tekmo lige prvakov v Madridu, na kateri je Real z 1:0 ugnal Man City. Foto: Reuters Piščalko bo vihtel Damir Skomina. To bo že četrta tekma, na kateri bo sodil na letošnjem Euru. Zvečer bo delil pravico številnim zvezdnikom. Pri Walesu izstopa Gareth Bale. Ko mu je Koprčan nazadnje sodil, sta se na povratni tekmi polfinala lige prvakov pomerila madridski Real in Manchester City. Veliko veselje je imel beli baletnik Bale, ki je poskrbel za edini zadetek na tekmi, slabe volje pa sta bila belgijska asa v vrstah sinjemodrih.

Na tekmi v Madridu je po desetih minutah z igrišča odšepal Vincent Kompany. Kapetan belgijske reprezentance je obnovil poškodbo, zaradi katere je pozneje izpustil tudi nastop na letošnjem Euru. Izpad Manchester Cityja je v Madridu objokoval tudi njegov mlajši rojak Kevin De Bruyne. Ni bil nevaren za vrata belih baletnikov, Skomina pa mu je za nameček pokazal že rumeni karton.

Kapetan Hazard bo nared

Osmoljenec Jan Vertonghen mora počivati vsaj šest tednov. | Foto: Reuters Osmoljenec Jan Vertonghen mora počivati vsaj šest tednov. Foto: Reuters Belgija je pred srečanjem z Walesom naletela na ogromne težave v obrambi. Na Euru že tako nastopa brez prvega obrambnega stebra Kompanyja, zaradi kartonov danes ne sme nastopiti Thomas Vermaelen, pred srečanjem z Walesom pa se je poškodoval še Jan Vertonghen.

''To, kar se je zgodilo Vertonghenu, je športna tragedija,'' je dejal Marc Wilmots po četrtkovem treningu, na katerem si je branilec Tottenhama huje poškodoval levi gleženj. Počivati bo moral vsaj šest, če ne celo osem tednov, Belgijci pa bodo morali v že tako zdesetkani obrambni vrsti poskrbeti za spremembe. "Imamo na voljo prave zamenjave," ga vseeno ne skrbi nova poškodba.

Verjetno bo vskočil mlajši brat prvega napadalca Romela Lukakuja, tako da bosta zaigrala od prve minute. Na srečo belgijskega selektorja kaže bolje vsaj nadomestnemu kapetanu Edenu Hazardu, ki nima večjih težav s stegensko mišico.

Belgijski kapetan Eden Hazard je prepričan, da so bolečine v mišici že preteklost. | Foto: Reuters Belgijski kapetan Eden Hazard je prepričan, da so bolečine v mišici že preteklost. Foto: Reuters

"Wales igra dober nogomet. Veliko njegovih igralcev si služi kruh v Angliji. Odlično se brani in je nevaren v protinapadih," je Wilmots opozoril na kakovosti tekmeca. Slabši izkupiček v kvalifikacijah za EP 2016 proti Walesu ga ne skrbi. "To ni več tekma, ki šteje za točke. Zdaj se igra za polfinale Eura. To je popolnoma drugačna nagrada," pričakuje napredovanje izbrancev v polfinale.

Kdo ne bo zaigral v polfinalu, če bo danes prejel rumeni karton?

Wales: Davies, Ramsey, Taylor, Vokes
Belgija: Meunier, Witsel, Fellaini, Batshuayi

Ne spreglejte